Sýrie

Sýrie bývala oblíbenou turistickou destinací, od roku 2011 se ale potýká s občanskou válkou, která připravila o život statisíce lidí. Miliony dalších musely opustit své domovy, ať už za hranice nebo na jiná místa v zemi. Ti, kdo zůstali v Sýrii, mají potíže s nedostatkem lékařské péče, zdrojů obživy i základních potravin.

005292_05_112569Zdravotní a materiální pomoc

Charita Česká republika působí v Sýrii působit od roku 2013. V zemi pomáháme zmírnit dopady občanské války. Opakovaně jsme poskytovali zdravotní pomoc; zajistili jsme například provoz mobilní kliniky v oblasti Idlíbu, dodávky léků či provoz kliniky v Aleppu. Lidem, kteří před válkou utekli do jiných částí Sýrie, jsme poskytovali oblečení, hygienické potřeby, ale i školní pomůcky pro děti nebo poukázky na nákup potravin. Takto jsme podpořili více než 11 tisíc potřebných lidí.

Oprava obydlí a vodních zdrojů

V provincii Idlíb na severu Sýrie jsme poskytovali místním důstojné bydlení. Pomohli jsme jim opravit válkou zničené domy a zajistili finanční podporu při placení nájmu. Podařilo se nám opravit domy pro 155 rodin.

Kvůli bojům je v zemi často nefunkční vodovodní infrastruktura. Pomohli jsme vybavit studnu ve městě Homs v západní Sýrii a na venkově v blízkosti Damašku jsme opravili starou místní nádrž. Díky tomu získalo více než 20 tisíc lidí lepší přístup k čisté pitné vodě.

005290_05_112519Obnova živobytí a podpora občanské společnosti

V Sýrii se momentálně zaměřujeme na zaměstnanost mladých lidí. Pomáháme jim najít zdroj obživy, aby se dokázali postavit na vlastní nohy a zajistit živobytí nejen pro sebe, ale díky vytváření nových pracovních pozic i pro své rodiny a další členy komunity.

Součástí naší pomoci je také posílení syrské občanské společnosti v Idlibu a Azazu na severu země. Podporujeme místní občanské organizace, které v regionu pomáhají mladým lidem získat potřebné dovednosti a kontakty.

5 světových konfliktů a krizí, které je třeba sledovat v roce 2023
17. ledna 2023 Aktuality

5 světových konfliktů a krizí, které je třeba sledovat v roce 2023

Zatímco zraky světa jsou upřené převážně na válku na Ukrajině, na světě eskaluje řada dalších konfliktů a krizí, kterým bychom měli věnovat pozornost. V současnosti na světě probíhá vůbec nejvíce konfliktů od konce druhé světové války. Očekává se, že humanitární pomoc bude letos potřebovat 339 milionů lidí, tedy každý 23. člověk na světě. Jaké konflikty a krize je třeba sledovat v roce 2023?

9 největších úspěchů Charity ve světě za rok 2022
5. ledna 2023 Aktuality

9 největších úspěchů Charity ve světě za rok 2022

Zní to jako klišé, rok 2022 byl ale opravdu jako žádný jiný. V Charitě jsme se naplno ponořili do pomoci lidem zasaženým válkou na Ukrajině. Do země jsme okamžitě vyslali humanitární pomoc a uprchlíky z Ukrajiny jsme podporovali také v Moldavsku i v České republice. Pomáhali jsme ale i jinde. Ať už farmářům v Zambii odolávat změnám klimatu či gruzínskému státu při přesunu osob s postižením z velkých ústavů do komunitní péče domácího typu. Podívejte se na naše největší úspěchy za rok 2022.

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny
5. prosince 2022 Aktuality

7 vánočních receptů z celého světa: Objevte chuť Sýrie, Zambie či Ukrajiny

Už jste někdy slyšeli o pokrmech jako Buuz, Yalanji nebo Satsivi? Vyzkoušejte o letošních svátcích dobroty z celého světa, po kterých se jen zapráší. Recepty jsme pro vás připravili společně s kolegy ze zemí, ve kterých Charita pomáhá lidem v nouzi. Na závěr pro vás máme i jeden bonusový recept, o který se podělily ukrajinské děti v Česku.

Poznejte Charitu: S Annou Volfovou o naší práci na Blízkém východě
14. listopadu 2022 Aktuality

Poznejte Charitu: S Annou Volfovou o naší práci na Blízkém východě

Zajímá vás, jak to chodí na oddělení humanitární a rozvojové pomoci v Charitě Česká republika? Pravidelně zpovídáme naše kolegy o jejich práci po celém světě. Tentokrát jsme si povídali s Annou Volfovou, naší koordinátorkou pro Blízký východ.