Kde působíme

Charita Česká republika zajišťuje humanitární pomoc či rozvojovou spolupráci například poskytováním vzdělávání či podporou zajištění živobytí (více na Jak pomáháme) v řadě zemí:

Jedná se o:

Různé programy v zahraničí zajišťují i další české Charity, které působí například na Haiti, v Indii, Rumunsku, Bolívii a dalších zemích.

Pomoc v Mosulu navzdory vedru a chaosu

Pomoc míří hlavně do rodin s dětmi a ke starým lidem

„Už od června je tady stabilně 40 stupňů, přesto se lidé trpělivě registrovali, seřadili a čekali, až se na ně dostane. Vzhledem k počasí jsme se ujistili, že jim můžeme poskytnout dostatek pitné vody,“ píše přímo z Mosulu o distribuci potravinové pomoci a hygienických balíčků náš koordinátor v Iráku Filip Černý. Město bylo na začátku července osvobozeno od nadvlády radikálů tzv. Islámského státu, ale podle Filipových slov tady stále panuje zmatek. Ke stabilizaci situace Charita přispívá distribucí humanitární pomoci.

Voda a mýdlo zachraňují životy v Nigérii

Ilustracni foto - voda - Caritas Internationalis

Až dva miliony úmrtí ročně způsobí nemoci, kterým by se dalo předejít správným mytím rukou. Zhruba každou minutu a půl zemře na světě jedno dítě kvůli špinavé vodě. Těmto dětem ani jejich maminkám nikdy nikdo nevysvětlil základní pravidla hygieny. A tak mnohdy nestačí, že distribuujeme balíčky s hygienickými potřebami – stejně důležité je šíření povědomí, jak s věcmi v balíčku správně naložit. I to tvoří součást humanitární pomoci.

Jak jsme zlepšovali zdravotní péči v Kambodži

Školení zdravotnického personálu v Takeu

Když jsme v roce 2015 zahajovali v Takeu zdravotnický projekt, měli už naši pracovníci v Kambodži letitou zkušenost z oblasti vzdělávání a s pomocí v sociální oblasti. Nemohli si proto nevšimnout, že také ve zdejší zdravotní péči je prostor ke zlepšení. Lékaři a sestry z místních nemocnic sice prošli odborným vzděláním, ale chybělo jim vybavení i zkušenosti evropských kolegů. Právě na sdílení a rozšiřování znalostí se náš poslední projekt v jihovýchodoasijské zemi zaměřil.

Charita ČR se loučí s Filipínami

Loučení s Filipínami (foto: Jakub Žák)

Bezmála patnáct milionů korun na obnovu země, přes pět tisíc podpořených rodin a více než osm set farmářů zapojených do zemědělských projektů. Tak by se dalo v hrubých obrysech načrtnout působení Charity ČR na Filipínách po ničivém tajfunu. Pojďme si na následujících řádcích připomenout, jak to celé začalo, jak nedocenitelnou pomoc Charita ČR Filipínám poskytla a zda se jí podařilo dovést vše do zdárného konce. Součástí článku je video s rozhovory o trnité cestě k uzdravení zdevastovaných ostrovů.

Prodejna u Samaritána pomůže lidem na Haiti

OLOMOUC - Centrum materiální pomoci Charity Olomouc (CMP) pomůže naplnit kontejner pro Haiti. Díky širokému sortimentu darů v obchůdku u Samaritána poskytne do sbírky pro Haiti šlapací šicí stroje a školní pomůcky pro děti. Současně se obrací na veřejnost s prosbou o zapojení do sbírky a srdečně zve do svých netradičních prostor na Wurmově 11. Návštěvníci tak mohou přispět věcmi, které už nepotřebují, prohlédnout si zboží v obchůdku a zároveň si udělat radost koupí něčeho potřebného sobě či svým blízkým.

Charitní pracovník byl k ruce zubaři. Ošetřili přes 80 lidí v Banátu

Lékař ošetřil v Banátu 85 pacientů. Zdarma

Svatá Helena - Trhání kořenů a vyspravování zubních protéz. Takto nejčastěji pomáhal českým krajanům žijícím v rumunském Banátu zubař Jaroslav Navrátil. Jako dobrovolník působil týden v zubní ordinaci, kterou vybavila Oblastní charita Hodonín spolu s dárci ve vesničce Svatá Helena. Na místě asistoval lékaři Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc...

Angie Labado o pomoci Charity ČR na Filipínách

Angie Labado.

Angie Labado (24 let), pracovnice Charity ČR pro komunitní rozvoj odpovědná za skupinu žen na Filipínách, hovořila o projektech ekologického zemědělství a drobném podnikání. Charita ČR v oblasti roku 2013 stižené tajfunem Haiyan působila až do letošního jara, kdy předala vešekeré své aktivity do rukou místních zemědělců. Video naleznete ZDE.

V Bangkoku se jedná o zlepšování schopností reagovat na humanitární krize

Z průběhu meetingu.

Naše pracovnice Šárka Zápotocká, koordinátorka aktivit globálního rozvojového vzdělávání, se nyní v Bangkoku účastní setkání v rámci projektu Evropsko-asijské partnerství pro zlepšování schopností reagovat na humanitární krize (PEACH). Zástupci z jednotlivých zemí diskutují o aktivitách uskutečněných v průběhu minulého roku a plánují ty na další, závěrečný rok. Pro pozitivní hodnocení ze strany Evropské komise rovněž zahájili přípravy navazujícího Evropsko-asijského partnerství pro zlepšování schopností reagovat na humanitární krize II.