Včely – nečekaný nástroj v boji s chudobou
20. května 2022 Aktuality

Včely – nečekaný nástroj v boji s chudobou

Od roku 2018 si připomínáme 20. květen jako Světový den včel. Důležitost tohoto hmyzu pro ekosystém i potravinářský průmysl je dlouhodobě známá. Včely představují ale také zdroj práce i obživy v rozvojových regionech. Jako příklad může sloužit uprchlický tábor Mantapala v Zambii, kde se díky Charitě Česká republika začaly včelařením živit desítky uprchlíků.

Počáteční obavy

Když jsme v uprchlickém táboře Mantapala navrhovali před dvěma lety začít se včelařstvím, nápad ze začátku moc nadšení nevyvolal. Možnost, že by se včelařením mohli uživit, byla pro mnoho lidí nepředstavitelná. „Někteří lidé se obávali, že je včely pobodají. Jiní zase pochybovali o tom, že by včelařství mohlo mít nějaký ekonomický prospěch,“ vysvětlil Kennedy Simbao, koordinátor projektů Charity Česká republika v Zambii ve městě Nchelenge.

včelaření v Zambii

Nakonec se přeci jen pár odvážlivců do včelaření pustilo. A vyplatilo se. Jen v prvním roce se podařilo vyrobit 600 kg medu, které se navíc podařilo kompletně prodat. O rok později uprchlíci za devět měsíců vyrobili 2,1 tuny medu, a padesátka nových včelařů tak měla o výdělek postaráno. A úspěch se říší dál. Včelařství v Zambii momentálně podporujeme už ve třech uprchlických táborech: Meheba, Mantapala a Mayukwayukwa.

Znevýhodněný region

Charita pomáhá včelařům nejenom v Africe, ale také na starém kontinentu. Gruzijské včelařce Naně z chudého regionu Rača Lečhumi chybělo vybavení na efektivnější práci. „Stáčení medu bylo vždycky hrozně únavné a zdlouhavé. Celý proces nám většinou zabral kolem dvou týdnů,“ vzpomíná Nana. Výroba medu je přitom pro Nanu hlavním zdrojem obživy.

Nina z Gruzie

Díky finanční podpoře SlovakAid a Ekocentra Sosna se nám však podařilo koupit pro Nanu modernější vybavení. A ta tak nyní celý proces zvládne za jediný den. Díky tomu si dokáže zajistit dostatečný příjem a nemusí se jako mnozí jiní stěhovat za prací.

Všichni vítězové

Pomoc prostřednictvím včel tak má několik pozitivních rovin. Lidé jsou spokojení, protože mají práci, dobrá zpráva je to i pro přírodu. Opylovači jsou nezbytní pro mnoho druhů rostlin, odhaduje se, že za až třetinu našeho jídelníčku vděčíme právě jim. Včel nicméně rapidně ubývá, každý nový úl proto pomáhá tento trend zpomalit. Ve výsledku tak při tomto druhu pomoci má o důvod víc k optimismus také hmyz, který pomáhá i vědcům. Například v chápání lidského mozku.

Pomoc nejen prostřednictvím včel můžeme poskytovat jen díky Vaší podpoře. Přispívat můžete na níže uvedeném účtu nebo prostřednictvím QR kódu. Děkujeme, že pomáháte s námi.

DARUJTE TRVALOU ZMĚNU

Převodem na sbírkový účet