Při poskytování pomoci čelíme bombovým útokům, zemětřesení ještě zhoršilo situaci lidí v Sýrii, říká humanitární pracovník Alaa Aldeen Yahea
15. srpna 2023 Aktuality

Když letos 6. února brzy ráno udeřilo na Turecko a Sýrii ničivé zemětřesení, zasáhlo i do života čtyřiatřicetiletého Aly. Jeho dům byl poničen a Alaa během vteřiny přišel o střechu nad hlavou. Přesto se okamžitě zapojil do pomoci dalším lidem zasaženým zemětřesením. V rozhovoru přibližuje, jak vypadá práce humanitárního pracovníka v Sýrii a jak probíhala okamžitá pomoc po otřesech, jež připravily o život téměř 60 tisíc lidí.

Na 19. srpna každoročně připadá Světový den humanitárních pracovníků. Letos bychom ho rádi věnovali humanitárním pracovníkům, kteří neúnavně pomáhali a stále pomáhají po ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii, ačkoli často byli sami zemětřesením zasaženi, přišli o své nejbližší a o vlastní střechu nad hlavou. Alaa Aldeen Yahea je náš kolega, který působí jako koordinátor humanitární pomoci v organizaci Violet, se kterou jsme začali okamžitě pomáhat lidem zasaženým zemětřesením.

Jak jste se dostal k práci humanitárního pracovníka?

V humanitární oblasti pracuji od roku 2012. Hnala mě k tomu upřímná touha pomáhat zranitelným lidem a rodinám těžce postiženým válkou v Sýrii. Na vlastní oči jsem viděl, že v místech, kde žijeme, chybí dostatečná podpora. Rozhodl jsem se proto začít pomáhat jako humanitární pracovník.

Pracoval jste v různých organizacích. Momentálně působíte v organizaci Violet, která úzce spolupracuje s Charitou Česká republika na pomoci lidem zasaženým válkou i zemětřesením v severozápadní Sýrii. Jak dlouho už v organizaci Violet pracujete a jaká je náplň vaší práce?

V týmu Violet jsem už tři roky. Působím jako oblastní koordinátor, to znamená, že mám na starosti dohled nad běžícími projekty a aktivitami. Ty se týkají zejména podpory syrské mládeže, ale samozřejmě také pomoci při mimořádných událostech a katastrofách. Tyto projekty plánuji, dohlížím na ně a řídím je.

Co pro vás znamená být humanitárním pracovníkem? Proč si myslíte, že je tato práce důležitá?

Být humanitárním pracovníkem pro mě znamená zasvětit svůj život pomoci lidem v nouzi a snažit se přispět ke zlepšení společnosti. Jako humanitární pracovník můžu poskytovat zásadní pomoc zranitelným lidem v Sýrii a usilovat o zlepšení jejich životních podmínek.

Zemětřesení v Sýrii a Turecku

Jako humanitární pracovník se potýkáte s celou řadou překážek, ale setkáváte se i s hezkými momenty. Můžete popsat, co je na vaší práci nejnáročnější a co vám naopak dělá radost?

Nejnáročnější na mé práci je to, že v Sýrii při poskytování pomoci stále čelíme přetrvávajícím bombovým útokům, neustálým krizím a tragédiím. Nicméně být svědkem toho, jak jsou lidé spokojení a vděční za to, že jim pomáháme, mi dělá obrovskou radost. Jsem rád, když můžu na vlastní oči vidět hmatatelný a pozitivní dopad naší práce.

V únoru letošního roku zasáhlo Turecko a sever Sýrie ničivé zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály. Byl jste vy sám zasažen zemětřesením?

Ano, můj dům byl při zemětřesení výrazně poničen.

Jako humanitární pracovník jste se okamžitě zapojil do pomoci dalším lidem zasaženým zemětřesením. Jak tato pomoc vypadala?

Bezprostředně po zemětřesení jsme poskytli zasaženým lidem humanitární pomoc. Zajistili jsme záchrannou službu a lékařskou pomoc. Poskytovali jsme jídlo, vodu, ale také hygienické balíčky a další důležité potřeby. A to navzdory překážkám, kterým severozápadní Sýrie čelila v prvních hodinách a dnech po zemětřesení, kdy docházelo ke zpoždění přeshraniční pomoci z důvodu toho, že oblasti jsou pod kontrolou opozičních ozbrojených skupin.

Violet, pomoc v Sýrii a Turecku

Jaká je nyní situace v Sýrii, šest měsíců po katastrofálním zemětřesení?

Dopady zemětřesení jsou stále patrné v mnoha regionech a komunitách v Sýrii. V severozápadní Sýrii, kde působíme, byla situace už před zemětřesením velmi nestabilní. Žijí tady vnitřně vysídlení lidé, kteří utekli před občanskou válkou z jiných částí země. Zemětřesení jejich situaci ještě nadále zhoršilo.

Co je potřeba udělat na pomoc lidem v Sýrii?

Určitě je potřeba zaměřit se na zlepšení infrastruktury. Také musíme podpořit místní obyvatele, aby sami byli schopni rychle reagovat na katastrofy. Je nutné věnovat mnohem více mezinárodní pozornosti neutěšené situaci lidí v Sýrii a mnohonásobně zvýšit podporu, aby došlo ke zlepšení životních podmínek v regionu.

Děkujeme za rozhovor.

Pomozte lidem zasaženým zemětřesením v Turecku a Sýrii

V únoru 2023 zasáhlo Sýrii a Turecko ničivé zemětřesení, při kterém zemřelo téměř 60 tisíc lidí. Miliony obyvatel zasažených regionů přišly o střechu nad hlavou. V turecko-syrském pohraničí pracujeme od roku 2013. Díky tomu jsme byli schopni začít bezprostředně pomáhat přímo na místě.

V postižených oblastech se společně s našimi partnerskými organizacemi podílíme na poskytování základní materiální pomoci, jako jsou potraviny, pitná voda, hygienické potřeby či teplé oblečení a deky. Zajišťujeme také přístřeší a budujeme sociální zařízení.

Pomáhat můžeme díky štědré podpoře dárců, kteří přispěli do sbírky Charita pro Turecko a Sýrii. Přidejte se a pomáhejte s námi.

DARUJTE NA CHARITA PRO TURECKO A SÝRII