Kde působíme

Charita Česká republika zajišťuje humanitární pomoc či rozvojovou spolupráci například poskytováním vzdělávání či podporou zajištění živobytí (více na Jak pomáháme) v řadě zemí:

Zahraniční pomoc 2018

Různé programy v zahraničí zajišťují i další české Charity, které působí například na Haiti, v Indii, Rumunsku, Bolívii a dalších zemích.

Běžte s námi, aby oni nemuseli. Běžte pro ještě lepší pocit

Distribuce humanitarni pomoci v Iraku

Krosový pohár organizovaný Světem běhu na jaře a na podzim 2018 v okolí Prahy se stal dobročinným partnerem Charity Česká republika. Účastníkům svých závodů umožní běžet nejen pro jejich vlastní dobrý pocit, ale taky na pomoc iráckým rodinám zasaženým válkou. Od dubna 2015 distribuuje Charita Česká republika v Iráku humanitární pomoc nejzranitelnějším obyvatelům – zejména těm, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy a přežívají v otřesných podmínkách. Poběžte s námi a pomozte tak těm, kteří nemají to štěstí žít v míru a bezpečí.

7 let války v Sýrii, 7 let utrpení. Kolik ještě?

Peace For Syria - Patrick Nicholson - CI

Už sedm let trvá válečný konflikt v Sýrii. Je to jedna z největších humanitárních krizí současnosti, miliony lidí potřebují pomoc. Mnozí opouštějí domovy, ocitají se bez střechy nad hlavou, možnosti obživy a přístupu k lékařské péči a vzdělání. 15. března 2018 vstupuje konflikt do osmého roku. Sedm českých humanitárních organizací proto společně znovu upozorňuje na vážnost situace v Sýrii a také na časté porušování mezinárodního humanitárního práva. ADRA, CARE Česká republika, Český červený kříž, Člověk v tísni, DIAKONIE ČCE, Charita Česká republika a Lékaři bez hranic sdružení ve FoRS - Českém Fóru pro rozvojovou spolupráci.

Díky třem humanitárním grantům budeme účinněji pomáhat lidem v Sýrii, Jordánsku a Kambodži

Patrick Nicholson - Caritas Internationalis

Charita Česká republika získala pro letošní rok peníze na tři projekty v oblasti humanitární pomoci: dva na Blízkém východě a jeden v Kambodži. Pomáháme tak nejen lidem v nouzi, ale také České republice. Tím, že poskytujeme v zahraničí humanitární pomoc a budujeme rozvojovou spolupráci, držíme v rukou klíčový nástroj české zahraniční politiky a pomáháme naplňovat její cíle i dodržovat mezinárodní úmluvy. Není to jen výraz solidarity s trpícími, ale také investice do bezpečnosti naší země a budoucích možných politických a ekonomických partnerství. Mimo jiné díky aktuálním dotacím České rozvojové agentury, spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí, můžeme i v roce 2018 působit na krizových místech.

Maximův svět očima Petry Procházkové

Maxim, foto: Petra Procházková

„Projekt Charity ČR Partnerstvím k inkluzi v Moldavsku mnozí vnímají jako nastandard – pro děti se zvláštními potřebami je to ale jediná šance na důstojný život,“ upozorňuje Petra Procházková, která nedávno podnikla cestu po Moldavsku a kromě seniorů navštívila také mateřské školky a dětská centra. Její reportáž o malém Maximovi a dětech, které mají problém se začleněním do kolektivu i společnosti, si budete moct přečíst už 2. ledna v Katolickém týdeníku.

Vdechujeme život kurdským farmám

Cerna rajcata

Kurdistán má kvalitní půdu a dostatečné vodní zdroje, přesto se tu nedaří vypěstovat tolik ovoce a zeleniny, aby to stačilo místní spotřebě. To se díky nám změní! V oblasti rozvíjíme ekologické zemědělství a drobné  agropodnikání a chceme dosáhnout toho, aby byl Kurdistán v pěstitelství co nejsamostatnější. Vybrali jsme studenty zemědelských univerzit a irácké farmáře, které jsme proškolili, a teď se vrhneme do další fáze spolupráce. A co v Kurdistánu vyroste? Třeba černá rajčata

Nový ultrazvuk pro budoucí maminky

Nový ultrazvuk pro Libanon

Zdravotní centrum v Rayfounu v Libanonu má od včerejška nový ultrazvukový přístroj, který bude sloužit k vyšetření budoucích maminek. Jeho pořízením Charita stovkám těhotných syrských a libanonských žen zajistila kvalitnější péči. Lékařům nový ultrazvuk například usnadní včas najít problém a řešit jej tak, aby se předešlo předporodním a porodním komplikacím. Těšíme se na spoustu miminek, která se díky nám narodí v pořádku!

Rýžová revoluce v Zambii

Priprava ryzoveho pole pro oseti

Krůček po krůčku učíme africké farmáře pěstovat rýži efektivně a ekologicky. Daří se nám to díky tzv. systému intenzifikace rýže (SRI), který jsme úspěšně vyzkoušeli na Filipínách. Vyšší výnosy s menšími náklady nyní mají motivovat k udržitelnému zemědělství také drobné zambijské hospodáře. Tuto pro Zambijce novou, ale námi osvědčenou metodu pilotně zavádíme v oblasti Nakato ve spolupráci s partnerskou organizací NADEL (Network for Agroforestry Development Limited).

Pomoc v Mosulu navzdory vedru a chaosu

Pomoc míří hlavně do rodin s dětmi a ke starým lidem

„Už od června je tady stabilně 40 stupňů, přesto se lidé trpělivě registrovali, seřadili a čekali, až se na ně dostane. Vzhledem k počasí jsme se ujistili, že jim můžeme poskytnout dostatek pitné vody,“ píše přímo z Mosulu o distribuci potravinové pomoci a hygienických balíčků náš koordinátor v Iráku Filip Černý. Město bylo na začátku července osvobozeno od nadvlády radikálů tzv. Islámského státu, ale podle Filipových slov tady stále panuje zmatek. Ke stabilizaci situace Charita přispívá distribucí humanitární pomoci.