Rozhovory

Charita Česká republika pomáhá Iráčanům s návratem k běžnému životu
10. března 2021 Aktuality

Charita Česká republika pomáhá Iráčanům s návratem k běžnému životu

Před pár dny ukončil papež František svoji čtyřdenní cestu po Iráku. Šlo o historicky vůbec první návštěvu nejvyššího představitele katolické církve v této zemi, která se potýká s následky dlouholetého válečného konfliktu. Papež František podpořil mírovou obnovu země a povzbudil nejen zkoušenou iráckou komunitu křesťanů, ale i všechny ostatní Iráčany, aby dokázali odpustit a žít ve vzájemném respektu ke všem lidem bez ohledu na jejich náboženské vyznání nebo etnický původ.

Masupanzila: Zambijské farmářky, které dodávají odvahu dalším ženám
8. března 2021 Aktuality

Masupanzila: Zambijské farmářky, které dodávají odvahu dalším ženám

Říkají si Masupanzila – Průkopnice. Na křehkých člunech z vydlabaných kmenů neohroženě křižují vody záplavové oblasti Barotské pláně v Západní provincii Zambie, aby se postaraly o svá rýžová políčka. Kolektiv Masupanzila vznikl před více než deseti lety a dnes ho tvoří 24 zambijských žen, kterým Charita Česká republika pomohla rozjet podnikání. Zakladatelka Masupanzily vzkazuje všem ženám: Nevzdávejte se!

Jak se žije ženám v Moldavsku? Rozhovor s pracovnicí Charity Česká republika
4. března 2021 Aktuality

Jak se žije ženám v Moldavsku? Rozhovor s pracovnicí Charity Česká republika

Mezinárodní den žen se v Moldavsku slaví ve velkém. V tento den se ženy vyzdvihují a dostávají dárky, po většinu roku mají ale stále nerovné podmínky. I v Moldavsku se ale situace postupně zlepšuje. V loňském roce si země například zvolila historicky první prezidentku. Daniela Dohotaru-Grițcan z Charity Česká republika přibližuje, jak se žije ženám v moldavské společnosti.

1,4 miliardy eur pro lidi v nouzi. Do pomoci se zapojí i Charita Česká republika
15. února 2021 Aktuality

Pandemie koronaviru a dopady změn klimatu zasáhly chudé země v plné síle. Ty nyní potřebují větší pomoc než kdy předtím. Evropská komise proto navýšila v roce 2021 svůj humanitární rozpočet o více než 60 %, na 1,4 miliardy eur. Charita Česká republika spolupracuje s humanitární kanceláří Evropské komise (ECHO) již od roku 2004 a jako jedna ze dvou organizací u nás získala prestižní certifikát, který tuto spolupráci prodlužuje na dalších 7 let.