Stáže a dobrovolnictví

Oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity Česká republika nabízí mnoho možností, jak se skrze stáže či dobrovolnické aktivity zapojit do našich projektů a zažít, jaké to je pracovat v naší organizaci. Příležitosti jsou otevřeny všem zájemcům, kteří chtějí podpořit a umožnit další rozvoj naší práce. Studenti a čerství absolventi u nás mohou absolvovat praxi dle specifického zaměření svého studia, zájemcům ze zahraničí umožňujeme absolvovat stáž v rámci programu Erasmus+. Jsme držiteli akreditace Ministerstva vnitra v oblasti dobrovolnické služby a certifikace v rámci programu Evropské komise EU Aid Volunteers.

Stážistka Adéla
"Vnímám hodně přínosně samotný fakt, že můžu poměrně intenzivně pracovat v nezisku, dělat co mě baví a pomáhat lidem. Mám z toho skvělý pocit a lepší karmu."

Adéla, komunikační stážistka

Přečtěte si Celý rozhovor

Pro koho je stáž určená?

Přihlásit se může kdokoliv, kdo má možnost být součástí našeho týmu v rozmezí 3-6 měsíců (alespoň 20/h týdně). Kromě studentů se mohou přihlásit také nadšenci s upřímným zájmem o získání zkušeností z neziskové organizace působící v oblasti humanitárních a rozvojových projektů.

Co bys měl/a umět?

Jsme mezinárodní tým, zájemci o stáž by měli mít velmi dobrou znalost anglického jazyka a výborné komunikační schopnosti, nezbytná je také dobrá znalost práce s MS Office (zejména Excel). Podle zaměření stáže můžou být požadovány další zkušenosti jako např. práce s textem či specifickými aplikacemi.

Jak můžu vypomoci v roli dobrovolníka?

Dobrovolnické aktivity umožňují krátkodobé i dlouhodobé zapojení do chodu našeho oddělení dle typu činnosti (např. jazykové překlady, pomoc s organizací vzdělávacích aktivit apod.). Potřebná je zejména spolehlivost a schopnost dodržovat smluvené termíny.

Co ti naoplátku můžeme nabídnout?

Možnost spolupracovat se skvělým týmem otevřených a nadšených lidí, prohloubit si dosavadní znalosti pod vedením zkušených profesionálů, možnost vytvořit si nové kontakty a šanci pro budoucí dlouhodobější spolupráci. Rádi ti vystavíme potvrzení o absolvování praxe, dobrovolnické činnosti či jiné doporučení.

Jak se můžete zapojit?

Stáž v oblasti rozvojových a humanitárních projektů

Zajímá tě práce na projektech, možnost podílet se na přípravě dotačních žádostí a administraci těch běžících? Stáž na oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce je určena zejména těm, kteří si chtějí osahat práci na rozvojových projektech a láká je spolupracovat s regionálními manažery, vedoucími zahraničních misí a celou řadou dalších kolegů z projektových týmů.

Stážistka Dominika

"Už počas štúdia na univerzite som sa zaujímala o rozvojovú spoluprácu a humanitárnu pomoc, a preto som vďaka programu Erasmus+ využila možnosť absolventskej stáže v Charita Česká republika. Momentálne pracujem na príprave rozvojových projektov v krajinách západného Balkánu. Počas prvého mesiaca stáže som mala možnosť vidieť, ako to funguje v neziskovom sektore a už za tak krátky čas získať cenné skúsenosti z rozvojového prostredia, za čo som veľmi vďačná."

Komunikační stáž

Baví tě psaní, práce s texty všeho druhu a chtěl/a bys přispět ke komunikaci zahraniční práce Charity Česká republika? Během stáže v naší komunikační sekci budeš mít možnost se zapojit do psaní a editace článků pro naše webové stránky, vytváření příspěvků pro sociální sítě nebo pomoc s přípravou našeho pravidelného newsletteru. Pokud však budeš mít zájem, je možné se zapojit do mnoha dalších činností jako je příprava kampaní, úprava fotografií a videí či grafické práce.

Adéla Karlová

"V Charitě jsem si hodně sedla s komunikačním týmem, a taky mi vyhovovala velká flexibilita. Jak časová, kdy mohu pracovat podle svých potřeb, a taky co se týče obsahu práce. Líbí se mi, že se na všem předem domlouváme, včetně toho, co budu dělat, co bych se chtěla naučit a vyzkoušet si. Oceňuji taky to, že má Charita mise v různých zemích světa, a já se tak mohu alespoň virtuálně podívat třeba do Mongolska nebo do Zambie."

Stáž v Monitoring, Evaluation, Accountability and Learning & Scale-up Strategy Unit

Zajímají tě oblasti řízení znalostí (Knowledge Management), organizační paměti a shromažďování a analýzy dat? MEAL Unit ti umožní se zapojit do naší práce skrze sběr dat o aktivitách Charity Česká republika z minulých let a vytváření zpráv o našich činnostech v rozvojových zemích, ve kterých jsme působili v oblasti rozvojové spolupráce a humanitární pomoci. Součástí stáže je také možnost podílet se na screeningu a analýze monitorovacích procesů a nástrojů, které se nyní používají na našich zahraničních misích.

spolupráce

„Na stáž jsem se přihlásila proto, abych získala představu o chodu neziskové organizace zabývající se mimo jiné i rozvojovými projekty a humanitární pomocí. V sekci MEAL unit jsem se zabývala především organizací dat, kde jsem získala mimo jiné vyšší úroveň znalosti MS Office a zkušenost s prací s aplikacemi jako Power BI a Power Apps. Cením si času, který jsem zde jako stážistka strávila - nejen za získání nových zkušeností, ale také za skvělý kolektiv - a přeju, ať se práce nadále jen daří!" (Iveta)

Stáže a dobrovolnická činnost v sekci Globálního rozvojového vzdělávání

Chceš se podílet na přípravě projektů zaměřených na šíření povědomí o tématech spojených s udržitelným rozvojem, globální odpovědností a solidaritou jak u nás, tak ve světě? V sekci GRV budeš mít příležitost spolupracovat na projektech neformálního vzděláváním mládeže ale i široké veřejnosti a pomáhat s realizací osvětových akcí, workshopů či přednášek. Ve spolupráci s profíky na daný obor vytváří GRV deskové či outdoorové hry, originální propagační a edukativní materiály, kampaně na sociálních sítích, fotografické výstavy, natáčí rozhovory a podcasty apod.

Stážistka Bára

„Pro stáž v sekci Globálního rozvojového vzdělávání jsem se rozhodla především z důvodu jeho tematického zaměření. GRV mi umožnilo prohloubit si znalosti v oblasti lidskoprávních či environmentálních témat, která jsou pro mě důležitá jak v mém osobním, tak i akademickém životě. Dostala jsem možnost podílet se na chodu oddělení, vyzkoušet si jeho dílčí činnosti, a hlavně proniknout do světa neziskového sektoru a zjistit, jak funguje organizace typu Charity Česká republika. V neposlední řadě mi stáž umožnila rozvíjet se v rámci organizace i do budoucna, kdy se v současné době začínám podílet na novém projektu oddělení GRV.“

Dobrovolnická práce na jazykových překladech a proofreading

Chceš prohloubit své zkušenosti s jazykovými překlady a prací s textem a zároveň získat znalosti z oblasti humanitární pomoci a rozvojové spolupráce? Průběžně hledáme dobrovolníky, kteří by nám pomohli s překlady textů pro naše webové stránky, překlady dotačních žádostí a dalších pracovních dokumentů z/do anglického jazyka. Pokud máš vynikající znalost anglického jazyka a čas ujmout se alespoň dvou textů měsíčně, budeme rádi, když se nám ozveš. Činnost je možné vykonávat z domova.

Máš zájem o stáž nebo dobrovolnickou činnost na našem oddělení?

Sleduj aktuální nabídky inzerované v naší kariérní sekci nebo nám pošli své CV přes kontaktní formulář

Proč jsem se stala dobrovolníkem?
1. listopadu 2021 Aktuality

Proč jsem se stala dobrovolníkem?

Dobrovolnictví. Stáže. Učení se novým dovednostem. Proč jsou tyto aktivity důležité? Jana Žilková, vedoucí mise Charity v Mongolsku, se na následujících řádcích podělí o své zkušenosti s dobrovolnictvím a prozradí, proč by se měl každý stát dobrovolníkem. Jana Žilková má více než 10 let zkušeností v oblasti mezinárodního rozvoje, projektového řízení a výzkumu. Studovala a pracovala v několika evropských a asijských zemích, včetně Belgie, Německa, Dánska či Singapuru. V současnosti žije v Mongolsku a povzbuzuje všechny kolem sebe, aby se stali dobrovolníky.

Mladí Mongolové sdílejí, co se naučili díky dobrovolnictví
16. září 2021 Aktuality

Mladí Mongolové sdílejí, co se naučili díky dobrovolnictví

Charita Česká republika v Mongolsku pomáhá zapojit mladé do aktivní účasti ve společnosti. Organizujeme například mediální kampaň iVolunteer, ve které mongolské mládeži představujeme výhody dobrovolnictví. Jak dobrovolnictví ovlivňuje mladé lidi, jaké změny přináší do jejich života a jak mění jejich pohled na život? O svůj příběh se v rámci podpory kampaně iVolunteer podělili mladí Mongolové, kteří díky pomáhání své komunitě rozvíjejí a poznávají sebe sama.

Charita podporuje dobrovolnictví mládeže v Mongolsku
16. dubna 2021 Aktuality

Charita podporuje dobrovolnictví mládeže v Mongolsku

Mongolsko je země mladých. Lidé mezi 15-34 lety tvoří v zemi největší demografickou skupinu a více než třetinu mongolské populace. Charita Česká republika se společně s partnerskými organizacemi zasazuje o rozvoj mongolské mládeže. V rámci projektu „All for YOUth, YOUth for all“ jsme obnovili platformu http://ivolunteer.mn/, která pomáhá nastartovat zájem o dobrovolnictví v řadách mladých lidí.

Staň se dobrovolníkem a zažij léto s Young Caritas!
16. července 2020 Young Caritas

Staň se dobrovolníkem a zažij léto s Young Caritas!

Přidej se do party nadšenců, kteří umějí dotáhnout věci do konce a užívat si společnou radost z úspěchů. Vážíme se dobrých nápadů a dáváme příležitost všem bez rozdílu!