Humanitární pomoc

Smyslem humanitární pomoci je záchrana životů, zdraví a naplnění základních potřeb lidí, kteří byli zasaženi přírodní katastrofou nebo válkou, případně trpí nestabilitou ve své zemi. Zároveň poskytuje obětem katastrof psychologickou a materiální podporu a pomáhá jim se znovu postavit na vlastní nohy.

Humanitární pomoc je nejčastěji potřeba v krizových situacích způsobených válečným konfliktem nebo přírodní katastrofou, jako jsou záplavy, extrémní sucho nebo zemětřesení. Zapojili jsme se do pomoci lidem zasaženým válkou v Iráku, Sýrii či Náhorním Karabachu, pracujeme s uprchlíky v Zambii, poskytovali jsme ale i pomoc obětem výbuchu v libanonském Bejrútu nebo extrémních mrazů v Mongolsku.

I přes to, že v naší práci klademe důraz na rozvojovou spolupráci, uvědomujeme si, že humanitární pomoc je při katastrofách a válečných konfliktech naprosto nepostradatelná. Jejich obětem poskytujeme pomoc především v následujících oblastech.

Potravinová pomoc

Zajištění základních potravin je klíčové zpravidla bezprostředně po humanitární katastrofě. Kromě tradiční distribuce potravin jsme se v Iráku zapojili také do podpory školního stravování, které si klade za cíl navrátit děti z chudých rodin do škol.

Voda, hygiena a sanitace

Přístup k pitné vodě a dostatečná hygiena a sanitace jsou základním požadavkem k tomu, aby se předešlo šíření závažných infekčních nemocí a humanitární katastrofě.

Zajištění přístřeší a obnova obydlí

Prvním krokem po katastrofě je v oblasti bydlení zajištění přechodného přístřeší, velmi záhy ale následuje obnova poškozených obydlí, aby se zasažení obyvatelé mohli co nejdříve vrátit do svých domovů.

Psychosociální pomoc

Jakákoliv katastrofa, obzvláště pokud je spojená se ztrátou zdraví, života, vlastního obydlí či násilím, je psychicky velmi náročná. Obětem tedy zajišťujeme kromě jiného také psychologickou péči.

Zdravotní péče a distribuce léků

Zajištění zdravotní péče a distribuce léků jsou základní složkou humanitární pomoci.

Irák 2

Irák

Nedávná historie Iráku byla silně ovlivněna ozbrojenými konflikty, sektářských násilím a nestabilní politickou situací.

Čtěte více

Humanitární krize na Ukrajině

Ukrajina

Od roku 2014 postyuje Charita humanitární pomoc lidem zasaženým konfliktem na východě země. V reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu jsme výrazně rozšířili své humanitání aktivity v zemi, abychom pomohli lidem zasaženým válkou.

Čtěte více

Společná modlitba

Sýrie

V současnosti se zabýváme především opravami válkou zničených domů v provincii Idlib na severu Sýrie.

ČTĚTE VÍCE

Charita pomáhá ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku s návratem do normálního života
16. června 2022 Aktuality

Charita Česká republika poskytuje peněžní pomoc zranitelným ukrajinským uprchlíkům, kteří našli bezpečné útočiště v Moldavsku. První část z nich již obdržela finanční pomoc ve výši 2200 moldavských lei (cca 2660 korun). Tato podpora jim pokryje náklady na zajištění základních potřeb a podpoří jejich návrat do normálního života.

Charita zajistí válkou stiženým lidem ve Lvovské oblasti psychologickou péči a základní potřeby
27. května 2022 Aktuality

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů už více než 14 milionů lidí, a to nejen za hranice země, ale i na další místa na Ukrajině. Lidé, kteří přišli o vlastní střechu nad hlavou, se velmi často potýkají s psychickými potížemi. Charita pomůže vnitřně vysídleným lidem ve Lvovské oblasti zajistit nejen základní životní potřeby, ale i přístup k psychosociální péči, která je v době války velmi potřebná.

Charita poskytne okamžitou peněžní podporu pro zranitelné skupiny ukrajinských uprchlíků v Moldavsku
18. května 2022 Aktuality

Charita Česká republika poskytne peněžní pomoc ukrajinským uprchlíkům, kteří našli útočiště v Gagauzské autonomní oblasti nacházející se na jihu Moldavska. Běženci, kteří jsou ubytování v uprchlických centrech a domácnostech, obdrží okamžitou finanční podporu. Tato iniciativa jim pokryje náklady na zajištění základních potřeb a zároveň podpoří místní obchodníky. Takové propojení obou komunit podpoří přátelské sousedské vztahy.

80 lidí na jednu toaletu? Charita zajistí důstojnější podmínky pro vysídlené Ukrajince v Zakarpatí
16. května 2022 Aktuality

Válka na Ukrajině připravila o domov více než 12 milionů lidí. Velká část Ukrajinců našla bezpečné útočiště na západě země. Jedním z regionů, kam lidé prchající před válkou zamířili, je i Zakarpatská oblast. Ta v současné době hostí až 400 tisíc vysídlených Ukrajinců. Mnoho z nich přebývá ve zcela nevyhovujících podmínkách. Charita Česká republika startuje projekt, který zlepší hygienické zázemí v ubytovacích centrech a zajistí výstavbu modulární buněk. Ty poskytnou ubytování pro nejzranitelnější skupiny vysídlenců.