Kde působíme

Charita Česká republika zajišťuje humanitární pomoc či rozvojovou spolupráci například poskytováním vzdělávání či podporou zajištění živobytí (více na Jak pomáháme) v řadě zemí:

Jedná se o:

Různé programy v zahraničí zajišťují i další české Charity, které působí například na Haiti, v Indii, Rumunsku, Bolívii a dalších zemích.

Charitní pracovník byl k ruce zubaři. Ošetřili přes 80 lidí v Banátu

Lékař ošetřil v Banátu 85 pacientů. Zdarma

Svatá Helena - Trhání kořenů a vyspravování zubních protéz. Takto nejčastěji pomáhal českým krajanům žijícím v rumunském Banátu zubař Jaroslav Navrátil. Jako dobrovolník působil týden v zubní ordinaci, kterou vybavila Oblastní charita Hodonín spolu s dárci ve vesničce Svatá Helena. Na místě asistoval lékaři Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc...

Angie Labado o pomoci Charity ČR na Filipínách

Angie Labado.

Angie Labado (24 let), pracovnice Charity ČR pro komunitní rozvoj odpovědná za skupinu žen na Filipínách, hovořila o projektech ekologického zemědělství a drobném podnikání. Charita ČR v oblasti roku 2013 stižené tajfunem Haiyan působila až do letošního jara, kdy předala vešekeré své aktivity do rukou místních zemědělců. Video naleznete ZDE.

V Bangkoku se jedná o zlepšování schopností reagovat na humanitární krize

Z průběhu meetingu.

Naše pracovnice Šárka Zápotocká, koordinátorka aktivit globálního rozvojového vzdělávání, se nyní v Bangkoku účastní setkání v rámci projektu Evropsko-asijské partnerství pro zlepšování schopností reagovat na humanitární krize (PEACH). Zástupci z jednotlivých zemí diskutují o aktivitách uskutečněných v průběhu minulého roku a plánují ty na další, závěrečný rok. Pro pozitivní hodnocení ze strany Evropské komise rovněž zahájili přípravy navazujícího Evropsko-asijského partnerství pro zlepšování schopností reagovat na humanitární krize II.

Haiti zabavilo děti na Palmovce

Praha - Hračky haitských dětí? Jedině z odpadků. Zábavnou recyklaci si užily děti, které zamířily v úterý 5. června do pražské Palmovky. O tom, jak udělat svět lepším, se dozvěděly ony ale i dospělí návštěvníci akce U-držme se! Palmovka byla jednou z šesti pražských městských částí, které se zapojily do kampaně za udržitelný rozvoj. Tamní prostor tak zaplnily nejrůznější stánky zaměřené na ekologii, fairtrade atd. Jedním z nich byla i Charita.

Úspěšné zakončení aktivit na podporu domácí péče v Moldavsku

V Moldavsku Charita ČR dlouhodobě podporuje služby domácí péče pro seniory (foto: ČRA).

Domácí péče na severu a západě Moldavska již z rukou Charity ČR a místní partnerské organizace Asociace HomeCare přešla pod místní samosprávu. Konkrétně se jedná o Centrum Rebeca v obci Bălți a Centrum Sv. Iuliana v obci Țaul. Více na webu České rozvojovové agentury, sponzora obou projektů (ZDE).

Publikace o rýži na Filipínách získala ocenění

Autorky Cheryl Batistel a Joviel Teves při předání ocenění.

Publikace "Hodnotové řetězce rýže a zeleniny ovlivňující drobné farmáře na Filipínách", kterou pod záštitou Charity ČR vypracovala Dr. Buenaventura Dargantes, Cheryl Batistel a Joviel Teves, získala ocenění na filipínské univerzitě Visayas. K předání cen došlo 11. května 2017 v hale univerzity.Oceněná publikace k nalezení ZDE.

Původní článek z univerzity ZDE.

Charita doporučila, aby hostitelské země umožnily uprchlíkům pracovat

Ze školicího kurzu pro syrské uprchlíky žijící v Libanonu (foto: Matthieu Alexandre/Caritas).

Caritas Internationalis na dubnové konferenci v Bruselu svolané k otázce Sýrie vyzvala západní země k větší pomoci prchajícím Syřanům, a to v reakci na statistiku, podle níž více než pět miliónů přeshraničních běženců žije v sousedních zemích jako uprchlíci.

Jižní Súdán sužuje hlad i nejhorší násilí za posledních 15 let

I staří lidé se musí vydávat do buše hledat možnou potravu (foto: Caritas Internationalis).

„Tělo se mi třáslo hladem,“ popsala pětašedesátiletá Julia Kefi, vdova žijící v Rajafu, odlehlé vesnici Jižního Súdánu. „V sedm hodin ráno jsem se proto vydala najít v přírodě volně rostoucí zeleninu a vracím se teď v poledne zpět. Jídla se v buši dá nalézt velmi málo. Až zásoby dojdou, budeme čekat na smrt“. Někdy je Julia příliš slabá, aby chodila. Závisí na pomoci z kostela či od přátel – dalších starších žen, převážně vdov. „Tím, že se rozdělíme, všechny přežijeme den.“