Sýrie

Sýrie bývala oblíbenou turistickou destinací, od roku 2011 se ale potýká s občanskou válkou, která připravila o život statisíce lidí. Miliony dalších musely opustit své domovy, ať už za hranice nebo na jiná místa v zemi. Ti, kdo zůstali v Sýrii, mají potíže s nedostatkem lékařské péče, zdrojů obživy i základních potravin.

005292_05_112569Zdravotní a materiální pomoc

Charita Česká republika působí v Sýrii působit od roku 2013. V zemi pomáháme zmírnit dopady občanské války. Opakovaně jsme poskytovali zdravotní pomoc; zajistili jsme například provoz mobilní kliniky v oblasti Idlíbu, dodávky léků či provoz kliniky v Aleppu. Lidem, kteří před válkou utekli do jiných částí Sýrie, jsme poskytovali oblečení, hygienické potřeby, ale i školní pomůcky pro děti nebo poukázky na nákup potravin. Takto jsme podpořili více než 11 tisíc potřebných lidí.

Oprava obydlí a vodních zdrojů

V provincii Idlíb na severu Sýrie jsme poskytovali místním důstojné bydlení. Pomohli jsme jim opravit válkou zničené domy a zajistili finanční podporu při placení nájmu. Podařilo se nám opravit domy pro 155 rodin.

Kvůli bojům je v zemi často nefunkční vodovodní infrastruktura. Pomohli jsme vybavit studnu ve městě Homs v západní Sýrii a na venkově v blízkosti Damašku jsme opravili starou místní nádrž. Díky tomu získalo více než 20 tisíc lidí lepší přístup k čisté pitné vodě.

005290_05_112519Obnova živobytí a podpora občanské společnosti

V Sýrii se momentálně zaměřujeme na zaměstnanost mladých lidí. Pomáháme jim najít zdroj obživy, aby se dokázali postavit na vlastní nohy a zajistit živobytí nejen pro sebe, ale díky vytváření nových pracovních pozic i pro své rodiny a další členy komunity.

Součástí naší pomoci je také posílení syrské občanské společnosti v Idlibu a Azazu na severu země. Podporujeme místní občanské organizace, které v regionu pomáhají mladým lidem získat potřebné dovednosti a kontakty.

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny
5. prosince 2022 Aktuality

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny

Už jste někdy slyšeli o pokrmech jako Buuz, Yalanji nebo Satsivi? Vyzkoušejte o letošních svátcích dobroty z celého světa, po kterých se jen zapráší. Recepty jsme pro vás připravili společně s kolegy ze zemí, ve kterých Charita pomáhá lidem v nouzi. Na závěr pro vás máme i jeden bonusový recept, o který se podělily ukrajinské děti v Česku.

Poznejte Charitu: S Annou Volfovou o naší práci na Blízkém východě
14. listopadu 2022 Aktuality

Poznejte Charitu: S Annou Volfovou o naší práci na Blízkém východě

Zajímá vás, jak to chodí na oddělení humanitární a rozvojové pomoci v Charitě Česká republika? Pravidelně zpovídáme naše kolegy o jejich práci po celém světě. Tentokrát jsme si povídali s Annou Volfovou, naší koordinátorkou pro Blízký východ.

Život v Sýrii jde dál. Jak Charita podporuje tamní občanskou společnost?
26. října 2022 Aktuality

Život v Sýrii jde dál. Jak Charita podporuje tamní občanskou společnost?

Válka v Sýrii trvá už přes 11 let. Syřané se ale snaží pokračovat v běžném životě, konfliktu navzdory. Zejména mladí lidé mají chuť a energii zapojit se aktivně do společnosti a podílet se na budoucnosti své země. Charita proto podporuje mládežnické organizace v Sýrii, aby samy mohly uskutečnit své vlastní projekty a zlepšit život lidí na severozápadě Sýrie.

Mladí Syřané mají velkou motivaci se nelehké situaci postavit čelem, říká školitel Václav Šneberger
4. srpna 2022 Aktuality

Občanská válka v Sýrii trvá už více než 11 let. Mladí Syřané tak strávili velkou část svého života ve válce. Přesto neztrácejí naději na lepší budoucnost. Zapojit se aktivně do společnosti jim pomáhají i místní neziskové organizace. Charita Česká republika podporuje prostřednictvím Evropské komise práci 30 tamníchneziskových organizací, které se zaměřují na práci s mládeží. Na turecko-syrské hranice se nedávno v rámci jednoho z našich projektů vydal náš spolupracovník Václav Šneberger, který dlouhodobě působí jako lektor a metodik v oblasti vzdělávání a rozvojové spolupráce.