Humanitární katastrofa v Gaze. Charita vyhlašuje sbírku na pomoc zasaženým civilistům
28. října 2023 Aktuality

Válka mezi Izraelem a hnutím Hamás způsobila humanitární katastrofu pro civilní obyvatelstvo Pásma Gazy. V uzavřené oblasti, ze které není možné uprchnout a kde se není kam schovat, dochází základní potřeby včetně pitné vody, potravin, léků i elektřiny. Charita Česká republika uvolnila prostředky ze svého krizového fondu a vyhlašuje sbírku na pomoc zasaženým civilistům v Pásmu Gazy. Ti urgentně potřebují okamžitý a bezpečný přístup k základní humanitární pomoci včetně zdravotní péče. Na jejím poskytování se dlouhodobě podílí Charita Jeruzalém, která má v současnosti přímo v Gaze stovku zaměstnanců

Darujte online

Od začátku eskalace 7. října přišlo na obou stranách o život na deset tisíc lidí. Přes dvě třetiny z více než sedmi tisíc obětí v Pásmu Gazy tvoří děti a ženy. Vysídlených je 1,4 milionu. „Bohužel většina obětí na obou stranách jsou civilisté, nevinné děti, ženy a muži, kteří nemají ve válce co dělat. Je to naprosto šílené,“ říká k situaci v Gaze Harout Bedrossian z Charity Jeruzalém, partnerské organizace Charity Česká republika. Při jednom z útoků přišla o život i zaměstnankyně Charity Viola Amash se svojí rodinou.

Sbírkový účet

VS 164

Charita pro Gazu darovací QR kód

Neustávající bombardování a přerušení dodávek humanitární pomoci, vody i elektřiny způsobilo v Gaze, dlouhodobě se potýkající s humanitární krizí, katastrofu. Přes dva miliony Palestinců je uvězněno na území, které je bombardováno a odkud není kam utéct,“ říká Kateřina Velíšková, regionální manažerka Charity Česká republika. Obyvatelům Gazy, z nichž polovinu tvoří děti, není možné zajistit ani ty nejzákladnější potřeby. Chybí pitná voda, potraviny, léky i pohonné hmoty a elektřina. Navíc došlo k přerušení telefonního a internetového spojení.

Humanitární dodávky, které se do Gazy dostávají z Egypta, jsou vzhledem k obrovské potřebě naprosto nedostatečné,“ vysvětluje Velíšková. Za poslední týden dorazila do Gazy necelá stovka kamionů s pomocí. Před současnou eskalací to přitom bylo v průměru 500 kamionů denně. „Katastrofická humanitární situace se neustále zhoršuje a více a více nevinných lidí platí tu nejvyšší cenu,“ dodává. Výnos sbírky podpoří Charitu Jeruzalém při poskytování nezbytné humanitární pomoci v Gaze.

Děkujeme všem, kteří se rozhodnou pomoci!