Irák

Irák stále trpí následky dlouholetého ozbrojeného konfliktu a politických nepokojů. Zemi nejvíce zasáhla nedávná invaze samozvaného Islámského státu, která donutila miliony Iráčanů opustit své domovy. Dodnes nemá mnoho lidí odpovídající přístřeší, přístup k základním službám ani dostatečný zdroj příjmů.

V Iráku působíme od roku 2015 a postupně jsme se přesunuli od poskytování okamžité humanitární pomoci k trvalejším formám pomoci. Pomáháme lidem obnovit jejich zdroje obživy a vytvářet nová pracovní místa. Lidem, kteří přišli o domov, pomáháme zajistit trvalé přístřeší. V rámci našeho dosud největšího projektu jsme se zaměřili na obnovu infrastruktury a zajištění pracovních míst v regionu Anbár.

005388_05_115001Obnova zdrojů obživy

Pro většinu Iráčanů, kteří museli opustit své domovy, je návrat velmi komplikovaný, protože jejich původní zdroje obživy byly během konfliktu zničeny. Charita Česká republika podporuje navrátilce v obnově ekonomických aktivit a rozjezdu drobného podnikání. Pomáháme zemědělcům obnovit jejich pole a farmy a poskytujeme jim osivo, vybavení a potřebná školení. Ve městech podporujeme vznik drobných živností. Chceme také posílit postavení žen a více je začlenit do ekonomiky.

Součástí obnovy a ochrany životního prostředí je také zacházení s vodou a odpady. I proto obnovujeme čističky vody a další vodárenská zařízení, aby měli obyvatelé dostatečný přístup k pitné vodě.

004945_05_104489Školní stravování pro děti z chudých rodin

Pro řadu chudých rodin je prioritou zajistit si dostatek potravin a lékařskou péči, školní docházka stojí až na druhém místě. Mnoho z nich tak to školy nechodí, či přicházejí na vyučování hladové. S prázdným žaludkem se hůře soustředí a tyto děti dosahují ve škole horších výsledků. V Iráku jsme dětem z chudých rodin poskytli školní stravování zdarma. Díky tomu se zvýšil počet žáků, kteří pravidelně navštěvují školu, i jejich školní výsledky. Vede to také ke snížení dětské práce.

Více o misi v Iráku

9 největších úspěchů Charity ve světě za rok 2022
5. ledna 2023 Aktuality

9 největších úspěchů Charity ve světě za rok 2022

Zní to jako klišé, rok 2022 byl ale opravdu jako žádný jiný. V Charitě jsme se naplno ponořili do pomoci lidem zasaženým válkou na Ukrajině. Do země jsme okamžitě vyslali humanitární pomoc a uprchlíky z Ukrajiny jsme podporovali také v Moldavsku i v České republice. Pomáhali jsme ale i jinde. Ať už farmářům v Zambii odolávat změnám klimatu či gruzínskému státu při přesunu osob s postižením z velkých ústavů do komunitní péče domácího typu. Podívejte se na naše největší úspěchy za rok 2022.

Víte, co je to čičilaki, pacha nebo Tsagaan Sa? Navštivte Vánoce v zemích, ve kterých Charita pomáhá lidem v nouzi
15. prosince 2022 Aktuality

Přípravy na největší svátky roku jsou v plném proudu. Vyzdobené domovy i veřejná prostranství, vánoční cukroví, koledy i kapr s bramborovým salátem jsou nedílnou součástí vánočních oslav u nás. Jak je to ale jinde ve světě, v zemích, kde působí Charita Česká republika? Slaví Vánoce i v Iráku, Mongolsku nebo Zambii? A jak tohle období obyvatelé jiných kultur prožívají?

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny
5. prosince 2022 Aktuality

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny

Už jste někdy slyšeli o pokrmech jako Buuz, Yalanji nebo Satsivi? Vyzkoušejte o letošních svátcích dobroty z celého světa, po kterých se jen zapráší. Recepty jsme pro vás připravili společně s kolegy ze zemí, ve kterých Charita pomáhá lidem v nouzi. Na závěr pro vás máme i jeden bonusový recept, o který se podělily ukrajinské děti v Česku.

Eman z Iráku si splnila dětský sen a stala se švadlenou
24. listopadu 2022 Aktuality

Eman z Iráku si splnila dětský sen a stala se švadlenou

Eman Hameed je 41letá Iráčanka, která už od dětství toužila stát se švadlenou. Inspirovaly ji její sousedky, které si samy šily oblečení. Bohužel na splnění svého snu si Eman musela počkat. Když v roce 2014 zaútočil na její vesnici Islámský stát, Eman se vydala na útěk do bezpečí a nemohla si s sebou vzít svůj milovaný šicí stroj. Její dětský sen se jí za pár let ale přece jen splnil, i díky pomoci Charity.