Děti jsem neviděla od Vánoc. Hlavně se dostat zpět…
5. března 2022 Aktuality

Děti jsem neviděla od Vánoc. Hlavně se dostat zpět…

Zatímco spousta lidí z Ukrajiny prchá, paní Gala míří opačným směrem. Žije a pracuje v Brně, do vlasti se ale vrací pro rodinu. A doufá, že se všichni zase dostanou zpět do Česka.

Děti jsem neviděla od Vánoc. Měli jsme se vidět koncem ledna, ale…“ odmlčí se a těžce polkne. Paní Gala se právě vrací na rodnou Ukrajinu, do města Sambor, kousek od Lvova. Čekají tam na ni tři děti a malinká vnučka. „Hlavně se dostat zpět. Nevím, jak to udělat. To miminko nemůže vydržet dva dny v koloně, to nejde…“ uvažuje nahlas.

foto Richard Bouda

Od našich spolupracovníků máme fotky a zprávy o aktuální situaci ve Lvově. „Na nádraží, asi nejrušnější místo ve Lvově, se z celé Ukrajiny sjíždí hlavně ženy s dětmi, ale také starší a nemocní lidé. Jejich příběhy jsou vesměs stejné, všichni se snaží utéct do bezpečí. Stojí se tu dlouhé fronty, děti i dospělí sedí a leží na zemi, odehrávají se tu srdceryvná loučení. S organizací pomáhají pracovníci Ukrajinského červeného kříže,“ říká fotograf Richard Bouda.

Počet lidí potřebujících pomoc strmě roste

Do této chvíle ze země uprchl více než milion obyvatel. Vnitřně vysídlených je 4,5 milionu Ukrajinců. Před začátkem války to bylo 1,5 milionu. Na 12 milionů lidí v zemi potřebuje humanitární pomoc. Opět pro srovnání – před válkou to bylo 2,9 milionu.

Charita Česká republika pomáhá Ukrajincům, kteří před válkou utíkají do Česka, a prostřednictvím ukrajinských Charit i vnitřním uprchlíkům. Díky vašim příspěvkům jsme ve čtvrtek mohli na východ Ukrajiny poslat dva kamiony s humanitární pomocí.

Děkujeme, že přispíváte na sbírku Charita pro Ukrajinu a pomáháte nám tím zajistit základní životní potřeby ohroženým lidem.

Přispějte na CHarita pro Ukrajinu

Převodem na sbírkový účet