Irák

Irák stále trpí následky dlouholetého ozbrojeného konfliktu a politických nepokojů. Zemi nejvíce zasáhla nedávná invaze samozvaného Islámského státu, která donutila miliony Iráčanů opustit své domovy. Dodnes nemá mnoho lidí odpovídající přístřeší, přístup k základním službám ani dostatečný zdroj příjmů.

V Iráku působíme od roku 2015 a postupně jsme se přesunuli od poskytování okamžité humanitární pomoci k trvalejším formám pomoci. Pomáháme lidem obnovit jejich zdroje obživy a vytvářet nová pracovní místa. Lidem, kteří přišli o domov, pomáháme zajistit trvalé přístřeší. V rámci našeho dosud největšího projektu jsme se zaměřili na obnovu infrastruktury a zajištění pracovních míst v regionu Anbár.

005388_05_115001Obnova zdrojů obživy

Pro většinu Iráčanů, kteří museli opustit své domovy, je návrat velmi komplikovaný, protože jejich původní zdroje obživy byly během konfliktu zničeny. Charita Česká republika podporuje navrátilce v obnově ekonomických aktivit a rozjezdu drobného podnikání. Pomáháme zemědělcům obnovit jejich pole a farmy a poskytujeme jim osivo, vybavení a potřebná školení. Ve městech podporujeme vznik drobných živností. Chceme také posílit postavení žen a více je začlenit do ekonomiky.

Součástí obnovy a ochrany životního prostředí je také zacházení s vodou a odpady. I proto obnovujeme čističky vody a další vodárenská zařízení, aby měli obyvatelé dostatečný přístup k pitné vodě.

004945_05_104489Školní stravování pro děti z chudých rodin

Pro řadu chudých rodin je prioritou zajistit si dostatek potravin a lékařskou péči, školní docházka stojí až na druhém místě. Mnoho z nich tak to školy nechodí, či přicházejí na vyučování hladové. S prázdným žaludkem se hůře soustředí a tyto děti dosahují ve škole horších výsledků. V Iráku jsme dětem z chudých rodin poskytli školní stravování zdarma. Díky tomu se zvýšil počet žáků, kteří pravidelně navštěvují školu, i jejich školní výsledky. Vede to také ke snížení dětské práce.

Více o misi v Iráku

7 zajímavostí o Iráku, které jste možná netušili
3. srpna 2022 Aktuality

7 zajímavostí o Iráku, které jste možná netušili

Co si představíte, když se řekne Irák? Poušť, horko a prach? Věřte nebo ne, Irák toho v sobě skrývá mnohem víc. Vydejte se s námi prozkoumat taje této blízkovýchodní země.

Nabil z Iráku se vyučil tesařem a dnes má vlastní živnost
30. června 2022 Aktuality

Nabil z Iráku se vyučil tesařem a dnes má vlastní živnost

Sedmadvacetiletý Nabil od dětství snil o tom, že si otevře vlastní truhlářství, ve kterém bude opravovat lodě. V jeho rodném kraji totiž žije velké množství rybářů a Nabil jim chtěl zajistit každoroční údržbu. Příchod samozvaného Islámského státu mu ale zkomplikoval život. Nabil dlouho nemohl najít žádnou práci, natož začít s podnikáním. Dnes má i díky Charitě vlastní truhlářskou dílnu, a splnil si tak svůj dětský sen.

6 způsobů, jak Charita pomáhá lidem, kteří museli opustit své domovy
7. června 2022 Aktuality

6 způsobů, jak Charita pomáhá lidem, kteří museli opustit své domovy

Počet lidí, kteří byli donuceni opustit své domovy, se za posledních 10 let zdvojnásobil na současných 82,4 milionů běženců. Nejčastějšími důvody, proč lidé nedobrovolně opouštějí svoji rodnou zem či region, jsou dlouhotrvající válečné konflikty, politická perzekuce a v poslední době také problémy spojené s klimatickou změnou. Naše pomoc v  6 zemích světa se soustředí nejenom na zajištění základních životních potřeb, ale také na udržitelná řešení, díky kterým dáváme uprchlíkům šanci na lepší budoucnost.

Thaer z Iráku si díky podpoře Charity našel zaměstnání v dílně. Může tak zabezpečit svou rodinu
26. května 2022 Aktuality

25letý Thaer Hazem Aziz si po válce se samozvaným Islámským státem dlouho hledal práci, aby se spolu se svým otcem dokázali postarat o desetičlennou rodinu. Charita mladému Iráčanovi zprostředkovala zaměstnání v údržbářské dílně v okrese Hít. Thaerovi se práce natolik zalíbila, že dnes sní o vlastní dílně.