Sýrie

Sýrie bývala oblíbenou turistickou destinací, dnes je ale poznamenaná stále trvající občanskou válkou, která připravila o život statisíce lidí. Miliony dalších musely opustit své domovy, ať už za hranice nebo na jiná místa v zemi. Ti, kdo zůstali v Sýrii, mají potíže najít lékařskou pomoc, zdroj obživy, ale i základní potraviny.

Zdravotní pomoc

Sýrie pomoc dětemCharita Česká republika začala v Sýrii působit dva roky po vypuknutí konfliktu, v roce 2013. V zemi pomáháme zmírnit dopady občanské války. Opakovaně jsme poskytovali zdravotní pomoc, například provozováním mobilní kliniky v oblasti Idlíbu nebo dodáváním léků a zajištěním provozu kliniky v Aleppu.

Lidem, kteří před válkou utekli do jiných částí Sýrie, jsme poskytovali oblečení, hygienické potřeby, ale i školní pomůcky pro děti nebo poukázky na nákup potravin. Takto jsme podpořili více než 11 tisíc potřebných lidí.

Oprava obydlí a vodních zdrojů

V provincii Idlíb na severu Sýrie jsme poskytovali místním důstojné bydlení. Pomohli jsme jim opravit válkou zničené domy a zajistili finanční podporu při placení nájmu. Podařilo se nám opravit domy pro 155 rodin.

Sýrie obnova živobytíKvůli bojům je v zemi často nefunkční vodovodní infrastruktura. Pomohli jsme vybavit studnu ve městě Homs v západní Sýrii a na venkově v blízkosti Damašku jsme opravili starou místní nádrž. Díky tomu získalo více než 20 tisíc lidí lepší přístup k čisté pitné vodě.

Obnova živobytí

V Sýrii se momentálně zaměřujeme na zaměstnanost mladých lidí, kterým pomáháme najít obživu, aby se dokázali postavit na vlastní nohy a zajistit živobytí nejen pro sebe, ale i pro své rodiny a prostřednictvím nových pracovních pozic i pro další členy komunity.

Nazmiah si chce v Sýrii otevřít prodejnu s potřebami pro zemědělce
14. října 2021 Aktuality

Nazmiah si chce v Sýrii otevřít prodejnu s potřebami pro zemědělce

Pro letošní rok je cílem Charity v Sýrii vytvořit pracovní příležitosti pro mladé. Podpoříme mladé Syřany, kteří si chtějí založit vlastní živnost, aby se dokázali uživit a postavit na vlastní nohy. Díky tomu budou moci zaopatřit nejen sebe, ale zároveň vytvořit pracovní místa i pro další lidi ze své komunity. Přečtěte si inspirativní příběh Nazmiah, která si díky naší podpoře plánuje založit obchod se zemědělskou chemií a hnojivy.

Fares chce být syrským Tomášem Baťou
29. července 2021 Aktuality

Fares chce být syrským Tomášem Baťou

Sýrie bývala krásnou zemí, dnes je ale bohužel poznamenaná občanskou válkou, která ovlivňuje životy všech v regionu. Dlouhotrvající konflikt připravil o život téměř půl milionu lidí. Dalším milionům obrátil život naruby. Jedním z nich je i Fares, kterému pomáháme založit obuvnickou živnost.

Válka v Sýrii trvá už 10 let. Charita v zemi pomáhá nejpotřebnějším lidem
12. března 2021 Aktuality

Válka v Sýrii trvá už 10 let. Charita v zemi pomáhá nejpotřebnějším lidem

Občanská válka v Sýrii vyhnala za posledních deset let z domovů miliony lidí, ať už za hranice Sýrie nebo na území země. V severovýchodní Sýrii žije podle UN OCHA (OSN) 2,7 milionů vnitřně vysídlených osob, z toho 1,6 milionů v uprchlických táborech. Charita Česká republika působí v Sýrii od roku 2013 a letos pomůže mladým lidem najít živobytí a postavit se na vlastní nohy.

Přečtěte si Příběh syrské války
15. července 2020 Sýrie

Přečtěte si Příběh syrské války

Krutý konflikt v Sýrii pokračuje již desátým rokem. Nově publikovaný speciál vám válku vysvětlí přehledně, srozumitelně a v souvislostech.