Sýrie

Sýrie bývala oblíbenou turistickou destinací, dnes je ale poznamenaná stále trvající občanskou válkou, která připravila o život statisíce lidí. Miliony dalších musely opustit své domovy, ať už za hranice nebo na jiná místa v zemi. Ti, kdo zůstali v Sýrii, mají potíže najít lékařskou pomoc, zdroj obživy, ale i základní potraviny.

Zdravotní pomoc

Sýrie pomoc dětemCharita Česká republika začala v Sýrii působit dva roky po vypuknutí konfliktu, v roce 2013. V zemi pomáháme zmírnit dopady občanské války. Opakovaně jsme poskytovali zdravotní pomoc, například provozováním mobilní kliniky v oblasti Idlíbu nebo dodáváním léků a zajištěním provozu kliniky v Aleppu.

Lidem, kteří před válkou utekli do jiných částí Sýrie, jsme poskytovali oblečení, hygienické potřeby, ale i školní pomůcky pro děti nebo poukázky na nákup potravin. Takto jsme podpořili více než 11 tisíc potřebných lidí.

Oprava obydlí a vodních zdrojů

V provincii Idlíb na severu Sýrie jsme poskytovali místním důstojné bydlení. Pomohli jsme jim opravit válkou zničené domy a zajistili finanční podporu při placení nájmu. Podařilo se nám opravit domy pro 155 rodin.

Sýrie obnova živobytíKvůli bojům je v zemi často nefunkční vodovodní infrastruktura. Pomohli jsme vybavit studnu ve městě Homs v západní Sýrii a na venkově v blízkosti Damašku jsme opravili starou místní nádrž. Díky tomu získalo více než 20 tisíc lidí lepší přístup k čisté pitné vodě.

Obnova živobytí

V Sýrii se momentálně zaměřujeme na zaměstnanost mladých lidí, kterým pomáháme najít obživu, aby se dokázali postavit na vlastní nohy a zajistit živobytí nejen pro sebe, ale i pro své rodiny a prostřednictvím nových pracovních pozic i pro další členy komunity.