GruzieGruzie

Intenzivněji začala pomoc do Gruzie proudit po posledním ozbrojeném konfliktu v létě 2008, kdy Charita ČR poskytla humanitární pomoc zejména formou materiální pomoci - distribucí zimní obuvi, plynových vařičů a kuchyňského vybavení. V posledních letech byly ukončeny projekty v oblasti zemědělství, domácí péči, prevence rakoviny či snížení diskriminace lidí s postižením.
Nadále pokračují projekty občanské participace v rozhodovacích procesech se zapojením mladých lidí a také podpora místních zemědělců.

Informace o aktivitách v Gruzii za rok 2015 zde.

Gruzínskou Charitu povzbudil papež František

Papež František motivoval gruzínské charitní pracovníky k další práci.

V nedávné době prošla Charita Gruzie mnoha změnami i významnými okamžiky, ke kterým patřila mimo jiné i návštěva papeže Františka. Jednalo se o jednu z nejdůležitějších událostí během celého dvaadvacetiletého působení organizace.

V Gruzii se učí lépe rozumět životu s handicapem

Zúčastnili se sociální pracovníci, lékaři a zdravotníci, zástupci nevládních organizací i pracovníci z Agentury pro sociální služby.

Charita ČR společně se svými partnerskými organizacemi v prosinci 2016 představila výsledky roční spolupráce zaměřené na zlepšení dostupnosti zdravotní a sociální péče pro osoby s postižením žijící v Gruzii.

Gruzínci se školí v oblasti autismu

Účastníci školení v srpnu 2016.

Již od loňského roku se Charita ČR v Gruzii zaměřuje na děti a mládež s poruchami autistického spektra (PAS). Nedávno například uspořádala školení o problémovém chování lidí s autismem a podnítila vznik návrhu na postup při diagnostikování autismu a zacházení s jím trpícími osobami. V zemi, kde pro děti s PAS neexistuje konkrétní proces pro začlenění do společnosti, a kde děti získávají status „osoby s postižením“ jen v kombinaci s dalšími vývojovými poruchami, se díky tomu o autismu mluví více, než kdy dřív.

Charita Arménie pomáhá v „Emilově Sluníčku“ postiženým dětem a jejich rodinám

V centru děti učí překonat předsudky o postižení ze strany veřejnosti.

„Každé dítě má právo navštěvovat školu a získat vzdělání, včetně dětí s handicapem, zní naše filozofie,“ vysvětlil Tigranuhi Akopyan, ředitel denního centra Charity Arménie „Emili Aregak“ aneb „Emilovo Sluníčko“.

V gruzínském regionu Samegrelo přestává být rakovina tabu

O Rakovině se v Gruzii mluví i díky uspořádané konferenci.

V Gruzii, kde stále přetrvává stigmatizace rakoviny, uspořádala v září Charita ČR dvě školení, konferenci a navíc i setkání k šíření povědomí o prevenci a léčbě rakoviny. Přínos z akcí měli vedle široké veřejnosti i domácí lékaři, kteří mohli prohloubit své dosavadní znalosti.

Charita Arménie bojuje proti emigraci

Anahit Gevorgyan (foto: Caritas Europa).

Charita Arménie sídlí v Gjumri a řídí devět sociálních projektů ve čtyřech arménských regionech. Jejich programová vedoucí Anahit Gevorgyan promluvila s humanitárními pracovníky z Caritas Europa o práci v Charitě i o odvážných plánech do budoucna.