Kde působíme

Charita Česká republika zajišťuje humanitární pomoc či rozvojovou spolupráci například poskytováním vzdělávání či podporou zajištění živobytí (více na Jak pomáháme) v řadě zemí:

Zahraniční pomoc 2018

Různé programy v zahraničí zajišťují i další české Charity, které působí například na Haiti, v Indii, Rumunsku, Bolívii a dalších zemích.

Snížení novorozenecké úmrtnosti v Kambodži. Charita připravuje tříletý projekt

Zlepšujeme zdravotnictví v Kambodži

To, co u nás bylo běžné před sto lety a dnes si to téměř neumíme představit, je v Kambodži stále živým a palčivým problémem. Ročně tu zemře až šest tisíc novorozenců. Mezi nejčastější příčiny patří nedostatečná zdravotní péče, podvýživa a nízká úroveň hygieny. Charita Česká republika působí v Kambodži dlouhodobě a v rámci svých zdravotnických projektů pomáhá tisícům pacientů ročně. Nyní usiluje a získání grantu, díky němuž by mohla pomáhat maminkám a čerstvě narozeným miminkům v kambodžské provincii Kampong Chhnang.

Peníze již pomáhají Mykolově rodině

Penize pro Mykolovu rodinu pomahaji

Děkujeme všem dárcům, kteří přispěli na sbírku pro rodinu zesnulého Mykoly Shuruty, jenž tragicky zahynul 7. prosince 2017 v továrně na Rokycansku. Sbírka sice i nadále probíhá, ale vdova po Mykolovi paní Myroslava již převzala částku 185 000 korun a děkuje všem, kdo jí pomohli překlenout nejtěžší období.

Rozhovor s Teou Tihounovou: Maminky i zdravotníci nám za naši práci děkují

Mise Charity Česká republika v Zambii slaví letos pětileté výročí založení. V čele stojí od začátku Tea Tihounová, pod jejímž vedením se zambijská mise rozrostla v největší zahraniční misi Charity Česká republika a také v největší českou misi, která v Zambii působí. S Teou jsme mluvili především o zdravotnických aktivitách Charity v okrese Mongu, v Západní provincii. Charita tady prosazuje lepší kvalitu a dostupnost předporodní, porodní a poporodní péče. Aktuálně jí v tom pomáhá 124 místních dobrovolníků.

Běžte s námi, aby oni nemuseli. Běžte pro ještě lepší pocit

Distribuce humanitarni pomoci v Iraku

Krosový pohár organizovaný Světem běhu na jaře a na podzim 2018 v okolí Prahy se stal dobročinným partnerem Charity Česká republika. Účastníkům svých závodů umožní běžet nejen pro jejich vlastní dobrý pocit, ale taky na pomoc iráckým rodinám zasaženým válkou. Od dubna 2015 distribuuje Charita Česká republika v Iráku humanitární pomoc nejzranitelnějším obyvatelům – zejména těm, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy a přežívají v otřesných podmínkách. Poběžte s námi a pomozte tak těm, kteří nemají to štěstí žít v míru a bezpečí.

7 let války v Sýrii, 7 let utrpení. Kolik ještě?

Peace For Syria - Patrick Nicholson - CI

Už sedm let trvá válečný konflikt v Sýrii. Je to jedna z největších humanitárních krizí současnosti, miliony lidí potřebují pomoc. Mnozí opouštějí domovy, ocitají se bez střechy nad hlavou, možnosti obživy a přístupu k lékařské péči a vzdělání. 15. března 2018 vstupuje konflikt do osmého roku. Sedm českých humanitárních organizací proto společně znovu upozorňuje na vážnost situace v Sýrii a také na časté porušování mezinárodního humanitárního práva. ADRA, CARE Česká republika, Český červený kříž, Člověk v tísni, DIAKONIE ČCE, Charita Česká republika a Lékaři bez hranic sdružení ve FoRS - Českém Fóru pro rozvojovou spolupráci.

Díky třem humanitárním grantům budeme účinněji pomáhat lidem v Sýrii, Jordánsku a Kambodži

Patrick Nicholson - Caritas Internationalis

Charita Česká republika získala pro letošní rok peníze na tři projekty v oblasti humanitární pomoci: dva na Blízkém východě a jeden v Kambodži. Pomáháme tak nejen lidem v nouzi, ale také České republice. Tím, že poskytujeme v zahraničí humanitární pomoc a budujeme rozvojovou spolupráci, držíme v rukou klíčový nástroj české zahraniční politiky a pomáháme naplňovat její cíle i dodržovat mezinárodní úmluvy. Není to jen výraz solidarity s trpícími, ale také investice do bezpečnosti naší země a budoucích možných politických a ekonomických partnerství. Mimo jiné díky aktuálním dotacím České rozvojové agentury, spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí, můžeme i v roce 2018 působit na krizových místech.

Maximův svět očima Petry Procházkové

Maxim, foto: Petra Procházková

„Projekt Charity ČR Partnerstvím k inkluzi v Moldavsku mnozí vnímají jako nastandard – pro děti se zvláštními potřebami je to ale jediná šance na důstojný život,“ upozorňuje Petra Procházková, která nedávno podnikla cestu po Moldavsku a kromě seniorů navštívila také mateřské školky a dětská centra. Její reportáž o malém Maximovi a dětech, které mají problém se začleněním do kolektivu i společnosti, si budete moct přečíst už 2. ledna v Katolickém týdeníku.

Vdechujeme život kurdským farmám

Cerna rajcata

Kurdistán má kvalitní půdu a dostatečné vodní zdroje, přesto se tu nedaří vypěstovat tolik ovoce a zeleniny, aby to stačilo místní spotřebě. To se díky nám změní! V oblasti rozvíjíme ekologické zemědělství a drobné  agropodnikání a chceme dosáhnout toho, aby byl Kurdistán v pěstitelství co nejsamostatnější. Vybrali jsme studenty zemědelských univerzit a irácké farmáře, které jsme proškolili, a teď se vrhneme do další fáze spolupráce. A co v Kurdistánu vyroste? Třeba černá rajčata