Charita Česká republika pro Afghánistán

Afghánistán se dlouhodobě potýká s konflikty, dopady změn klimatu a chudobou. Nedávné znovuovládnutí země Tálibánem povede nevyhnutelně k prohloubení humanitární krize a významnému zhoršení bezpečnostní situace v zemi. Velkému množství Afghánců nezbyde než ze země uprchnout a hledat bezpečnější místo k životu. Očekává se významný nárůst počtu uprchlíků v okolních státech. V reakci na situaci vyhlašuje Charita Česká republika sbírku na pomoc uprchlíkům v sousedních zemích.

Blížící se humanitární krize je patrně jedna z největších, kterých jsme byli v poslední dekádě ve světě svědky,“ varuje Jiří Škvor, vedoucí oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce. „Charita Česká republika proto v nejbližších dnech vysílá do místa zkušené humanitární pracovníky,“ doplňuje. Jejich hlavním úkolem je zmapovat situaci a ověřit bezprostřední potřeby, aby bylo možné zahájit včasné a efektivní poskytování pomoci, která uprchlíkům zajistí ty nejpalčivější humanitární potřeby.

V následné fázi podpoříme dlouhodobou stabilizaci afghánských uprchlíků v nových zemích, zajištění jejich obživy a soběstačného a důstojného života,“ vysvětluje Škvor. A právě na pomoc s budováním udržitelných zdrojů obživy pro lidi v obdobných životních situacích se Charita Česká republika dlouhodobě a úspěšně zaměřuje.

Děkujeme za vaši pomoc

Bankovním převodem nebo kartou