Libanon

Kvůli dlouhotrvajícímu konfliktu v Sýrii uteklo ze svých domovů přes 13 milionů obyvatel. Z těch, co uprchli za hranice země, jich většina nalezla nové zázemí v sousedních státech. Jednou z nich je Libanon, kde v současnosti žije 1,5 milionu Syřanů, kteří tvoří téměř čtvrtinu současné populace v zemi. To vytváří tlak na různé oblasti života v Libanonu, včetně už tak přetíženého zdravotního systému.

Podpora zdravotnictví - předporodní péče

Společně s Charitou Libanon jsme v roce 2017 podporovali místní zdravotnictví, a to konkrétně předporodní péči o ohrožené ženy. Díky naší pomoci získaly zranitelné ženy v sedmi zdravotních střediscích napříč zemí možnost podstoupit ultrazvuková a jiná důležitá vyšetření a využít gynekologické konzultace. V Libanonu jsme poskytli školení vrchním sestrám ve vybraných zdravotních střediscích a uspořádali jsme osvětová školení, která se věnovala tématům, jako je předporodní péče, kojení, výživa a postnatální péče.

Okamžitá pomoc po výbuchu v Bejrútu

Mohutná exploze dusičnanu amonného v bejrútském přístavu v srpnu roku 2020 na dlouho dramaticky ovlivnila životy Libanonců. Země se už před výbuchem potýkala s hlubokou hospodářskou krizí, kterou neštěstí ještě více prohloubilo. Charita Česká republika okamžitě vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc Libanonu, do které čeští dárci věnovali přes 2 miliony korun. Díky tomu se pomoci dostalo téměř 220 tisícům lidem. Distribuci pomoci v zemi koordinuje Charita Švýcarsko, která v zemi dlouhodobě působí.

Následky exploze v Bejrútu: Charita pomohla 301 896 lidem
15. června 2021 Aktuality

Následky exploze v Bejrútu: Charita pomohla 301 896 lidem

V srpnu 2020 došlo v Bejrútu k výbuchu, při kterém zemřelo téměř 200 lidí a další tisíce byly zraněny. Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku, do které čeští dárci darovali přes 2 miliony korun. Děkujeme! A jak jsme tuto částku využili?

Wardé: Charita mi dala sílu jít dál
8. dubna 2021 Aktuality

Wardé: Charita mi dala sílu jít dál

Když Wardé, 63 letá zdravotní sestra a matka tří děti, vypráví svůj životní příběh, přívětivě se usmívá. Jeden by ani neřekl, kolik trápení a hrůz ve svém životě zažila. Smrt syna, manželství s drogově závislým, ztráta vlastního domova a nakonec exploze v hlavním městě Libanonu, kde žije. Charita pomohla Wardé postavit se na nohy a nepřestat bojovat. Za své děti, domov a lepší život.

Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu
8. února 2021 Aktuality

Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu

V srpnu roku 2020 došlo v Bejrútu k výbuchu, při kterém zahynulo téměř 200 lidí a další tisíce byly zraněny. Tato tragédie a její následky změnily životy mnoha Libanonců. Jedním z nich je i milovník malby Kevork, který s výbuchem přišel o všechno.

Záchrana Libanonu pokračuje, šanci už dostalo 218 495 lidí
2. února 2021 Aktuality

Záchrana Libanonu pokračuje, šanci už dostalo 218 495 lidí

Výbuch bezmála 3 000 tun dusičnanu amonného v bejrútském přístavu na dlouho dramaticky ovlivnil životy Libanonců, kteří by bez pomoci organizací, jako je Charita, neměli šanci se znovu postavit na nohy. Už před osudným 4. srpnem hrozil velké části libanonské populace pád pod hranici chudoby. Od srpnové katastrofy navíc v zemi panuje téměř bezvládí, premiér rezignoval z funkce a čím déle se země potýká s touto situací, tím vzdálenější se zdá světlo na konci tunelu.