20. června: Mezinárodní den uprchlíků

Mezinárodní den uprchlíků: irácký chlapec v uprchlickém táboře

Charita Česká republika pomáhá obnovit domovy vnitřně vysídlených uprchlíků v IrákuPřestože v roce 2017 byly v Iráku ukončeny všechny větší vojenské operace, humanitární krize zdaleka nekončí.Od vzniku Islámského státu v Iráku a Levantě, roku 2014, bylo násilně vnitřně vysídleno téměř šest milionů lidí. Museli opustit své domovy, aby zachránili holé životy.

Po více než třech letech konfliktu a ukončení bojů začala nesnadná rekonstrukce postižených území tak, aby lidé mohli přijít zpět. Zničená města, rozsáhlé škody v infrastruktuře a nedostatek základních služeb však stále mnohým brání vrátit se do svých původních domovů.Česká biskupská konference věnovala potřebným Iráčanům devět milionů českých korun na rekonstrukci obydlí. Charita Česká republika tak může pomáhat v Hamdaniya Districtu, východní části jedné z největších provincií, Ninewa. Díky této pomoci získá obnovený domov před čtyři sta postižených, vnitřně vysídlených uprchlíků