Osvěta

Osvětová činnost Charity ČR cílí na všechny věkové skupiny, tedy i na děti.Charita ČR se zaměřuje rovněž na osvětovou činnost, díky níž zvyšuje schopnosti i dovednosti dětí, mládeže a dospělých lidí žijících u nás i v cizích zemích. V současné době se zaměřuje například na školení v otázce účinnější reakce na příchod humanitárních krizí nebo na podporu zapojení místních samospráv do rozvojové spolupráce.

20. června: Mezinárodní den uprchlíků

Mezinárodní den uprchlíků: irácký chlapec v uprchlickém táboře

Charita Česká republika pomáhá obnovit domovy vnitřně vysídlených uprchlíků v IrákuPřestože v roce 2017 byly v Iráku ukončeny všechny větší vojenské operace, humanitární krize zdaleka nekončí.Od vzniku Islámského státu v Iráku a Levantě, roku 2014, bylo násilně vnitřně vysídleno téměř šest milionů lidí. Museli opustit své domovy, aby zachránili holé životy.

Moja stáž v Charite Česká republika

Renata se zúčastnila konference Young Caritas ve Vídni

Do Charity Česká republika som prišla na začiatku septembra 2018. Vysokú školu som ukončila v júni, a keď som sa dozvedela, že ešte do roka po štátniciach môžem v rámci projektu Erasmus+ absolvovať stáž financovanú grantom z Európskej únie, rozhodla som sa navštíviť stránky s ponukami stáží a vycestovať.

Hledáme kreativní agenturu

Charita Česká republika hledá kreativní agenturu, která se zapojí do tvorby kampaňových materiálů pro evropský projekt TEACH, jenž se zabývá tématem humanitární pomoci a Europe Aid dobrovolnictvím. Tender je zaměřen na tvorbu jednotné identity kampaně včetně její grafické podoby (plakáty, letáky, newslettery, video spoty, mobilní výstava atp.). Komunikačními jazyky kampaně jsou čeština a angličtina. Zkušenost s prací pro neziskový sektor výhodou. Lhůta pro přihlášení vyprší 5. února.

Mezinárodní festival filmů o migraci

Mezinárodní festival filmů o migraci 2018

IOM (International Organization for Migration) srdečně zve na třetí ročník MEZINÁRODNÍHO FESTIVALU FILMŮ O MIGRACI, který se uskuteční v Praze od 10. do 18. prosince 2018. Charita Česká republika je letos partnerem festivalu. Migrační koordinátorka Klára Boumová zde vystoupí hned v několik diskusích.

Zveme vás do divadla Archa

Pozvanka na festival Akcent

Akcent na migraci je jednodenní setkání neziskových a kulturních organizací, které se uskuteční 3. listopadu 2018 v Divadle Archa v rámci festivalu dokumentárního divadla Akcent. Vedle řady nevládních organizací, sdružení a iniciativ zde Charita Česká republika představí své aktivity v oblasti migrace a integrace.

MIND hledá dobrovolníky

#MIND

Chceš získat zkušenosti s dobrovolnickou prací a být součástí velkého evropského projektu? Baví tě organizovat akce? Chceš se rozvíjet v tématech udržitelného rozvoje a migrace? Pokud sis na všechny otázky odpověděl ANO, připoj se k nám, staň se charitním dobrovolníkem a zúčastni se letní školy ve Francii!

Voda a mýdlo zachraňují životy v Nigérii

Ilustracni foto - voda - Caritas Internationalis

Až dva miliony úmrtí ročně způsobí nemoci, kterým by se dalo předejít správným mytím rukou. Zhruba každou minutu a půl zemře na světě jedno dítě kvůli špinavé vodě. Těmto dětem ani jejich maminkám nikdy nikdo nevysvětlil základní pravidla hygieny. A tak mnohdy nestačí, že distribuujeme balíčky s hygienickými potřebami – stejně důležité je šíření povědomí, jak s věcmi v balíčku správně naložit. I to tvoří součást humanitární pomoci.

V Bangkoku se jedná o zlepšování schopností reagovat na humanitární krize

Z průběhu meetingu.

Naše pracovnice Šárka Zápotocká, koordinátorka aktivit globálního rozvojového vzdělávání, se nyní v Bangkoku účastní setkání v rámci projektu Evropsko-asijské partnerství pro zlepšování schopností reagovat na humanitární krize (PEACH). Zástupci z jednotlivých zemí diskutují o aktivitách uskutečněných v průběhu minulého roku a plánují ty na další, závěrečný rok. Pro pozitivní hodnocení ze strany Evropské komise rovněž zahájili přípravy navazujícího Evropsko-asijského partnerství pro zlepšování schopností reagovat na humanitární krize II.

U-držme se! Šest pražských městských částí se zapojilo do kampaně za udržitelný rozvoj

V rámci projektu Udržitelná města a obce pro rozvoj vznikla kampaň U-držme se! se záměrem pomoci propagovat aktivity odpovědných městských částí, od kterých přišel také nápad ji společně uspořádat. Na ojedinělé akci se v rámci „odpovědných aktivit“ spojilo šest městských částí: Praha 4, 7, 8, 14, 20 a Praha Dolní Počernice.

Zahraniční rozvojová spolupráce měst a obcí

Titulní strana studie.

V rámci projeku Udržitelná města a obce pro rozvoj vznikla studie "Zahraniční rozvojová spolupráce měst a obcí", která uvádí příklady dobré praxe a pojednává o tom, proč je právě takový druh spolupráce důležitý. Mimo jiné se v ní dozvíte, že k prvním partnerstvím obcí v Evropě docházelo v 60. letech minulého století, a to kvůli potřebě znovuobnovit mírové soužití. Studie ke stažení ZDE.

Propagační video projektu Udržitelná města a obce pro rozvoj  ZDE.

Chystané akce v rámci projektu  letáček ZDE.