6 způsobů, jak Charita stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině
16. prosince 2022 Aktuality

6 způsobů, jak Charita stále pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině

Válka na Ukrajině trvá již více než tři čtvrtě roku. Za tu dobu přišly miliony lidí o domov, o možnost zabezpečit své rodiny a o normální život. Charita Česká republika od prvního dne války pomáhá lidem, kteří trpí kvůli ruské agresi.

PŘISPĚJTE NA CHARITA PRO UKRAJINA

Zpočátku jsme se zaměřili na nejnaléhavější potřeby: vypravili jsme kamiony s humanitární pomocí, potravinami, hygienickými potřebami a oblečením. Síť Charit také pomáhala lidem na hranicích, kteří opustili své domovy a vydali se na cestu do bezpečí. I díky štědré pomoci dárců, kteří přispěli do sbírky Charita pro Ukrajinu, nadále pomáháme lidem, které zasáhla válka na Ukrajině.

1. Důstojné bydlení pro ty, kteří přišli o všechno

Více než 7 milionů Ukrajinců se od začátku války přemístilo do bezpečnějších regionů na západě země, mimo jiné i do Zakarpatí, kde našly útočiště stovky tisíc lidí. Mnoho z nich ale nežije v důstojných podmínkách. Spousta uprchlíků musí bydlet v ubytovnách, tělocvičnách nebo podobných budovách, které nejsou uzpůsobené k dlouhodobému pobytu. V Zakarpatí proto pomáháme zajistit důstojné bydlení pro uprchlíky a stavíme modulární domy pro zranitelné lidi, jako jsou senioři či matky samoživitelky. Kromě toho rekonstruujeme staré budovy v regionu, aby se v nich mohli ubytovat další uprchlíci.

„Chceme pomoci lidem, kteří přišli o všechno. Kvůli válce jsou zlomení a neví, co si počít se svým životem. Chceme dát těmto lidem pevnou půdu pod nohama, aby se mohli soustředit na integraci na nových místech a znovu budovali svůj život tak, jak byli zvyklí před válkou,“ říká Natalia Mackova, projektová manažerka Charity na Ukrajině.

Modulární domky na Ukrajině

Modulární domy stavěné podle vysokých standardů Evropské unie budou umístěny v Mukačevu, Svaljavě, Tjačivu a Seredni (vesnice u Užhorodu). Celkem Charita Česká republika poskytne modulární domy pro 40 rodin.

2. Peněžní podpora pro nejzranitelnější lidi

Lidé prchající před válkou často utíkají jen s pár věcmi. Mnozí z nich přišli o práci a o možnost zabezpečit své rodiny. Těmto lidem poskytujeme peněžní podporu, aby si mohli dovolit základní potřeby a dokázali se postarat o sebe a své nejbližší.

Jednou z těch, kteří naši pomoc obdrželi, je i Sofie, matka tří dětí. „Díky finanční podpoře od Charity můžu našim dětem koupit zimní oblečení. Při útěku do bezpečí jsme si nestihli zabalit téměř žádné věci. Navíc žijeme jen z manželovy výplaty, protože já pracovat nemohu. Náš nejstarší syn má autismus a potřebuje neustálou péči,“ říká Sofie.

Sofie, matka tří dětí

Peněžní pomoc nejzranitelnějším lidem poskytujeme díky finanční podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR, Trocaire a Irish aid a ve spolupráci s naší partnerskou organizací Charitou Ukrajina.

3. Lékařské vybavení pro zdravotní středisko

V rámci mimořádné pomoci jsme poskytli vybavení zdravotnickému středisku Charity Drohobyč, pro kterou jsme vybavili dva sanitní vozy. Tyto sanitky slouží k podpoře místní zdravotnické služby v době války. V budoucnu se využijí pro okamžitý převoz pacientů, poskytování neodkladné pomoci v polních podmínkách a odlehlých oblastech. Charita Česká republika poskytne zdravotnickému středisku také potřebné léky. Další materiální pomocí, kterou nyní finalizujeme, je dodávka ochranného vybavení pro ukrajinské hasiče.

„Rozvoj medicíny na Ukrajině v této těžké době je pro Charitu Česká republika prioritou. Možnost rychle reagovat na kritické situace a schopnost poskytnout co nejkvalitnější pomoc na místě, v sanitce, je pro záchranu životů nesmírně důležitá. Upřímně věříme, že tato iniciativa pomůže zachránit mnoho životů,“ myslí si Jaroslav Kyrylenko, manažer projektu.

4. Psychologická podpora

Ztráta lidí, které milujete, domova, práce i ulic, po kterých jste každý den chodili, je velmi bolestivá. Lidé z měst obsazených a zničených ruskou armádou přišli o všechno, dokonce i o své místo ve společnosti. Kromě základních životních potřeb vyžadují také psychologickou pomoc. Charita Česká republika pomáhá lidem zasaženým válkou na Ukrajině vyrovnat se s traumaty a válečnými hrůzami. Vyškolili jsme místní psychology v poskytování psychologické péče v krizových situacích. Odborníci z Hasičského záchranného sboru ČR se podělili o znalosti, jak pracovat s lidmi, kteří byli vystaveni válce, ale také o to, jak pečovat o své duševní zdraví a jak zvládnout tolik smutku, ale přitom být stále schopen pomáhat druhým.

Školení pro psychology

5. Podpora uprchlíků v Moldavsku

Od začátku války se do Moldavska dostaly statisíce uprchlíků z Ukrajiny. Nejchudší země Evropy stále hostí na 90 000 uprchlíků, což pro ni znamená velkou zátěž. Charita Česká republika vybavuje uprchlická centra, poskytuje uprchlíkům okamžitou finanční podporu na pokrytí jejich základních potřeb a zvyšuje dostupnost zdravotnických a psychologických služeb.

Uprchlíkům v Moldavsku pomáháme díky finanční podpoře Generálního ředitelství pro evropskou civilní ochranu a operace humanitární pomoci a Charity Lucembursko.

6. Pomoc v České republice

Od vypuknutí války našlo v České republice bezpečné útočiště na 450 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Charitní síť pomáhá těmto lidem od začátku konfliktu zajistit základní životní potřeby. Potravinovou pomoc obdrželo 146 tisíc lidí, dalších 75 tisíc získalo hygienické potřeby, 80 tisíc dalších lidí dostalo domácí potřeby a oblečení. Charita pomáhá zajistit také důležité administrativní záležitosti. Do dnes pomohly Charity napříč Českem více než 135 tisícům uprchlíků z Ukrajiny s tlumočením a integrací. Uprchlíkům pomáháme při hledání ubytování i práce, ale také při zajišťování zdravotní péče nebo místa ve škole či školce.

Síť Charit organizuje pro uprchlíky jazykové kurzy či jiné integrační aktivity, aby jim usnadnili zapojení do české společnosti. Provozujeme také asistenční infolinku v ukrajinském jazyce, která pomáhá Ukrajincům se v Česku zorientovat. S adaptací v Česku pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny také Young Caritas a pracují s dobrovolníky, kteří dále asistují zejména ukrajinským ženám a dětem, jež našly v České republice bezpečné útočiště.