Irák

Irák se stále potýká s následky mnohaletého ozbrojeného konfliktu a nestabilní politickou situací. Zemi nejvíce zasáhla nedávná invaze samozvaného Islámského státu, kvůli níž musely opustit své domovy miliony Iráčanů. Mnoho lidí dodnes nemá adekvátní přístřeší, přístup k základním službám ani dostatečný zdroj obživy.

Charita Česká republika působí v Iráku od roku 2015 a naše práce se postupně přesouvá od poskytování bezprostřední humanitární pomoci směrem k trvalejší pomoci, jako jsou obnova zdrojů obživy a vznik nových pracovních míst. Naše mise v Iráku se rychle rozrostla na stabilní pobočku s desítkami zaměstnanců, kteří působí v šesti iráckých regionech.

Obnova zdrojů obživy

Irák obnova zdrojůNávrat domů je pro většinu iráckých uprchlíků velmi náročný, protože během konfliktu byly zničeny jejich původní zdroje obživy. Řada z nich se tak potýká s existenčními problémy. Charita Česká republika podporuje především navrátilce v obnově hospodaření i drobného podnikání. V zemědělské oblasti Ninive například budujeme velkokapacitní skleníky a poskytujeme farmářům osivo i nástroje, ve městech pomáháme s rozjezdem drobných živností.

Zajištění přístřeší

Ozbrojený konflikt byl pro běžné Iráčany devastující, na 6 milionů z nich muselo kvůli invazi samozvaného Islámského státu opustit svoje domovy. Mnoho lidí se mohlo vrátit, bezmála dva miliony Iráčanů jsou však stále vnitřně vysídlených nebo se jako navrátilci potýkají s poničenou infrastrukturou a obydlími. Velké množství vnitřně vysídlených lidí přitom žije v uprchlický táborech, mnohdy neoficiálních.

Irák školní stravování

V Iráku proto pomáháme vnitřně vysídleným osobám i navrátilcům zajistit adekvátní přístřeší. Naše pomoc zahrnuje opravy přístřeší, zajištění materiálu na opravy, příspěvky na nájemné či zajištění kritického vybavení, jako jsou například zdroje vytápění.

Školní stravování pro děti z chudých rodin

Pro řadu chudých rodin je přednější zajistit potraviny a zdravotní péči, než podporovat děti ve školní docházce. Hladové děti se zároveň hůře soustředí a dosahují ve škole horších výsledků. V Iráku poskytujeme dětem z chudých rodin ve škole stravu zdarma. Tím se zvyšuje nejen podíl školáků, kteří chodí pravidelně do školy, ale také jejich studijní výsledky. Zároveň to vede k omezení dětské práce.

Více o misi v Iráku

Masoud přišel kvůli válce o všechno. Díky Charitě dokázal obnovit své živobytí
25. listopadu 2021 Aktuality

Masoud přišel kvůli válce o všechno. Díky Charitě dokázal obnovit své živobytí

Masoud Ablahad Ishaq je 53letý muž z iráckého města Bashiqa. Svůj rodný kraj musel opustit kvůli válce a teprve poté, co byla oblast osvobozena od tzv. Islámského státu, se Masoud vrátil do Bashiqy. Po návratu musel vynaložit veškeré své životní úspory na rekonstrukci zničeného obydlí a nezbývaly mu peníze na obnovu vlastní živnosti. Díky finanční pomoci od Charity se nyní může opět postavit na vlastní nohy.

Červená středa podpoří oběti pronásledované z náboženských důvodů
23. listopadu 2021 Aktuality

Červená středa podpoří oběti pronásledované z náboženských důvodů

Již 24. listopadu 2021 proběhne další ročník akce Červená středa, která má za cíl vyjádřit podporu lidem, kteří jsou pronásledováni, utlačováni nebo jinak znevýhodňováni kvůli své víře. Akce probíhající v České republice nejen připomenou situaci utiskovaných věřících, ale výtěžek benefice zároveň poputuje na obnovu dominikánské misie při kostele Panny Marie s hodinami v iráckém Mosulu.

Muhammed díky našemu školení získal stabilní práci a dokáže zaopatřit svou rodinu
11. listopadu 2021 Aktuality

Muhammedovi je 45 let a stejně jako jeho rodiče a před nimi jeho prarodiče odjakživa pracoval jako pastýř na venkově v irácké provincii Hít. Kvůli konfliktu musel ale z rodné oblasti utéct a prošel si těžkými chvílemi, kdy ho unesli rebelové ze samozvaného Islámského státu. Poté, co se vrátil do Hítu, dlouho nemohl najít práci a zajistit finančně svou rodinu. Díky našemu školení má dnes stabilní příjem a jak sám říká - vrátila se mu naděje.

Červená středa se blíží. Letos nabídne přednášky i benefiční koncert
26. října 2021 Aktuality

Červená středa se blíží. Letos nabídne přednášky i benefiční koncert

Listopad přinese další ročník mezinárodní akce Červená středa. Červeně nasvícené kostely a další veřejné budovy po celém světě se již pošesté stanou symbolem solidarity s těmi, kteří jsou kvůli své víře utlačováni a pronásledováni. V České republice se zapojí přes sto subjektů a stále je možné se k akci, která proběhne 24. listopadu, připojit. U příležitosti Červené středy se budou v Praze konat i konference a benefiční koncert. Jeho výtěžek půjde na pomoc křesťanům v Mosulu. Charita Česká republika v Iráku dlouhodobě pracuje na obnově válkou zničených obydlí a pracovních míst, především v křesťanských oblastech.