Jak pomáháme

Pomáháme tam, kde je nás třeba. Poskytujeme okamžitou humanitární pomoc lidem zasaženým válkou nebo přírodní katastrofou. V rámci rozvojové spolupráce pomáháme lidem postavit se na vlastní nohy a zajistit si obživu. Zaměřujeme se na rozvoj zdravotní a sociální péče a pracujeme na systémových změnách. Věnujeme se i globálnímu rozvojovému vzdělávání a osvětě.

Zápisky z Ukrajiny: Každodenní život ve válce očima pracovnice Charity Česká republika - 2. díl
2. února 2023 Aktuality

Jak vypadá každodenní život na válkou zmítané Ukrajině? S čím se potýkají lidé na západě země? Jak je ovlivňují neustálé výpadky proudu? Přečtěte si zápisky naší kolegyně Kateřiny Krejčové, která z Mukačeva pravidelně sepisuje své postřehy ze života na Ukrajině. Druhý díl je tady.

Charita Česká republika postavila na západě Ukrajiny modulární domy pro lidi prchající před válkou
30. ledna 2023 Aktuality

Až 5,9 milionu lidí na Ukrajině uteklo ze svých domovů na jiná místa v zemi. Mnoho z nich našlo útočiště v Zakarpatské oblasti. Ne všichni ale mají důstojné podmínky k životu a bydlí v přeplněných ubytovnách nebo tělocvičnách. Charita Česká republika v loňském roce začala stavět modulární domky pro lidi, kteří byli nuceni opustit své domovy a našli bezpečí na Zakarpatí. Tyto domky jsou nyní postavené a připravené ubytovat první rodiny.

Charita pomáhá ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku zvládnout tuhou zimu
26. ledna 2023 Aktuality

Charita pomáhá ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku zvládnout tuhou zimu

Moldavsko, nejmenší sousední stát Ukrajiny, přijalo doposud vůbec nejvíce uprchlíků v přepočtu na obyvatele. Od začátku ruské agrese překročilo hranice Moldavska téměř 700 tisíc uprchlíků a kolem 100 tisíc jich v zemi nadále zůstává. Mnozí z nich si s sebou nestačili vzít víc než jeden kufr s oblečením. Charita proto uprchlíkům poskytuje přímou finanční pomoc, aby si mohli nakoupit oblečení, a přečkat tak zimu v teple.

Bez podpory Charity bych nevystudovala. Dnes je ze mě lékařka, říká mladá uprchlice Sigiro
23. ledna 2023 Aktuality

Před vstupem do velké nemocnice v hlavním městě Zambie Lusace je rušno. Přijíždějící návštěvníci se snaží najít parkovací místo a troubí na tvořící se kolonu. U vchodu pouliční prodavači nabízejí trsy banánů nebo třeba smažené brambory. Na plastových židličkách u jednoho z provizorních bister sedí pár zaměstnanců nemocnice, kteří si sem odběhli na polední pauzu zahnat hlad. Uvnitř velké nemocnice, na klinice dětské chirurgie, je ale klid.

Zápisky z Ukrajiny: Každodenní život ve válce očima pracovnice Charity Česká republika - 1. díl
19. ledna 2023 Aktuality

Jak vypadá každodenní život na válkou zmítané Ukrajině? S čím se potýkají lidé na západě země? Jak je ovlivňují neustálé výpadky proudu? Přečtěte si zápisky naší kolegyně Kateřiny Krejčové, která z Mukačeva pravidelně sepisuje své postřehy ze života na Ukrajině. První díl je tady.