Irák

Irák se stále potýká s následky mnohaletého ozbrojeného konfliktu a nestabilní politickou situací. Zemi nejvíce zasáhla nedávná invaze samozvaného Islámského státu, kvůli níž musely opustit své domovy miliony Iráčanů. Mnoho lidí dodnes nemá adekvátní přístřeší, přístup k základním službám ani dostatečný zdroj obživy.

Charita Česká republika působí v Iráku od roku 2015 a naše práce se postupně přesouvá od poskytování bezprostřední humanitární pomoci směrem k trvalejší pomoci, jako jsou obnova zdrojů obživy a vznik nových pracovních míst. Naše mise v Iráku se rychle rozrostla na stabilní pobočku s desítkami zaměstnanců, kteří působí v šesti iráckých regionech.

Obnova zdrojů obživy

Návrat domů je pro většinu iráckých uprchlíků velmi náročný, protože během konfliktu byly zničeny jejich původní zdroje obživy. Řada z nich se tak potýká s existenčními problémy. Charita Česká republika podporuje především navrátilce v obnově hospodaření i drobného podnikání. V zemědělské oblasti Ninive například budujeme velkokapacitní skleníky a poskytujeme farmářům osivo i nástroje, ve městech pomáháme s rozjezdem drobných živností.

Zajištění přístřeší

Ozbrojený konflikt byl pro běžné Iráčany devastující, na 6 milionů z nich muselo kvůli invazi samozvaného Islámského státu opustit svoje domovy. Mnoho lidí se mohlo vrátit, bezmála dva miliony Iráčanů jsou však stále vnitřně vysídlených nebo se jako navrátilci potýkají s poničenou infrastrukturou a obydlími. Velké množství vnitřně vysídlených lidí přitom žije v uprchlický táborech, mnohdy neoficiálních.

V Iráku proto pomáháme vnitřně vysídleným osobám i navrátilcům zajistit adekvátní přístřeší. Naše pomoc zahrnuje opravy přístřeší, zajištění materiálu na opravy, příspěvky na nájemné či zajištění kritického vybavení, jako jsou například zdroje vytápění.

Školní stravování pro děti z chudých rodin

Pro řadu chudých rodin je přednější zajistit potraviny a zdravotní péči, než podporovat děti ve školní docházce. Hladové děti se zároveň hůře soustředí a dosahují ve škole horších výsledků. V Iráku poskytujeme dětem z chudých rodin ve škole stravu zdarma. Tím se zvyšuje nejen podíl školáků, kteří chodí pravidelně do školy, ale také jejich studijní výsledky. Zároveň to vede k omezení dětské práce.

Více o misi v Iráku

Charita opravuje přístřešky pro vysídlené rodiny v iráckém Dahúku
9. června 2021 Aktuality

Charita opravuje přístřešky pro vysídlené rodiny v iráckém Dahúku

Desítky tisíc lidí utekly kvůli válečnému konfliktu z iráckých měst Mosul a Sindžár a přesídlily se do Dahúku, kde nemají střechu nad hlavou. Charita Česká republika rozdala místním materiál na výrobu provizorních přístřešků a vybrala další rodiny, kterým pomůže opravit dočasné přístřešky.

Charita podpořila školní docházku 10 000 iráckých dětí skrze dotované školní stravování
10. května 2021 Aktuality

Milionům dětí, především dívek, po celém světě brání v docházce do školy chudoba. Další desítky milionů chodí do školy o hladu. To negativně ovlivňuje jejich soustředění a školní výsledky. V zemích zasažených konfliktem je situace dvakrát horší než ve stabilních státech, u dívek dokonce dva a půl krát. V Iráku jsme se zapojili do programu školního stravování a zajistili bezplatné školní stravování pro více než 10 000 dětí z chudých rodin.

Biskupové vyzývají ke sbírce na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu
7. května 2021 Charita Česká republika

Biskupové vyzývají ke sbírce na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu

Čeští a moravští biskupové i letos vydali výzvu ke sbírce na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu. Konat se bude v neděli 9. května, kdy si připomínáme Den modliteb za pronásledované křesťany. Kostelní sbírka se uskuteční 6. neděli velikonoční také v příštích letech.

Život na misi během pandemie koronaviru: Jak to vypadá v Iráku?
3. května 2021 Aktuality

Život na misi během pandemie koronaviru: Jak to vypadá v Iráku?

Irák se už před vypuknutím pandemie koronaviru potýkal s následky mnohaletého ozbrojeného konfliktu. Miliony Iráčanů musely kvůli bojům opustit své domovy, statisíce z nich jsou dodnes vnitřně vysídleny napříč Irákem. Ti, kteří se vrátili do svých domovů, často nemají přístup k základním službám a jen těžko shánějí zdroj obživy. Pandemie koronaviru krizi ještě více prohloubila a připravila o živobytí spoustu Iráčanů, kteří museli uzavřít své podniky nebo přišli o práci.