Jak pomáháme

Pomáháme tam, kde je nás třeba. Poskytujeme okamžitou humanitární pomoc lidem zasaženým válkou nebo přírodní katastrofou. V rámci rozvojové spolupráce pomáháme lidem postavit se na vlastní nohy a zajistit si obživu. Zaměřujeme se na rozvoj zdravotní a sociální péče a pracujeme na systémových změnách. Věnujeme se i globálnímu rozvojovému vzdělávání a osvětě.

Nazmiah si chce v Sýrii otevřít prodejnu s potřebami pro zemědělce
14. října 2021 Aktuality

Nazmiah si chce v Sýrii otevřít prodejnu s potřebami pro zemědělce

Pro letošní rok je cílem Charity v Sýrii vytvořit pracovní příležitosti pro mladé. Podpoříme mladé Syřany, kteří si chtějí založit vlastní živnost, aby se dokázali uživit a postavit na vlastní nohy. Díky tomu budou moci zaopatřit nejen sebe, ale zároveň vytvořit pracovní místa i pro další lidi ze své komunity. Přečtěte si inspirativní příběh Nazmiah, která si díky naší podpoře plánuje založit obchod se zemědělskou chemií a hnojivy.

Mobilní aplikace pomůže zambijským farmářům lépe odolávat klimatickým změnám
11. října 2021 Aktuality

Mobilní aplikace pomůže zambijským farmářům lépe odolávat klimatickým změnám

V Zambii dlouhodobě pomáháme místním farmářům zvýšit výnosnost produkce, učíme je efektivním metodám hospodaření a představujeme i zemědělské inovace. Tou nejnovější je mobilní aplikace, která poskytuje informace o počasí i další data cenná pro hospodaření drobných rolníků i větších místních zemědělských družstev. Aplikace vznikla ve spolupráci s českým start-upem Big Terra v rámci projektu AgriBusiness for LIFE financovaného Českou rozvojovou agenturou.

Charita se zasazuje o zavedení nové profese pečovatele v Moldavsku
8. října 2021 Aktuality

Charita se zasazuje o zavedení nové profese pečovatele v Moldavsku

V Moldavsku využíváme naši dlouholetou zkušenost z České republiky a zaměřujeme se na zlepšení sociálních a zdravotních služeb pro starší a nemohoucí občany. V úzké spolupráci s moldavským Ministerstvem zdravotnictví, práce a sociální ochrany se navíc podílíme na přípravě legislativních změn. Zasazujeme se například o zavedení nové profese pečovatele v Moldavsku.

Matte z Iráku se vrátil k farmaření poté, co Islámský stát zničil jeho hospodářství
6. října 2021 Aktuality

V Iráku poskytujeme okamžitou a stabilizační pomoc zranitelným komunitám v oblasti Mosulu, v regionu Ninive. Farmáře učíme novým postupům a nabízíme jim malé finanční granty, aby dokázali obnovit svá pole a stát znovu na vlastních nohou. Jedním z farmářů, které jsme v oblasti Ninivských plání podpořili, je Matte.

Žít jako doma: Charita podporuje v Gruzii přechod péče od ústavní k domácí
5. října 2021 Aktuality

Žít jako doma: Charita podporuje v Gruzii přechod péče od ústavní k domácí

Odklon od poskytování péče ve velkých ústavech započal v Gruzii již v roce 2011. K plné transformaci ústavní péče na domácí a jí obdobnou však ještě nedošlo. Charita Česká republika se v loňském roce podílela ve spolupráci s gruzínským Ministerstvem zdravotnictví na vypracování podrobné strategie a jízdního řádu, které povedou k plné deinstitucionalizaci sociální péče v Gruzii. Zároveň se zavázala zajistit síť komunitního bydlení a služeb pro osoby s postižením, které v současné době žijí ve dvou velkých státních ústavech. Práce Charity v této oblasti je možná díky finanční podpoře od České rozvojové agentury.