Charita pro Sýrii

č. ú. 55660022/0800, VS 180

Všem dárcům děkujeme.

Charita pro Filipíny

Dobrovolníci Charity Manila připravují dodávku první pomoci Charita Česká republika vyhlásila sbírku na pomoc lidem na Filipinách, které zasáhl tajfun Hayian a kteří přišli o střechu nad hlavou.

Finanční dary lze zasílat na sbírkové konto

číslo 55660022/0800

s variabilním symbolem 133

u České spořitelny.

Budete-li potřebovat vystavit potvrzení o daru pro daňové účely, vyplňte tento formulář.

Pomoci můžete rovně zasláním dárcovské SMS ve tvaru

Logo Dárcovské SMSDMS CHARITASVET na číslo 87 777.

Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 28,50 Kč.
Službu zajišťuje Fórum dárců.

Nadace Vodafone Česká republika

Sbírku podpořila také Nadace Vodafone zdvojnásobením výtěžků z DMS (během prvních dvou dnů přišlo přes dva tisíce DMS).

Všem dárcům srdečně děkujeme.

Stav sbírkové konta:

• 9 356 004 Kč k 3. 1. 2014 dopoledne + 9 636 DMS (jedná se o oficiálně nepotvrzený stav počtu DMS)
  • 8 385 401 Kč k 16. 12. v 9 hodin + 9 509 DMS
  • 5 678 686 Kč k 25. 11. v 9 hodin + 7 841 DMS
  • 4 657 930 Kč k 21. 11. v 8 hodin + 6 780 DMS
  • 2 047 048 Kč k 13. 11. v 9 hodin + 2 782 DMS
  • 1 404 939 Kč k 12. 11 ve 14 hodin + 2 076 DMS
  • 325 133 Kč k 11. 11. ve 13 hodin + 729 DMS

Zprávy o průběhu pomoci najdete na stránce Filipíny.

Plakátek s informacemi o sbírce vhodný k tisku a vyvěšení na nástěnkách.

Systém intenzifikace rýže pomáhá farmářům na ostrově Samar překonat El Niño

Pole, na kterém se pěstuje metodou tzv. intenzifikace rýže (foto: Jakub Žák).

El Niño představuje jev poprvé pozorovaný rybáři z Jižní Ameriky. Projevuje se zahříváním povrchové vody Tichého oceánu a hovoří se o něm až ve chvíli, kdy oteplení o minimálně 0,5 °C trvá déle než tři měsíce. Průměrná doba však dosahuje od devíti do dvanácti měsíců. Fenomén se opakuje ve dvou až sedmiletých intervalech a nejen Filipíny kvůli němu trpí nedostatkem úrody.

Dlouhodobé řešení přístupu k vodě na Filipínách

Nový vodovodní systém ve vesnici na ostrově Leyte (foto: Lukasz Cholewiak/Caritas).

Od tajfunu na Filipínách uběhly v listopadu již dva roky. Od té doby se podniklo mnoho kroků k obnově území ostrova. Mezi ty nejdůležitější patřilo a patří zajištění přístupu k pitné vodě, o které se v zemi zasadila filipínská Charita (místně známá jako NASSA).

Po tajfunu abnormální sucho

Sucho na ostrově Samar (foto: Jakub Žák)

Bezmála dva roky po tajfunu Hayian, který zasáhl Filipíny v listopadu 2013, se místní farmáři potýkají s extrémním suchem. Podle vědců z amerického Národního oceánografického a atmosférického úřadu (NOAA) a jejich kolegů z Britského meteorologického úřadu (MET) stojí za nebývale dlouhým obdobím bez dešťů fenomén El Niño.

Návštěva filipínské školy

Diskuse o rozdílech mezi filipínskými a českými školami, či o problémech českých školáků, zaujala filipínské žáky asi nejvíce.

Na konci června navštívili Helena Kotková a Ondřej Suchánek z Charity ČR základní školu Burgos Integrated School na ostrově Samar, kde v listopadu 2013 udeřil tajfun Hayian, místně zvaný Yolanda.

Zástupci české ambasády navštívili filipínský ostrov Samar

Velvyslanec Jaroslav Olša jr. s charitními pracovníky.

Na konci května přivítali pracovníci Charity ČR a její partnerské organizace na filipínském ostrově Samar Jaroslava Olšu jr., velvyslance České republiky na Filipínách, a Jana Vytopila, Chargé d'Affaire. Vzácné návštěvě představili charitní projekty na podporu místního zemědělství.

„Už víme, jak správně pěstovat ovoce a zeleninu,“ říkají Filipínky z ostrova Samar

Sedí na bobku, vesele rozpráví a přitom vytrhávají plevel z řady dlouhých záhonků. Co může být pro jednoho pořádná nuda, je pro skupinku filipínských žen zpestření stereotypu běžného života a zábava na celý den.

Filipínské děti se vrací do tříd

Škola Burgos

„Pohled na školu byl děsivý. I půl roku po tajfunu Haiyan chyběla některým budovám střecha, třídy byly bez vybavení. Učitelé vysvětlovali látku na kus papíru nebo dřeva připevněná na zdi místo tabule,“ popisuje první návštěvu školy v červenci 2014 Melinda Gad-Tabuco, která má jako správkyně na starosti reorganizace Integrované školy v Burgos. Dnes už je vše jinak.

„Zavázali jsme se pomáhat“

Kelly Schut se studenty při předávce vybavení střední škole Simeon Ocdol

Říká Kelly Schut, která přijela na Filipíny v lednu 2014 a která zde zastupuje Charitu Česká republika. Před rokem pracovala na charitních projektech v Indonésii. Na podzim 2013 se vrátila do svého rodného Nizozemí. Poté, co tajfun Haiyan zasáhl Filipíny, hledala Charita ČR projektového manažera pro tuto zemi. Kelly nabídka přijala a odjela na Filipíny. V následujícím rozhovoru popisuje své zkušenosti a charitní práci zejména na ostrově Samar.