Kde působíme

Charita Česká republika zajišťuje humanitární pomoc či rozvojovou spolupráci například poskytováním vzdělávání či podporou zajištění živobytí (více na Jak pomáháme) v řadě zemí:

Jedná se o:

Různé programy v zahraničí zajišťují i další české Charity, které působí například na Haiti, v Indii, Rumunsku, Bolívii a dalších zemích.

V Gruzii se učí lépe rozumět životu s handicapem

Zúčastnili se sociální pracovníci, lékaři a zdravotníci, zástupci nevládních organizací i pracovníci z Agentury pro sociální služby.

Charita ČR společně se svými partnerskými organizacemi v prosinci 2016 představila výsledky roční spolupráce zaměřené na zlepšení dostupnosti zdravotní a sociální péče pro osoby s postižením žijící v Gruzii.

Damašek zasáhl nedostatek vody

Základním nedostatkem v Damašku je nyní voda (foto: Charita Sýrie).

„Dostali jsme se zpátky do doby kamenné,“ řekl by kterýkoliv Syřan v Damašku po dotazu na místní situaci. Syrské hlavní město trpí dlouhými výpadky elektřiny a omezeným množstvím benzínu či nafty. Lidé v současných chladných dnech žijí zcela bez topení. Největší problém ale spočívá v nedostatku vody.

Nemocná dívka z Nepálu opět chodí do školy

V centru v Koshish začala Bimala postupně reagovat, mluvit a opět se učit.

Ručníky, látky a vaky se kupí podél zdí skromného dočasného přístřeší. Na malých kamínkách vyrobených z naskládaných kamenů leží jediná pánev. Uprostřed mála, které rodině po zemětřesení zbylo, leží pod tenkou dekou Bimala Tamang, dívka trávící na stejném místě celé dny. „Bimala spala pět měsíců. Vstávala pouze k jídlu a kvůli hygieně, za celou dobu ale nepromluvila jediné slovo,“ přiblížila matka Kanchi Tamang osud dcery v době, než se o ni nezačala zajímat Charita.

Mongolsko sužují kruté mrazy

Mongolsku opět hrozí dzud (foto: Charita Mongolsko).

Letošní zima pravděpodobně v Mongolsku opět vyvolá dzud – přírodní katastrofu vznikající kombinací předchozího sucha a následné tuhé zimy zpravidla s nadprůměrnými sněhovými srážkami. Dochází tím k masovému úhynu dobytka, který nemá dostatek potravy a rychle podléhá nízkým teplotám.

Indra z Nepálu svůj smutek proměnila v pomoc druhým

Indra Kumari Dulal.

„Některé z mých kamarádek zanechaly školy po svatbě, mně otec ale dal šanci studovat. Když jsem se ve dvaceti letech vdávala, vynutil si na mém muži slib, že mě po svatbě bude v dalším vzdělávání podporovat,“ vypráví Indra Kumari Dulal, programová koordinátorka organizace MANK podílející se na společném projektu Charity ČR a Charity Švýcarsko.

O kapku lepší život poznali lidé z Kambodži, Moldavska, Zambie i Palestiny

Mladí lidé se v Zambii mohou lépe postavit na vlastní nohy.

Díky štědrosti dárců se mohla Charita ČR i v roce 2016 věnovat zahraniční rozvojové spolupráci, zejména podpoře vzdělávání, zemědělství či jiných druhů živobytí a také sociální a zdravotní péči. Poděkování na tomto místě patří zejména čtenářům katolického týdeníku, kteří v loňském roce přispěli částkou 324 961 Kč na kampaň O kapku lepší život.

Tři králové pomáhali v roce 2016 po celém světě

V Africe pomáhal výtěžek Tříkrálové sbírky například v Etiopii, Zambii nebo Zimbabwe.

Část výtěžku Tříkrálové sbírky z jednotlivých diecézí se uplatňuje i na zahraniční projekty. Také v roce 2016 se Charity z celé ČR věnovaly zemím, jejichž obyvatelé čelí chudobě, hladu a špatnému přístupu ke vzdělání i zdravotní péči. Pomoc směřovala za těmi nejohroženějšími – dětmi, seniory, osobami s handicapem nebo za lidmi bez domova.

500 syrských dětí dostalo boty a teplé oblečení

Walaa Al-Halabi, 25, dostává poukaz od Charity Sýrie. „V této těžké době potřebujeme jakoukoli pomoc, hlavně však chceme bezpečí, abychom se mohli vrátit do našich domovů a zase žít důstojně,” sdělila (foto: Charita Sýrie).

Zima v Sýrii dokáže být krutá. Teploty se již delší dobu pohybují pod bodem mrazu, mohou přitom klesat až na -11°C. Většina lidí se na takové počasí neměla jak připravit. Nedostává se jim peněz na teplé oblečení, kamna nebo přikrývky. Šance na přežití snižuje i nárůst cen za vytápění.