Irák

Irák se stále potýká s následky mnohaletého ozbrojeného konfliktu a nestabilní politickou situací. Zemi nejvíce zasáhla nedávná invaze samozvaného Islámského státu, kvůli níž musely opustit své domovy miliony Iráčanů. Mnoho lidí dodnes nemá adekvátní přístřeší, přístup k základním službám ani dostatečný zdroj obživy.

Charita Česká republika působí v Iráku od roku 2015 a naše práce se postupně přesouvá od poskytování bezprostřední humanitární pomoci směrem k trvalejší pomoci, jako jsou obnova zdrojů obživy a vznik nových pracovních míst. Naše mise v Iráku se rychle rozrostla na stabilní pobočku s desítkami zaměstnanců, kteří působí v šesti iráckých regionech.

Obnova zdrojů obživy

Irák obnova zdrojůNávrat domů je pro většinu iráckých uprchlíků velmi náročný, protože během konfliktu byly zničeny jejich původní zdroje obživy. Řada z nich se tak potýká s existenčními problémy. Charita Česká republika podporuje především navrátilce v obnově hospodaření i drobného podnikání. V zemědělské oblasti Ninive například budujeme velkokapacitní skleníky a poskytujeme farmářům osivo i nástroje, ve městech pomáháme s rozjezdem drobných živností.

Zajištění přístřeší

Ozbrojený konflikt byl pro běžné Iráčany devastující, na 6 milionů z nich muselo kvůli invazi samozvaného Islámského státu opustit svoje domovy. Mnoho lidí se mohlo vrátit, bezmála dva miliony Iráčanů jsou však stále vnitřně vysídlených nebo se jako navrátilci potýkají s poničenou infrastrukturou a obydlími. Velké množství vnitřně vysídlených lidí přitom žije v uprchlický táborech, mnohdy neoficiálních.

Irák školní stravování

V Iráku proto pomáháme vnitřně vysídleným osobám i navrátilcům zajistit adekvátní přístřeší. Naše pomoc zahrnuje opravy přístřeší, zajištění materiálu na opravy, příspěvky na nájemné či zajištění kritického vybavení, jako jsou například zdroje vytápění.

Školní stravování pro děti z chudých rodin

Pro řadu chudých rodin je přednější zajistit potraviny a zdravotní péči, než podporovat děti ve školní docházce. Hladové děti se zároveň hůře soustředí a dosahují ve škole horších výsledků. V Iráku poskytujeme dětem z chudých rodin ve škole stravu zdarma. Tím se zvyšuje nejen podíl školáků, kteří chodí pravidelně do školy, ale také jejich studijní výsledky. Zároveň to vede k omezení dětské práce.

Více o misi v Iráku

6 způsobů, jak Charita pomáhá lidem, kteří museli opustit své domovy
7. června 2022 Aktuality

6 způsobů, jak Charita pomáhá lidem, kteří museli opustit své domovy

Počet lidí, kteří byli donuceni opustit své domovy, se za posledních 10 let zdvojnásobil na současných 82,4 milionů běženců. Nejčastějšími důvody, proč lidé nedobrovolně opouštějí svoji rodnou zem či region, jsou dlouhotrvající válečné konflikty, politická perzekuce a v poslední době také problémy spojené s klimatickou změnou. Naše pomoc v  6 zemích světa se soustředí nejenom na zajištění základních životních potřeb, ale také na udržitelná řešení, díky kterým dáváme uprchlíkům šanci na lepší budoucnost.

Thaer z Iráku si díky podpoře Charity našel zaměstnání v dílně. Může tak zabezpečit svou rodinu
26. května 2022 Aktuality

25letý Thaer Hazem Aziz si po válce se samozvaným Islámským státem dlouho hledal práci, aby se spolu se svým otcem dokázali postarat o desetičlennou rodinu. Charita mladému Iráčanovi zprostředkovala zaměstnání v údržbářské dílně v okrese Hít. Thaerovi se práce natolik zalíbila, že dnes sní o vlastní dílně.

8 milionů z kostelní sbírky zvyšuje soběstačnost potřebných na Blízkém východě
19. května 2022 Aktuality

8 milionů z kostelní sbírky zvyšuje soběstačnost potřebných na Blízkém východě

Díky 8 milionům vybraným v kostelní sbírce může Charita Česká republika potřebným na Blízkém východě zajistit zdroj obživy pro sebe i svoje rodiny. Pomohli jsme ženám v rozjezdu vlastního podnikání, místním farmářům zprostředkovali znalosti a vybavení, aby dokázali hospodařit i při rostoucím nedostatku vody. Mladí lidé mohou díky naší podpoře dál studovat. Letošní kostelní sbírka na pomoc pronásledovaným křesťanům probíhá už tuto neděli 22. května.

Kamal z Iráku si díky pomoci Charity otevřel obchod se sladkostmi, kde zaměstnává další lidi z okolí
13. května 2022 Aktuality

43letý Kamal Hadi Sahab pochází z irácké čtvrti Al-Kubaisa, která se nachází v centrální části země. Aby uživil své tři děti a manželku, pracoval jako námezdní dělník v místní továrně. Válka se samozvaným Islámským státem ale donutila rodinu z této oblasti odejít. Po návratu dlouho nemohl sehnat práci. Kamal si díky pomoci od Charity Česká republika otevřel vlastní obchod se sladkostmi, ve kterém zaměstnává další čtyři lidi ze svého okolí.