Příběhy

Wardé: Charita mi dala sílu jít dál
8. dubna 2021 Aktuality

Wardé: Charita mi dala sílu jít dál

Když Wardé, 63 letá zdravotní sestra a matka tří děti, vypráví svůj životní příběh, přívětivě se usmívá. Jeden by ani neřekl, kolik trápení a hrůz ve svém životě zažila. Smrt syna, manželství s drogově závislým, ztráta vlastního domova a nakonec exploze v hlavním městě Libanonu, kde žije. Charita pomohla Wardé postavit se na nohy a nepřestat bojovat. Za své děti, domov a lepší život.

Masupanzila: Zambijské farmářky, které dodávají odvahu dalším ženám
8. března 2021 Aktuality

Masupanzila: Zambijské farmářky, které dodávají odvahu dalším ženám

Říkají si Masupanzila – Průkopnice. Na křehkých člunech z vydlabaných kmenů neohroženě křižují vody záplavové oblasti Barotské pláně v Západní provincii Zambie, aby se postaraly o svá rýžová políčka. Kolektiv Masupanzila vznikl před více než deseti lety a dnes ho tvoří 24 zambijských žen, kterým Charita Česká republika pomohla rozjet podnikání. Zakladatelka Masupanzily vzkazuje všem ženám: Nevzdávejte se!

S naší pomocí vyrostla v Gruzii ekologická farma
2. března 2021 Aktuality

S naší pomocí vyrostla v Gruzii ekologická farma

V krásné, ale chudé horní Adžárii se s místními život ani trochu nemazlí. Kdo chce v této divoké části Gruzie uspět, musí být vynalézavý a ochotný tvrdě pracovat. Jedním z takových lidí je i Guram Dzirkvadze, farmář, kterému pod rukama vyrostlo prosperující ekologické hospodářství. S pomocí od Charity Česká republika bude Guram schopný vyvážet své produkty do vzdálenějších lokalit a nakonec je i nabízet na evropském trhu.

Díky svému odhodlání a naší pomoci mohla Gruzínka rozjet vlastní podnikání
25. února 2021 Aktuality

Díky svému odhodlání a naší pomoci mohla Gruzínka rozjet vlastní podnikání

Hornatá Adžárie patří mezi nejméně rozvinuté a nejchudší oblasti Gruzie, kde není snadné najít obživu. Charita Česká republika pomáhá místním začít s podnikáním a najít pracovní uplatnění, aby rodný region nemuseli opouštět. Jednou z nich je i Mzevinar Iremadze, která se již od útlého dětství věnuje tradičním technikám vyšívání a pletení. Díky naší podpoře si mohla otevřít malý ateliér a její výrobky se nyní snáze dostanou k více zákazníkům.

Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu
8. února 2021 Aktuality

Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu

V srpnu roku 2020 došlo v Bejrútu k výbuchu, při kterém zahynulo téměř 200 lidí a další tisíce byly zraněny. Tato tragédie a její následky změnily životy mnoha Libanonců. Jedním z nich je i milovník malby Kevork, který s výbuchem přišel o všechno.

Za svůj život vděčím včasnému screeningu rakoviny, říká Gruzínka
4. února 2021 Aktuality

Za svůj život vděčím včasnému screeningu rakoviny, říká Gruzínka

Když 46letá Darejan Berishvili dorazila na rutinní prohlídku do nově otevřeného screeningového centra ve svém rodném městě Zugdidi, čekala, že bude vše bez problémů. Cítila se zdravě, proto ji výsledek testování překvapil. Zjistilo se totiž, že Darejan má v prsu maligní nádor ve druhém stádiu.