Stipendium pro uprchlíky otevřelo Francesce dveře na univerzitu i k  soběstačnému životu
1. června 2023 Aktuality

V Zambii našlo útočiště přes sto tisíc uprchlíků. Drtivá většina z nich utekla před válkou a násilím v okolních zemích. Stejně jako před 30 lety rodina Francescy (jméno je kvůli bezpečnosti změněno). Díky pomoci Charity vystudovala Francesca farmacii a stala se lékárnicí. S usměvavou lékárnicí jsme se potkali v malé lékárně na okraji zambijské metropole Lusaky, kde nám vyprávěla svůj příběh.

KDE DOMOV MŮJ: PŘÍBĚHY UprCHLÍKŮ

Vzdělání otevírá dveře

Když rodina Francescy dorazila do Zambie, bylo jí jen pár let. Nejprve žili v Severní provincii a když nastoupila na vysokou školu, přestěhovala se Francesca do Lusaky. Získat vzdělání není pro uprchlíky a jejich děti v Zambii kvůli nerovným podmínkám a vysokým nákladům snadné. Bez finanční podpory by si její rodina studium nemohla dovolit. „Charita pokryla náklady za mé stipendium, ale také ubytování a další nezbytné výdaje. Moc si této podpory vážím,“ říká Francesca vděčně. Ačkoli farmacii vystudovala bez větších obtíží, potýkala se během něj s náročným obdobím. „Během bakalářského studia jsem přišla o oba rodiče,“ říká Francesca a při vzpomínce má slzy v očích.

Dnes pracuje Francesca jako lékárnice, tak jak si to vysnila, a věří, že by na ni její rodiče byli pyšní. Do lékárny dojíždí tato maminka dvou malých synů (1,5 roku a 4 roky) každý den dvě hodiny. Je šťastná, že získala příležitost vystudovat, díky čemuž se jí otevřely dveře k soběstačnosti.

V budoucnu by si Francesca ráda otevřela vlastní lékárnu

„Jako uprchlíci se potýkáme s celou řadou znevýhodnění. Jediná naše šance je ve vzdělání,přibližuje Francesca situaci uprchlíků v Zambii. „Vzdělání dokáže změnit vaši životní perspektivu, uvědomit si vlastní hodnotu a samozřejmě otevírá mnoho dveří. O uprchlících to platí násobně. Získat vzdělání zkrátka všechno změní, dodává. V budoucnu by Francesca ráda opustila pozici zaměstnance a naopak si otevřela vlastní lékárnu. „A možná by se pak mohla rozrůst do zdravotnického střediska, říká s nadějí v hlase Francesca.

Jak Charita Česká republika podporuje uprchlíky v Zambii

V Zambii žije přes 105 tisíc uprchlíků, většinou ze zemí jako Demokratická republika Kongo, Angola, Burundi či Rwanda. Kvůli vládním omezením je pro ně obtížné najít si práci, a to zejména v uprchlických osadách, kde je méně příležitostí než ve velkých městech.

Charita Česká republika společně s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky podporuje uprchlíky v Zambii, aby mohli vystudovat vysokou školu a dokázali být soběstačnými, tak jako se to podařilo Francesce. Uprchlíky také podporujeme, aby se mohli vyučit řemeslu a založit si vlastní živnost. Farmářům z řad uprchlíků poskytujeme školení, díky kterému dokážou sklízet větší úrodu navzdory změnám klimatu, jež na Zambii těžce dopadají.

Pomáhat uprchlíkům postavit se na vlastní nohy můžeme i díky Vaší podpoře. Děkujeme, že pomáháte s námi.

DARUJTE A POMÁHEJTE S NÁMI