Humanitární pomoc

Smyslem humanitární pomoci je záchrana životů, zdraví a naplnění základních potřeb lidí, kteří byli zasaženi přírodní katastrofou nebo válkou, případně trpí nestabilitou ve své zemi. Zároveň poskytuje obětem katastrof psychologickou a materiální podporu a pomáhá jim se znovu postavit na vlastní nohy.

Humanitární pomoc je nejčastěji potřeba v krizových situacích způsobených válečným konfliktem nebo přírodní katastrofou, jako jsou záplavy, extrémní sucho nebo zemětřesení. Zapojili jsme se do pomoci lidem zasaženým válkou v Iráku, Sýrii či Náhorním Karabachu, pracujeme s uprchlíky v Zambii, poskytovali jsme ale i pomoc obětem výbuchu v libanonském Bejrútu nebo extrémních mrazů v Mongolsku.

I přes to, že v naší práci klademe důraz na rozvojovou spolupráci, uvědomujeme si, že humanitární pomoc je při katastrofách a válečných konfliktech naprosto nepostradatelná. Jejich obětem poskytujeme pomoc především v následujících oblastech.

Potravinová pomoc

Zajištění základních potravin je klíčové zpravidla bezprostředně po humanitární katastrofě. Kromě tradiční distribuce potravin jsme se v Iráku zapojili také do podpory školního stravování, které si klade za cíl navrátit děti z chudých rodin do škol.

Voda, hygiena a sanitace

Přístup k pitné vodě a dostatečná hygiena a sanitace jsou základním požadavkem k tomu, aby se předešlo šíření závažných infekčních nemocí a humanitární katastrofě.

Zajištění přístřeší a obnova obydlí

Prvním krokem po katastrofě je v oblasti bydlení zajištění přechodného přístřeší, velmi záhy ale následuje obnova poškozených obydlí, aby se zasažení obyvatelé mohli co nejdříve vrátit do svých domovů.

Psychosociální pomoc

Jakákoliv katastrofa, obzvláště pokud je spojená se ztrátou zdraví, života, vlastního obydlí či násilím, je psychicky velmi náročná. Obětem tedy zajišťujeme kromě jiného také psychologickou péči.

Zdravotní péče a distribuce léků

Zajištění zdravotní péče a distribuce léků jsou základní složkou humanitární pomoci.

Irák 2

Irák

Nedávná historie Iráku byla silně ovlivněna ozbrojenými konflikty, sektářských násilím a nestabilní politickou situací.

Čtěte více

Humanitární krize na Ukrajině

Ukrajina

Od roku 2014 postyuje Charita humanitární pomoc lidem zasaženým konfliktem na východě země. V reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu jsme výrazně rozšířili své humanitání aktivity v zemi, abychom pomohli lidem zasaženým válkou.

Čtěte více

Společná modlitba

Sýrie

V současnosti se zabýváme především opravami válkou zničených domů v provincii Idlib na severu Sýrie.

ČTĚTE VÍCE

Opravuji ledničky a vydělávám si tím na živobytí, říká pětadvacetiletý uprchlík Nicholas
29. září 2022 Aktuality

Nicholas se narodil v Zambii, přesto má ale status uprchlíka. Jeho rodiče totiž pocházejí z Demokratické republiky Kongo, odkud utekli před krvavým násilím. V Zambii našli bezpečné útočiště, kde přišel na svět i jejich syn. Jako dítě uprchlíků ale nemá téměř žádnou šanci najít práci a uživit se. Díky podpoře od Charity má dnes Nicholas vlastní dílnu, ve které opravuje ledničky.

6 způsobů, jak Charita stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině
22. září 2022 Aktuality

6 způsobů, jak Charita stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině

Válka na Ukrajině trvá již více než půl roku. Za tu dobu přišly miliony lidí o domov, o možnost zabezpečit své rodiny a o normální život. Charita Česká republika od prvního dne války pomáhá lidem, kteří trpí kvůli ruské agresi.

Jak díky sbírce Charita pro Afghánistán pomáháme afghánským uprchlíkům v Turecku
29. srpna 2022 Aktuality

Na 30. srpna připadá roční výročí odchodu amerických vojsk z Afghánistánu, po němž během krátké chvíle znovu převzal moc v zemi Tálibán. To zhoršilo už tak špatnou bezpečnostní situaci v zemi a výrazně prohloubilo humanitární krizi. Velkému množství Afghánců nezbylo, než ze země uprchnout. Lidem, kteří z Afghánistánu utekli do Turecka, pomáháme zajistit základní potřeby, aby se v nové zemi dokázali postavit na vlastní nohy.

Aurica z Ukrajiny si díky podpoře Charity zvyká na nový život v Moldavsku
22. července 2022 Aktuality

Aurica z Ukrajiny si díky podpoře Charity zvyká na nový život v Moldavsku

Charita poskytuje peněžní pomoc ukrajinským uprchlíkům, kteří před válkou utekli do Moldavska. Možnost rozvrhnout si vlastní finanční rozpočet je pro mnohé z nich prvním krokem k návratu do normálního života. Mezi ně patří i 23letá Aurica Ionitza, která se svými pěti dětmi utekla z válkou sužovaného Mariupolu.