Sýrie

Sýrie bývala oblíbenou turistickou destinací, dnes je ale poznamenaná stále trvající občanskou válkou, která připravila o život statisíce lidí. Miliony dalších musely opustit své domovy, ať už za hranice nebo na jiná místa v zemi. Ti, kdo zůstali v Sýrii, mají potíže najít lékařskou pomoc, zdroj obživy, ale i základní potraviny.

Zdravotní pomoc

Sýrie pomoc dětemCharita Česká republika začala v Sýrii působit dva roky po vypuknutí konfliktu, v roce 2013. V zemi pomáháme zmírnit dopady občanské války. Opakovaně jsme poskytovali zdravotní pomoc, například provozováním mobilní kliniky v oblasti Idlíbu nebo dodáváním léků a zajištěním provozu kliniky v Aleppu.

Lidem, kteří před válkou utekli do jiných částí Sýrie, jsme poskytovali oblečení, hygienické potřeby, ale i školní pomůcky pro děti nebo poukázky na nákup potravin. Takto jsme podpořili více než 11 tisíc potřebných lidí.

Oprava obydlí a vodních zdrojů

V provincii Idlíb na severu Sýrie jsme poskytovali místním důstojné bydlení. Pomohli jsme jim opravit válkou zničené domy a zajistili finanční podporu při placení nájmu. Podařilo se nám opravit domy pro 155 rodin.

Sýrie obnova živobytíKvůli bojům je v zemi často nefunkční vodovodní infrastruktura. Pomohli jsme vybavit studnu ve městě Homs v západní Sýrii a na venkově v blízkosti Damašku jsme opravili starou místní nádrž. Díky tomu získalo více než 20 tisíc lidí lepší přístup k čisté pitné vodě.

Obnova živobytí

V Sýrii se momentálně zaměřujeme na zaměstnanost mladých lidí, kterým pomáháme najít obživu, aby se dokázali postavit na vlastní nohy a zajistit živobytí nejen pro sebe, ale i pro své rodiny a prostřednictvím nových pracovních pozic i pro další členy komunity.

Mladá Syřanka si plní dětský sen o vlastní kavárně
20. června 2022 Aktuality

Mladá Syřanka si plní dětský sen o vlastní kavárně

Ačkoliv Asma Bbakir žije v zemi, kterou už přes 11 let zmítá občanská válka, nevzdává se svých dětských snů. Studentka vysoké školy ekonomie a managementu si díky vzdělávacímu kurzu od Charity otevřela vlastní podnik – malou kavárnu, která slouží zejména studentům či intelektuálům jako poklidné místo pro vzdělávání.

Máme mnoho tváří: Příběhy uprchlíků, kteří se díky Charitě staví na vlastní nohy
8. června 2022 Aktuality

„Odmala jsem snila o tom, že ze mě bude lékařka. Moje rodina si ale školu nemohla dovolit, říká nám sedmadvacetiletá Sigiro, uprchlice ze Rwandy, v zambijské nemocnici. „Charita mi pomohla zajistit stipendium a dnes je ze mě doktorka, pokračuje Sigiro spokojeně. Uprchlíky, jako je ona, podporujeme, aby se postavili na vlastní nohy. Mnohdy totiž stačí malá podpora na začátku, aby uprchlíci dokázali vzít život do vlastních rukou. Přečtěte si příběhy lidí, kterým takto pomáháme.

6 způsobů, jak Charita pomáhá lidem, kteří museli opustit své domovy
7. června 2022 Aktuality

6 způsobů, jak Charita pomáhá lidem, kteří museli opustit své domovy

Počet lidí, kteří byli donuceni opustit své domovy, se za posledních 10 let zdvojnásobil na současných 82,4 milionů běženců. Nejčastějšími důvody, proč lidé nedobrovolně opouštějí svoji rodnou zem či region, jsou dlouhotrvající válečné konflikty, politická perzekuce a v poslední době také problémy spojené s klimatickou změnou. Naše pomoc v  6 zemích světa se soustředí nejenom na zajištění základních životních potřeb, ale také na udržitelná řešení, díky kterým dáváme uprchlíkům šanci na lepší budoucnost.

Kvůli útokům musela utéct. Syřanka Eba se teď díky pomoci Charity staví na vlastní nohy
9. května 2022 Aktuality

Taftanaz. Malé městečko na severozápadě Sýrie lze sotva najít na mapě, před válkou v něm žilo jen něco kolem 15 000 lidí. Přesto se stalo jedním z hlavních terčů občanské války. Leží totiž v blízkosti strategicky důležitého letiště, o které povstalci tvrdě bojovali se syrskou armádou. A mnozí obyvatelé města za to zaplatili tu nejvyšší cenu. Stejně jako bezmála čtyřicítka členů rodiny Eby Ghazal.