Humanitární pomoc

Humanitární pomoc znamená krátkodobou materiální a logistickou pomoc poskytovanou v okamžiku nenadálé humanitární krize způsobené přírodní katastrofou nebo společenskými událostmi v dané zemi. Jedná se o záchranu lidských životů, zajištění základních lidských a hygienických potřeb (dodání vody, jídla, přístřeší) a poskytnutí základní zdravotní pomoci. Jde o aktivity krátkodobější povahy řešící především bezprostřední rizika.

„Vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné“, tvrdí Syřanka Rabba

Rabba Lissa se navzdory své situaci ráda usmívá (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

„Život ve městě Rakka býval dobrý. Měli jsme ovce, půdu a vodu. Poté, co začaly problémy s ISIS, jsme odešli do Damašku. Dokázali jsme to dřív, než uzavřeli cesty. Všechny vzpomínky na Rakku ve mně zůstaly jen krásné,“ líčí svůj příběh šedesátiletá Syřanka Rabba Lissa, matka šesti dětí a babička sedmi vnoučat.

Sbírka pro Haiti: nový školní plot a zdi

Haiti - Opravený plot a nové zdi. To vše již opravili Haiťané ve škole v Roche a Bateau za peníze ze sbírky pro Haiti. Loni v říjnu školu poničil hurikán Matthew, strhl zdivo, střechu a zničil také vybavení a školní pomůcky...

Abeer Al Hasan i nadále věří v budoucnost Sýrie

I přes příkoří, které musí Abeer překonat, by Sýrii nikdy neopustila (foto: Patrick Nicholson / Caritas Internationalis).

„Boje nás donutily opustit domov. Manžel mi zemřel před 7 měsíci, stoupl na minu poblíž továrny. Když jsem dostala zprávu o nehodě, běžela jsem přímo do nemocnice. Neviděla jsem ho, protože jeho tělo už spálili. Nemohla jsem přestat brečet ani se zbavit šoku,“ popisuje nešťastnou událost čtyřiatřicetiletá Abeer Al Hasan, matka Josefa (4 roky) a Mary (10 let).

„Přežili jsme díky tomu, že jsme včas utekli“

Badia a její jediná dcera (foto: Patrick Nicholson).

„Islámský stát převzal kontrolu nad oblastí, ve které jsme v Aleppu bydleli. Muži z IS dohlíželi na vše, co se dalo koupit, proto se ceny velmi zvýšily. Zabíjeli také lidi přímo v jejich domovech. Když si žena oblékla něco zeleného nebo červeného, napadli ji. Když byla pěkná, znásilnili ji a udělali z ní otrokyni. Naši sousedku zajali, a když se nevrátila, její manžel si vzal život,“ popisuje situaci v Aleppu pětatřicetiletá Badia Mehnid.

Jižní Súdán závisí na pomoci zvenčí

Dívka, která byla přijata do Misijní nemocnice u Svaté Terezy, kvůli podvýživě (foto: Caritas Torit).

Části Jižního Súdánu trpí hladomorem v důsledku trvající občanské války, sucha a selhání práva a pořádku. William Okot de Toby, výkonný ředitel Charity Torit působící v jihovýchodní části země, zodpověděl otázky pracovníků z Caritas Internationalis.

Charita ČR bude v Iráku blíže potřebným, zakládá zde vlastní pobočku

Děti patří k těm nejvíce zranitelným během humanitární krize (foto: Mishraq Qadissiyah/RNVDO).

V prosinci loňského roku a v lednu toho letošního se Charitě ČR podařilo rozdat 800 balíčků humanitární pomoci v těsné blízkosti mosulské bojové linie, a to ve spolupráci s polskou organizací Polska Akcja Humanitarna a iráckou RNVDO. Nyní v Iráku Charita ČR zřizuje vlastní pracoviště.

Konflikt v Sýrii vstupuje do sedmého roku své existence

Válka v Sýrii trvá již 6 let a neblaze se podepisuje rovněž na ženách.

Válka v Sýrii začala 15. března roku 2011. O šest let později se země nachází uprostřed zkázy. Světové Charity působí jak v Sýrii samotné, tak v okolních zemích, které přijímají většinu uprchlíků. I evropské pobočky pečují o statisíce těch, kteří utekli hledat bezpečí.

Válka v Sýrii trvá 6 let a miliony dětí neznají život v míru

Miliony dětí neznají život v míru a nemají možnost chodit do školy.

Už 6 let trvá válečný konflikt v Sýrii, který ve středu 15. března vstoupí do dalšího roku. Situace v zemi se stále zhoršuje. 13,5 milionu Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc, 5 milionů lidí muselo opustit zemi a víc než 2 miliony syrských dětí nemohou chodit do školy a vzdělávat se. Za každým číslem smutných statistik se skrývá konkrétní dítě, žena nebo muž. České humanitární organizace společně přinášejí příběhy několika lidí, se kterými se jejich pracovníci setkali při doručování pomoci.

Caritas internationalis mapuje 6 let krize v Sýrii

Válka v Sýrii trvá již 6 let (foto: Patrick Nicholson/Caritas).

Caritas Internationalis zveřejnila speciální webovou stránku věnovanou šesti letům krize v Sýrii. Společně s prezidentem Charity Sýrie, biskupem Antoinem Audem z Aleppa, totiž věří, že mír je možný. Kampaň s názvem "Peace is Possible" vede již rok.

Tábor Bidi Bidi v Ugandě hostí uprchlíky z Jižního Súdánu

Tábor obývá 272 000 uprchlíků (foto: Tommy Trenchard).

Ještě před sedmi měsíci byla Bidi Bidi poklidná vesnice uprostřed pastvin ležící na severu Ugandy. Nyní Bidi Bidi obývá navíc i 272 000 osob, čímž se vesnice stala druhým největším uprchlickým táborem na světě. Před válkou a hladomorem sem totiž utíkají lidé z Jižního Súdánu.