Ukrajina

Slepa mapa_Ukrajina 2015 orez

Charita Česká republika i další Charity z české charitní sítě působí na Ukrajině dlouhodobě. Pomoc se původně soustředila především na sociální služby pro děti a seniory, zdravotnictví a vzdělávání. V roce 2014 jsme začali poskytovat humanitární pomoclidem zasaženým konfliktem ve východní části země. Od vypuknutí války v roce 2022 se zaměřujeme na zajištění humanitární pomoci lidem v zemi a dlouhodobým zlepšováním podmínek pro ty, kteří museli uprchnout ze svých domovů. Spolupracujeme také s Charitou Ukrajina, která má v zemi rozsáhlou síť lokálních poboček.

Pomoc vysídleným lidem a zlepšení dostupnosti zdravotní péče

V reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu jsme výrazně rozšířili naše humanitární aktivity v zemi. Součástí naší práce jsou dodávky materiální pomoci a zajištění psychosociální péče v zasažených oblastech. Lidem, kteří museli uprchnout do bezpečnějších částí země, pomáháme zajistit důstojné životní podmínky, poskytujeme přímou finanční podporu a zlepšujeme dostupnost tamní zdravotní péče. Ukrajinským uprchlíkům pomáháme také v Moldavsku.

6 způsobů, jak Charita stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině
22. září 2022 Aktuality

6 způsobů, jak Charita stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině

Válka na Ukrajině trvá již více než půl roku. Za tu dobu přišly miliony lidí o domov, o možnost zabezpečit své rodiny a o normální život. Charita Česká republika od prvního dne války pomáhá lidem, kteří trpí kvůli ruské agresi.

Lidé přišli o všechno, co měli: o domov, město, koníčky, známá místa i o status, říká ukrajinská psycholožka
13. září 2022 Aktuality

Uljana Popova je psycholožka, která již více než čtyři roky pracuje pro Charitu Ukrajina. Od začátku války se její práce zcela proměnila. Pomáhá lidem, které válka vyhnala z jejich domovů do bezpečnějších částí Ukrajiny, překonat válečné hrůzy a začít fungovat v nové realitě. Pomáhá jim naučit se žít normální život ve stínu války. Charita Česká republika poskytuje psychologický výcvik odborníkům, jako je Uljana.

Nejzásadnější je zajistit důstojné bydlení pro lidi prchající před válkou, říká Vasyl Demianchuk
24. srpna 2022 Aktuality

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů miliony lidí. Více než 7 milionů z nich se přemístilo do bezpečnějších regionů na západě Ukrajiny, mimo jiné i do Zakarpatí, kde momentálně našly útočiště stovky tisíc lidí. Charita Česká republika tady pomáhá zajistit důstojnější bydlení v kolektivních ubytovacích centrech a zřizuje výstavbu modulárních buněk pro zranitelné uprchlíky. S Vasylem Demianchukem, který působí jako zástupce předsedy Regionální rady Zakarpatské oblasti, jsme hovořili o tom, jaká je situace pro vysídlené Ukrajince.

Poznejte Charitu: Muhammed Hammady využívá na Ukrajině zkušenosti z humanitární práce v Iráku
11. srpna 2022 Aktuality

Před několika měsíci se Muhammed Hammady, vedoucí mise Charity Česká republika v Iráku a Sýrii, přesunul na Ukrajinu, aby zde dohlížel na naše humanitární aktivity. Hovořili jsme s ním o práci Charity na Ukrajině a v Iráku i o jeho osobní motivaci přijet do země, která kvůli ruské invazi prochází válečným utrpením.