Charita Česká republika zavedla v Gruzii systém COVID Lab, který pomáhá zvládnout pandemii Covid-19
19. února 2021 Aktuality

Charita Česká republika pomáhá Gruzíncům rychle a efektivně monitorovat šíření nákazy koronaviru. Díky intenzivnímu jednání s gruzínským Ministerstvem zdravotnictví vyvinula specializovanou platformu, takzvaný COVID Lab. Tento informační systém slouží k přehlednému sběru dat o nových případech výskytu koronaviru. Zároveň pomáhá zabránit zbytečnému testování.

COVID Lab se stal klíčovým nástrojem pro boj s pandemií

COVID Lab se stal jedním z hlavních národních nástrojů pro zvládnutí pandemie. Gruzínským epidemiologům usnadňuje rozhodování, jaká opatření pro potlačení šíření nemoci přijmout.

Gruzínské zdravotnictví procházelo již před propuknutím současné pandemie rozsáhlou reformou. Šíření koronaviru pro něj znamenalo velkou zatěžkávací zkoušku, protože na rychlé zvládnutí vzniklé situace nebylo téměř vůbec připravené. Charitě Česká republika se ve spolupráci s tamním Národním centrem pro kontrolu nemocí a veřejného zdraví (NCDC) podařilo pomoci Gruzíncům rychle a efektivně sledovat šíření nákazy a adekvátně na něj reagovat.

Charita Česká republika se podpoře gruzínského zdravotnictví věnuje již několik let, a tak dokázala velmi rychle identifikovat slabá místa, díky nimž nebylo možné šířící se pandemii v Gruzii efektivně zvládnout.

Charita Česká republika v Gruzii dlouhodobě pomáhá zlepšit zdravotní péči

Jak COVID Lab funguje

COVID Lab umožňuje lidem s přístupem vyhledávat a upravovat informace, které potřebují ke zvládnutí pandemie Covid-19. Systém zjednodušuje proces registrace a záznam spolehlivých údajů o laboratorních testech a jejich výsledcích. Zároveň usnadňuje správu klinických procesů, jako je elektronická logistika vzorků mezi institucemi a laboratořemi. Systém COVID Lab také pomáhá zabránit zbytečnému testování.

„K tomu, abychom se mohli správně rozhodovat, musíme mít všechny informace. To je ještě mnohem důležitější, pokud jde o lidské zdraví, zejména během pandemie. Systém COVID Lab hraje důležitou roli při zvládání pandemie Covid-19. Díky systému učinila gruzínská vláda řadu důležitých politických i technických rozhodnutí a bude v tom pokračovat i v budoucnu,“ uvedl Aleksandre Turdziladze, zástupce ředitele Národního centra pro kontrolu nemocí a veřejného zdraví (NCDC).

Co pro Gruzii COVID Lab znamená?

Díky systému COVID Lab získala Gruzie klíčový nástroj pro zvládnutí pandemie.

„Když se podíváme, jak řešily pandemii rozvinuté země, tak jako první vyvinuly komplexní technologie, které jim se zvládáním pomáhají,“ říká Rusudan Chkhubianishvili, projektová manažerka Charity Česká republika. „Integrovaný elektronický laboratorní systém pomáhá sledovat případy koronaviru, a tím zvládnout epidemiologickou situaci. V konečném důsledku se díky tomu snižuje míra šíření viru. Vážíme si toho, že díky České rozvojové agentuře mohla Gruzie získat tento důležitý nástroj,“ dodává Chkhubianishvili.

Charita Česká republika pomáhá Gruzii efektivně zvládnout pandemii

Školení zdravotníků

Cílem Charity Česká republika bylo pomoci Gruzii efektivně zvládnout pandemii a na to žádný software sám o sobě nestačí.  Uspořádali jsem tedy sérii školení napříč celou zemí, v němž si lékaři mimo jiné osvojili správný přístup k lidem, u kterých vzniklo podezření z nákazy koronavirem. Zároveň se seznámili s tím, jak přistupovat k léčbě a jak zajistit, aby pacient ve svém okolí nikoho dalšího nenakazil. Celkem se podařilo proškolit na 1 000 zdravotníků.

V Gruzii pomůžeme i s očkováním proti koronaviru

Gruzie se momentálně připravuje na první fázi očkování proti onemocnění Covid-19. Aby mohlo proočkování potřebné části populace proběhnout hladce, potřebuje gruzínské Ministerstvo zdravotnictví vytvořit vhodný software a obrátilo se o pomoc na Charitu Česká republika. Ta ve spolupráci s NCDC pracuje na vytvoření jednotného informačního systému, který bude řídit elektronickou frontu na očkování a celkově usnadní organizaci celorepublikového očkování.

Finanční prostředky na pomoc v boji proti koronaviru v Gruzii poskytla Česká rozvojová agentura. Charita Česká republika bude v podpoře gruzínského zdravotnictví pokračovat i nadále, zaměřujeme se hlavně na rozvoj a zkvalitnění primární zdravotní péče v zemi. Na dosažení tohoto cíle uvolnila Česká rozvojová agentura více než milion eur.