Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu
8. února 2021 Aktuality

Kevork: Příběh umění, strasti a naděje v Libanonu

V srpnu roku 2020 došlo v Bejrútu k výbuchu, při kterém zahynulo téměř 200 lidí a další tisíce byly zraněny. Tato tragédie a její následky změnily životy mnoha Libanonců. Jedním z nich je i milovník malby Kevork, který s výbuchem přišel o všechno.

Kevork byl v nemocnici Tannourine Governmental Hospital 75 kilometrů od Bejrútu, když ránu uslyšel. „Bylo to hluboké a srdcervoucí,“ popisuje. Tehdy však ještě netušil, jaké komplikace výbuch do jeho života přinese.

Dětský sen

Už od dětství bylo Kevorkovou vášní malování a toužil se stát profesionálním malířem. Na tento sen nezanevřel, ani když přibližně před třiceti lety skončil kvůli zranění při autonehodě navždy upoutaný na invalidní vozík. Vystudoval malířskou akademii, otevřel si svůj vlastní ateliér a posledních dvacet let malbu dokonce i vyučoval. Po bejrútském výbuchu však umění přestalo být pro lidi prioritou.

Malování bylo už od dětství Kevorkovou vášní

Přijít ve vteřině o všechno

Když se měsíc po výbuchu vrátil z nemocnice zpět do svého domu a zároveň ateliéru v chudé části Bejrútu, nemohl ho zpočátku ani poznat. Zničený byl nejen jeho domov, ale i část jeho celoživotní sbírky. Navíc se Kevork ze dne na den ocitl v situaci, kdy si nemůže vydělávat na živobytí tou jedinou profesí, kterou při svém postižení zvládá. „Není snadné prodávat v dnešní době obrazy. Lidé často nemají ani na jídlo nebo léky,“ vysvětluje Kevork smutným hlasem. Nyní je tak závislý na finanční podpoře svojí rodiny a přátel.

Důvěra v Charitu

V minulosti Charita pomohla Kevorkovi získat drobnou půjčku, aby si mohl otevřít svůj ateliér. V současné náročné situaci potřebuje naši pomoc znovu. „Charitě jako jediné věřím. Věřím, že skutečně chtějí pomáhat,“ říká. Charita pomáhá Kevorkovi v rámci projektu Building Back Beirut Consortium, v jehož čele stojí Charita Libanon a Charita Švýcarsko. V projektu jsou zapojeny i Charita Česká republika, Charita Německo, Charita Polsko, Cordaid a Charita Lucembursko.

Výbuch zničil Kevorkovi nejen domov, ale i část jeho celoživotní sbírky.

Ani zdaleka jediný

Kevork je jedním z mnoha, které výbuch v Bejrútu těžce zasáhl. 300 000 obyvatel přišlo o střechu nad hlavou a polovina z nich nutně potřebuje pomoc. Tragický výbuch postihl Libanon v situaci, kdy se země nacházela v důsledku ekonomické a zdravotní krize na pokraji kolapsu. Každý druhý Libanonec nyní žije pod hranicí chudoby a extrémní chudoba stále zasahuje další a další rodiny.

Kevork a mnoho dalších nyní spoléhají na finanční podporu od dobrosrdečných lidí, kteří jim pomohou vrátit se zpět k normálnímu životu.

Bankovním převodem nebo kartou

DARUJTE HNED