Ukrajina

Slepa mapa_Ukrajina 2015 orez

Charita Česká republika i další Charity z české charitní sítě působí na Ukrajině dlouhodobě. Pomoc se původně soustředila především na sociální služby pro děti a seniory, zdravotnictví a vzdělávání. V roce 2014 jsme začali poskytovat humanitární pomoclidem zasaženým konfliktem ve východní části země. Od vypuknutí války v roce 2022 se zaměřujeme na zajištění humanitární pomoci lidem v zemi a dlouhodobým zlepšováním podmínek pro ty, kteří museli uprchnout ze svých domovů. Spolupracujeme také s Charitou Ukrajina, která má v zemi rozsáhlou síť lokálních poboček.

Pomoc vysídleným lidem a zlepšení dostupnosti zdravotní péče

V reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu jsme výrazně rozšířili naše humanitární aktivity v zemi. Součástí naší práce jsou dodávky materiální pomoci a zajištění psychosociální péče v zasažených oblastech. Lidem, kteří museli uprchnout do bezpečnějších částí země, pomáháme zajistit důstojné životní podmínky, poskytujeme přímou finanční podporu a zlepšujeme dostupnost tamní zdravotní péče. Ukrajinským uprchlíkům pomáháme také v Moldavsku.

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny
5. prosince 2022 Aktuality

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny

Už jste někdy slyšeli o pokrmech jako Buuz, Yalanji nebo Satsivi? Vyzkoušejte o letošních svátcích dobroty z celého světa, po kterých se jen zapráší. Recepty jsme pro vás připravili společně s kolegy ze zemí, ve kterých Charita pomáhá lidem v nouzi. Na závěr pro vás máme i jeden bonusový recept, o který se podělily ukrajinské děti v Česku.

Ruslan utrpěl při ostřelování svého domu na Ukrajině těžké popáleniny. Díky Charitě si může dovolit lékařskou péči
3. listopadu 2022 Aktuality

Válka na Ukrajině těžce zasáhla miliony civilistů. Mnozí z nich ze země uprchli, tisíce dalších jich zemřely nebo byly zraněny. Ruslan Mendilo, 73letý muž z Černihivské oblasti, utrpěl těžké popáleniny poté, co se jeho dům stal cílem ostřelování. Díky peněžní podpoře Charity Česká republika na Ukrajině si nyní může Ruslan dovolit lékařskou péči, která mu může zachránit život.

Bolest, kterou lidé cítí, je obrovská. Charita poskytuje psychologickou pomoc na Ukrajině
25. října 2022 Aktuality

Válka na Ukrajině trvá již dlouhých osm měsíců. Po celou dobu se zdejší obyvatelé potýkají s nepředstavitelnými hrůzami. Neustálé nebezpečí a strach mají pochopitelně negativní vliv na duševní zdraví Ukrajinců. Lidé zasažení válkou proto potřebují odbornou pomoc, která jim zajistí návrat do normálního života. Charita Česká republika uspořádala psychologické školení pro zdravotní a sociální pracovníky, kteří pomáhají ostatním vyrovnat s válečným traumatem.

Válka nám vzala vše. Díky pomoci Charity se dcera vrátila ke studiu a já jsem si našla práci, říká Lilia z Kyjeva
6. října 2022 Aktuality

Lilia Yarova je vdova z Kyjeva na Ukrajině. Kvůli válce musela opustit svůj domov a práci a vydat se na útěk do bezpečí. Společně se svou dcerou našly útočiště ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny. Tady se díky podpoře Charity znovu staví na vlastní nohy. Lilia si našla práci a její dcera může pokračovat ve studiu.