Ukrajina

Slepa mapa_Ukrajina 2015 orez

Charita Česká republika i další Charity z české charitní sítě působí na Ukrajině dlouhodobě. Pomoc se původně soustředila především na sociální služby pro děti a seniory, zdravotnictví a vzdělávání. V roce 2014 jsme začali poskytovat humanitární pomoclidem zasaženým konfliktem ve východní části země. Od vypuknutí války v roce 2022 se zaměřujeme na zajištění humanitární pomoci lidem v zemi a dlouhodobým zlepšováním podmínek pro ty, kteří museli uprchnout ze svých domovů. Spolupracujeme také s Charitou Ukrajina, která má v zemi rozsáhlou síť lokálních poboček.

Pomoc vysídleným lidem a zlepšení dostupnosti zdravotní péče

V reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu jsme výrazně rozšířili naše humanitární aktivity v zemi. Součástí naší práce jsou dodávky materiální pomoci a zajištění psychosociální péče v zasažených oblastech. Lidem, kteří museli uprchnout do bezpečnějších částí země, pomáháme zajistit důstojné životní podmínky, poskytujeme přímou finanční podporu a zlepšujeme dostupnost tamní zdravotní péče. Ukrajinským uprchlíkům pomáháme také v Moldavsku.

Zápisky z Ukrajiny: Každodenní život ve válce očima pracovnice Charity Česká republika - 2. díl
2. února 2023 Aktuality

Jak vypadá každodenní život na válkou zmítané Ukrajině? S čím se potýkají lidé na západě země? Jak je ovlivňují neustálé výpadky proudu? Přečtěte si zápisky naší kolegyně Kateřiny Krejčové, která z Mukačeva pravidelně sepisuje své postřehy ze života na Ukrajině. Druhý díl je tady.

Charita Česká republika postavila na západě Ukrajiny modulární domy pro lidi prchající před válkou
30. ledna 2023 Aktuality

Až 5,9 milionu lidí na Ukrajině uteklo ze svých domovů na jiná místa v zemi. Mnoho z nich našlo útočiště v Zakarpatské oblasti. Ne všichni ale mají důstojné podmínky k životu a bydlí v přeplněných ubytovnách nebo tělocvičnách. Charita Česká republika v loňském roce začala stavět modulární domky pro lidi, kteří byli nuceni opustit své domovy a našli bezpečí na Zakarpatí. Tyto domky jsou nyní postavené a připravené ubytovat první rodiny.

Zápisky z Ukrajiny: Každodenní život ve válce očima pracovnice Charity Česká republika - 1. díl
19. ledna 2023 Aktuality

Jak vypadá každodenní život na válkou zmítané Ukrajině? S čím se potýkají lidé na západě země? Jak je ovlivňují neustálé výpadky proudu? Přečtěte si zápisky naší kolegyně Kateřiny Krejčové, která z Mukačeva pravidelně sepisuje své postřehy ze života na Ukrajině. První díl je tady.

5 světových konfliktů a krizí, které je třeba sledovat v roce 2023
17. ledna 2023 Aktuality

5 světových konfliktů a krizí, které je třeba sledovat v roce 2023

Zatímco zraky světa jsou upřené převážně na válku na Ukrajině, na světě eskaluje řada dalších konfliktů a krizí, kterým bychom měli věnovat pozornost. V současnosti na světě probíhá vůbec nejvíce konfliktů od konce druhé světové války. Očekává se, že humanitární pomoc bude letos potřebovat 339 milionů lidí, tedy každý 23. člověk na světě. Jaké konflikty a krize je třeba sledovat v roce 2023?