Sýrie

Sýrie bývala oblíbenou turistickou destinací, dnes je ale poznamenaná stále trvající občanskou válkou, která připravila o život statisíce lidí. Miliony dalších musely opustit své domovy, ať už za hranice nebo na jiná místa v zemi. Ti, kdo zůstali v Sýrii, mají potíže najít lékařskou pomoc, zdroj obživy, ale i základní potraviny.

Zdravotní pomoc

Sýrie pomoc dětemCharita Česká republika začala v Sýrii působit dva roky po vypuknutí konfliktu, v roce 2013. V zemi pomáháme zmírnit dopady občanské války. Opakovaně jsme poskytovali zdravotní pomoc, například provozováním mobilní kliniky v oblasti Idlíbu nebo dodáváním léků a zajištěním provozu kliniky v Aleppu.

Lidem, kteří před válkou utekli do jiných částí Sýrie, jsme poskytovali oblečení, hygienické potřeby, ale i školní pomůcky pro děti nebo poukázky na nákup potravin. Takto jsme podpořili více než 11 tisíc potřebných lidí.

Oprava obydlí a vodních zdrojů

V provincii Idlíb na severu Sýrie jsme poskytovali místním důstojné bydlení. Pomohli jsme jim opravit válkou zničené domy a zajistili finanční podporu při placení nájmu. Podařilo se nám opravit domy pro 155 rodin.

Sýrie obnova živobytíKvůli bojům je v zemi často nefunkční vodovodní infrastruktura. Pomohli jsme vybavit studnu ve městě Homs v západní Sýrii a na venkově v blízkosti Damašku jsme opravili starou místní nádrž. Díky tomu získalo více než 20 tisíc lidí lepší přístup k čisté pitné vodě.

Obnova živobytí

V Sýrii se momentálně zaměřujeme na zaměstnanost mladých lidí, kterým pomáháme najít obživu, aby se dokázali postavit na vlastní nohy a zajistit živobytí nejen pro sebe, ale i pro své rodiny a prostřednictvím nových pracovních pozic i pro další členy komunity.

Fares chce být syrským Tomášem Baťou
29. července 2021 Aktuality

Fares chce být syrským Tomášem Baťou

Sýrie bývala krásnou zemí, dnes je ale bohužel poznamenaná občanskou válkou, která ovlivňuje životy všech v regionu. Dlouhotrvající konflikt připravil o život téměř půl milionu lidí. Dalším milionům obrátil život naruby. Jedním z nich je i Fares, kterému pomáháme založit obuvnickou živnost.

Válka v Sýrii trvá už 10 let. Charita v zemi pomáhá nejpotřebnějším lidem
12. března 2021 Aktuality

Válka v Sýrii trvá už 10 let. Charita v zemi pomáhá nejpotřebnějším lidem

Občanská válka v Sýrii vyhnala za posledních deset let z domovů miliony lidí, ať už za hranice Sýrie nebo na území země. V severovýchodní Sýrii žije podle UN OCHA (OSN) 2,7 milionů vnitřně vysídlených osob, z toho 1,6 milionů v uprchlických táborech. Charita Česká republika působí v Sýrii od roku 2013 a letos pomůže mladým lidem najít živobytí a postavit se na vlastní nohy.

Přečtěte si Příběh syrské války
15. července 2020 Sýrie

Přečtěte si Příběh syrské války

Krutý konflikt v Sýrii pokračuje již desátým rokem. Nově publikovaný speciál vám válku vysvětlí přehledně, srozumitelně a v souvislostech.

Opravujeme válkou zničené domy v Sýrii
18. června 2020 Sýrie

Opravujeme válkou zničené domy v Sýrii

Provincie Idlib na severu Sýrie byla silně zasažena novou vlnou bojů na sklonku roku 2019. Stovky tisíc lidí, kteří se již tak vyrovnávali s následky mnohaleté syrské války, musely opustit své domovy. Ženy, neúplné rodiny nebo zdravotně postižení jsou mnohdy v obzvláště složité pozici a často žijí v nevyhovujících obydlích nebo poničených domech.