Rozvojová spolupráce

Cílem naší rozvojové spolupráce je pomoci zranitelným lidem, aby si obstarali zdroj živobytí a dokázali se sami postavit na vlastní nohy. Zaměřujeme se také na oblast zdravotnictví a sociálních věcí, v rámci které pracujeme na systémových změnách. Velkou pozornost věnujeme i ochraně životního prostředí a trvalé udržitelnosti.

V projektech zaměřených na rozvoj klademe důraz na to, aby byl dopad naší pomoci co největší a dlouhodobý. Zároveň vždy bereme v potaz místní poměry a kontext, podle nichž projekty připravujeme. Do přípravy i práce na samotných projektech zapojujeme v co největší míře také místní obyvatele, které v dané zemi podporujeme.

Budování zdrojů obživy

Zajistit si zdroj obživy a schopnost postarat se sami o sebe patří mezi základní požadavky pro důstojný život. Proto je obnova a budování zdrojů obživy jednou z priorit naší rozvojové spolupráce.

Pomáháme tak například v Iráku místním, kteří se po mnohaletém ozbrojeném konfliktu vracejí do svých domovů, aby mohli znovu nastartovat své živobytí nebo získat novou práci, a zaopatřit tak sebe i své rodiny.

V Gruzii vytváříme nová pracovní místa v méně rozvinutých horských regionech a podporujeme lokální podniky. V Zambii poskytujeme podporu uprchlíkům, usnadňujeme jim přístup ke vzdělání a pomáháme jim zajistit trvale udržitelné zdroje obživy.

Zdravotní a sociální služby

Zdravotnictví a sociální služby jsou jedním ze zásadních pilířů naší práce. V rozvojových zemích jsou tyto oblasti často nedostatečné, ať už kvůli chudobě anebo nedostatku odborníků.

Dlouhodobě pomáháme zlepšit kvalitu zdravotní péče v Gruzii. V zemi pracujeme na systémových změnách v úzké spolupráci s místním Ministerstvem zdravotnictví. Rozšiřujeme dostupnost a kvalitu péče pro děti s poruchou autistického spektra. Zlepšujeme také dostupnost screeningu rakoviny a zapojili jsme se i do boje proti pandemii covidu-19.

Zdravotní a sociální péči zlepšujeme také v Moldavsku, kde jsme otevřeli už 10 center domácí péče. Stejně jako v Gruzii, i v Moldavsku úzce spolupracujeme s místním Ministerstvem zdravotnictví na legislativních změnách.

V Kambodži jsme zlepšovali kapacitu nemocnic, které se věnují péči o matku a dítě.

Zemědělství a rozvoj venkova

Venkov hraje v rozvojových zemích velmi důležitou roli, jelikož místní často závisí na příjmech ze zemědělství. Zároveň bývá problémem masová migrace. Zaměřujeme se proto na rozvoj venkova, a tím i zabránění odchodu obyvatel z rodných oblastí za prací do větších měst.

V Iráku podporujeme farmáře, kterým poskytujeme osivo i nástroje, aby mohli znovu obnovit své hospodářství. V Zambii pracujeme s drobnými pěstiteli na zvýšení výnosnosti jejich produkce, využíváme zemědělské inovace a efektivní metody hospodaření. V Gruzii se zaměřujeme na rozvoj horského regionu Adžárie na západě země.

Ochrana životního prostředí a udržitelné nakládání s přírodními zdroji

Změna klimatu má už nyní významný vliv na náš každodenní život. Komunity, se kterými pracujeme, jsou nicméně zhoršeným stavem životního prostředí zasažené mnohem silněji. Při přípravě a práci na nových projektech proto klademe velký důraz na ochranu životního prostředí. Vycházíme z řady opatření, pomocí kterých prosazujeme větší environmentální udržitelnost naší práce.

Zároveň pracujeme na konkrétních projektech v oblasti životního prostředí. Například v Mongolsku se věnujeme zpracování a recyklaci stavebního materiálu a plastů, v Gruzii podporujeme odpovědné nakládání s odpady.

V Moldavsku vznikla díky pomoci Charity nová profese pečovatele pro domácí péči. Pro osamělé seniory je to velká naděje
27. října 2022 Aktuality

Moldavsko dlouhodobě bojuje s odlivem mladých lidí do zahraničí. Důvodem je špatná ekonomická situace v zemi. Lidé za sebou často nechávají seniory, kteří se neobejdou bez pomoci druhých. Moldavský systém zdravotní a sociální systém je ale přetížen. Charitě se podařilo ustanovit novou profesi pečovatele domácí péče, která uleví stávajícím zaměstnancům a zkvalitní služby pro osamělé seniory.

Moje rodina má teď jídlo na stole po celý rok. Díky ekologickému zemědělství, říká farmář Mapulanga ze Zambie
20. října 2022 Aktuality

Morgan Mapulanga je 72letý farmář z regionu Kaoma v Zambii, který na vlastní kůži pociťuje změny klimatu. Během období sucha trpěl nedostatkem úrody, a nemohl proto zajistit jídlo pro svou rodinu. Charita dlouhodobě pomáhá farmářům v Zambii odolávat změnám klimatu. Na našem školení se Mapulanga naučil, jak začít s ekologickým zemědělstvím a dnes má díky tomu dostatek jídla po celý rok.

Nevíme, jak válka zní, ale vidíme, jak je ničivá, říkají ukrajinští uprchlíci žijící v Moldavsku
3. října 2022 Aktuality

Tatiana a Alexander jsou oba sluchově postižení. Být uprchlíkem je těžké za každé situace, být uprchlíkem se sluchovým postižením je ještě obtížnější. Tatiana a Alexander neslyší sirény, nemohou jednoduše komunikovat na útěku a nerozumí tomu, co se kolem nich děje. V Moldavsku našli bezpečné útočiště a snaží se o návrat k normálnímu životu.

Včelařka Nana rozšiřuje svou živnost na gruzínském venkově
27. září 2022 Aktuality

Včelařka Nana rozšiřuje svou živnost na gruzínském venkově

Nana Dvalidze je 57letá včelařka, která žije v hornaté Gruzii. V regionu Rača se již léta zabývá produkcí medu. Ačkoli její med byl vždy vynikající, Nana měla zastaralé vybavení a mohla stáčet jen malé množství medu. Díky Charitě získala moderní zařízení, díky kterému mohla rozšířit svou malou živnost, a zaopatřit tak svou rodinu v regionu, který trápí vysoká nezaměstnanost a odkud lidé často odcházejí za prací do větších měst.