Libanon

Spolupráce s Charitou LibanonKvůli dlouhotrvajícímu konfliktu v Sýrii uteklo ze svých domovů přes 13 milionů obyvatel. Z těch, co uprchli za hranice země, jich většina nalezla nové zázemí v sousedních státech. Jednou z nich je Libanon, kde v současnosti žije 1,5 milionu Syřanů, kteří tvoří téměř čtvrtinu současné populace v zemi. To vytváří tlak na různé oblasti života v Libanonu, včetně už tak přetíženého zdravotního systému.

Podpora zdravotnictví - předporodní péče

Společně s Charitou Libanon jsme v roce 2017 podporovali místní zdravotnictví, a to konkrétně předporodní péči o ohrožené ženy. Díky naší pomoci získaly zranitelné ženy v sedmi zdravotních střediscích napříč zemí možnost podstoupit ultrazvuková a jiná důležitá vyšetření a využít gynekologické konzultace. V Libanonu jsme poskytli školení vrchním sestrám ve vybraných zdravotních střediscích a uspořádali jsme osvětová školení, která se věnovala tématům, jako je předporodní péče, kojení, výživa a postnatální péče.

Okamžitá pomoc po výbuchu v Bejrútu

Bejrút explozeMohutná exploze dusičnanu amonného v bejrútském přístavu v srpnu roku 2020 na dlouho dramaticky ovlivnila životy Libanonců. Země se už před výbuchem potýkala s hlubokou hospodářskou krizí, kterou neštěstí ještě více prohloubilo. Charita Česká republika okamžitě vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc Libanonu, do které čeští dárci věnovali přes 2 miliony korun. Díky tomu se pomoci dostalo téměř 220 tisícům lidem. Distribuci pomoci v zemi koordinuje Charita Švýcarsko, která v zemi dlouhodobě působí.

Přeživší z Bejrútu vzpomíná na děsivý výbuch a děkuje Charitě za pomoc
5. srpna 2021 Aktuality

Přeživší z Bejrútu vzpomíná na děsivý výbuch a děkuje Charitě za pomoc

Ve středu 4. srpna uplynul přesně rok od ničivého výbuchu v Bejrútu, který připravil o život více než 200 lidí a zranil 17 500 dalších. Více než 250 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Místní nadále potřebují pomoc a podpora zranitelných komunit v Libanonu je stejně důležitá jako kdykoli předtím. Díky českým dárcům, kteří poslali do sbírky na pomoc Libanonu přes 2 miliony korun, jsme mohli pomoci více než 300 000 lidem. Joseph je jedním z nich.

Následky exploze v Bejrútu: Charita pomohla 301 896 lidem
15. června 2021 Aktuality

Následky exploze v Bejrútu: Charita pomohla 301 896 lidem

V srpnu 2020 došlo v Bejrútu k výbuchu, při kterém zemřelo téměř 200 lidí a další tisíce byly zraněny. Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku, do které čeští dárci darovali přes 2 miliony korun. Děkujeme! A jak jsme tuto částku využili?

Wardé: Charita mi dala sílu jít dál
8. dubna 2021 Aktuality

Wardé: Charita mi dala sílu jít dál

Když Wardé, 63 letá zdravotní sestra a matka tří děti, vypráví svůj životní příběh, přívětivě se usmívá. Jeden by ani neřekl, kolik trápení a hrůz ve svém životě zažila. Smrt syna, manželství s drogově závislým, ztráta vlastního domova a nakonec exploze v hlavním městě Libanonu, kde žije. Charita pomohla Wardé postavit se na nohy a nepřestat bojovat. Za své děti, domov a lepší život.

Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu
8. února 2021 Aktuality

Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu

V srpnu roku 2020 došlo v Bejrútu k výbuchu, při kterém zahynulo téměř 200 lidí a další tisíce byly zraněny. Tato tragédie a její následky změnily životy mnoha Libanonců. Jedním z nich je i milovník malby Kevork, který s výbuchem přišel o všechno.