Humanitární pomoc

Smyslem humanitární pomoci je záchrana životů, zdraví a naplnění základních potřeb lidí, kteří byli zasaženi přírodní katastrofou nebo válkou, případně trpí nestabilitou ve své zemi. Zároveň poskytuje obětem katastrof psychologickou a materiální podporu a pomáhá jim se znovu postavit na vlastní nohy.

Humanitární pomoc je nejčastěji potřeba v krizových situacích způsobených válečným konfliktem nebo přírodní katastrofou, jako jsou záplavy, extrémní sucho nebo zemětřesení. Zapojili jsme se do pomoci lidem zasaženým válkou v Iráku, Sýrii či Náhorním Karabachu, pracujeme s uprchlíky v Zambii, poskytovali jsme ale i pomoc obětem výbuchu v libanonském Bejrútu nebo extrémních mrazů v Mongolsku.

I přes to, že v naší práci klademe důraz na rozvojovou spolupráci, uvědomujeme si, že humanitární pomoc je při katastrofách a válečných konfliktech naprosto nepostradatelná. Jejich obětem poskytujeme pomoc především v následujících oblastech.

Potravinová pomoc

Zajištění základních potravin je klíčové zpravidla bezprostředně po humanitární katastrofě. Kromě tradiční distribuce potravin jsme se v Iráku zapojili také do podpory školního stravování, které si klade za cíl navrátit děti z chudých rodin do škol.

Voda, hygiena a sanitace

Přístup k pitné vodě a dostatečná hygiena a sanitace jsou základním požadavkem k tomu, aby se předešlo šíření závažných infekčních nemocí a humanitární katastrofě.

Zajištění přístřeší a obnova obydlí

Prvním krokem po katastrofě je v oblasti bydlení zajištění přechodného přístřeší, velmi záhy ale následuje obnova poškozených obydlí, aby se zasažení obyvatelé mohli co nejdříve vrátit do svých domovů.

Psychosociální pomoc

Jakákoliv katastrofa, obzvláště pokud je spojená se ztrátou zdraví, života, vlastního obydlí či násilím, je psychicky velmi náročná. Obětem tedy zajišťujeme kromě jiného také psychologickou péči.

Zdravotní péče a distribuce léků

Zajištění zdravotní péče a distribuce léků jsou základní složkou humanitární pomoci.

Irák 2

Irák

Nedávná historie Iráku byla silně ovlivněna ozbrojenými konflikty, sektářských násilím a nestabilní politickou situací.

Čtěte více

Společná modlitba

Sýrie

V současnosti se zabýváme především opravami válkou zničených domů v provincii Idlib na severu Sýrie.

Čtěte více

Lidé v pásmu Gazy potřebují okamžitou zdravotní pomoc
18. května 2021 Aktuality

Lidé v pásmu Gazy potřebují okamžitou zdravotní pomoc

Lidé v pásmu Gazy jsou vydaní na milost a nemilost intenzivnímu bombardování a nemají kam utéct do bezpečí. Nejhorší konflikt mezi Izraelci a Palestinci za posledních deset let připravil o život už přes 200 lidí. Místní Charita je připravena reagovat na urgentní potřeby tisíců zraněných i těch, kteří museli opustit své domovy při útěku do bezpečí anebo proto, že byly jejich domy ostřelováním zničené.

Válka v Sýrii trvá už 10 let. Charita v zemi pomáhá nejpotřebnějším lidem
12. března 2021 Aktuality

Válka v Sýrii trvá už 10 let. Charita v zemi pomáhá nejpotřebnějším lidem

Občanská válka v Sýrii vyhnala za posledních deset let z domovů miliony lidí, ať už za hranice Sýrie nebo na území země. V severovýchodní Sýrii žije podle UN OCHA (OSN) 2,7 milionů vnitřně vysídlených osob, z toho 1,6 milionů v uprchlických táborech. Charita Česká republika působí v Sýrii od roku 2013 a letos pomůže mladým lidem najít živobytí a postavit se na vlastní nohy.

Charita pomohla přes 6 700 uprchlíkům z Náhorního Karabachu
18. února 2021 Aktuality

Charita pomohla přes 6 700 uprchlíkům z Náhorního Karabachu

Ozbrojený boj o Náhorní Karabach vyhnal na podzim loňského roku z domovů desítky tisíc rodin. S podpisem příměří mezi Ázerbájdžánem a Arménií v listopadu 2020 sice svitla mnohým z nich naděje, že se budou moci vrátit domů, některá území Arménie se ale po válečném konfliktu stala součástí Ázerbájdžánu, a původní obyvatelé se tak nemají kam vrátit. Charita aktivně podporuje vysídlené obyvatele a pomáhá jim v řešení této nelehké situace.

1,4 miliardy eur pro lidi v nouzi. Do pomoci se zapojí i Charita Česká republika
15. února 2021 Aktuality

Pandemie koronaviru a dopady změn klimatu zasáhly chudé země v plné síle. Ty nyní potřebují větší pomoc než kdy předtím. Evropská komise proto navýšila v roce 2021 svůj humanitární rozpočet o více než 60 %, na 1,4 miliardy eur. Charita Česká republika spolupracuje s humanitární kanceláří Evropské komise (ECHO) již od roku 2004 a jako jedna ze dvou organizací u nás získala prestižní certifikát, který tuto spolupráci prodlužuje na dalších 7 let.