Následky exploze v Bejrútu: Charita pomohla 301 896 lidem
15. června 2021 Aktuality

Následky exploze v Bejrútu: Charita pomohla 301 896 lidem

V srpnu 2020 došlo v Bejrútu k výbuchu, při kterém zemřelo téměř 200 lidí a další tisíce byly zraněny. Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku, do které čeští dárci darovali přes 2 miliony korun. Děkujeme! A jak jsme tuto částku využili?

Libanon v nesnázích

Libanon momentálně prochází nejtěžším obdobím od konce libanonské občanské války v roce 1990. Kombinace velkého přívalu uprchlíků ze Sýrie, pouličních protestů, následků pandemie covidu-19, nedostatku zdrojů a ekonomické, politické a občanské krize přivedla Libanon na pokraj kolapsu. Přitom se země teprve teď zvedá zpět na nohy po výbuchu v Bejrútu minulé léto.

Exploze v Bejrútu

Pomoc v číslech

Díky darům od dárců jsme byli schopni pomoci přes 300 000 lidem, kterým exploze otočila život o 180 stupňů. Například jsme mohli poskytnout obětem výbuchu 3 550 hygienických sad, 6 938 balíků s jídlem, 205 432 teplých pokrmů a 62 306 léků. Zároveň jsme poskytli 4 851 lidem zdravotnickou pomoc a dalším 1 016 lidem neméně důležitou psychologickou asistenci. Dále se nám podařilo renovovat 876 domů a 119 obchodů.

Příběh Wardé

Čísla nám většinou představí ten větší obrázek, je ale důležité uvědomit si, že za těmito čísly jsou skuteční lidé. S příběhem zdravotní sestry Wardé jsme vás seznámili již před časem. Usilujeme o to, aby dobrých konců bylo co nejvíce. I když Wardé přišla kvůli explozi téměř o vše, její největší ztrátou byla rozbitá fotografie zesnulého syna. I když tu už nikdy zpět nedostane, díky darům od vás a pomoci od Charity byla zdravotní sestra schopná splatit dluhy a zajistit nezbytné věci k chodu domácnosti. ,,Mnohokrát jsem do noci plakala, neměla jsem si za co pořídit léky,” popisuje Wardé. ,,Chci poděkovat Charitě za to, že nás v tom nenechala. Když jsme obdrželi finanční pomoc, radostí jsem skákala. Ani nedokážu popsat, jakou euforii jsem cítila.”

Okamžitě po výbuchu zahájila Charita pomoc lidem v Bejrútu

Pomoc Charity nekončí

I přes to, že naše oficiální sbírka na pomoc obětem výbuchu v Bejrútu skončila, naše pomoc v regionu určitě nekončí, ba naopak. Libanon prochází velice těžkými časy a naší prioritou je zajistit, že obyvatelé státu nebudou nijak krizí, která se stále prohlubuje, dotčeni. Ve spolupráci s místními organizacemi, místní vládou a libanonskou armádou jsme připraveni poskytnout pomoc tam, kde bude nejvíce potřeba.

Děkujeme vám!

Moc děkujeme všem dárcům, kteří se do sbírky zapojili a podpořili tak obyvatele Bejrútu. Tamější situace není jednoduchá a jen díky vám se nám podařilo pomoci v tak velkém měřítku. Děkujeme!