Serjožka půjde díky českým dárcům na další operaci
9. května 2016 Moldavsko

Serjožka půjde díky českým dárcům na další operaci

Serjožka Andronic, nyní devatenáctiletý chlapec z Moldavska, trpí chorobným stažením svalů v důsledku v dětství prodělané mozkové obrny. Charita ČR se na jeho léčbu prvně zaměřila na konci roku 2012, kdy vypsala veřejnou sbírku. Díky ní chlapec podstoupil dvě operace a na další se chystá právě teď.

Zdravotní pokroky činí Serjožka jen díky podpoře českých dárců.Čeští dárci totiž opět do sbírky přispěli, nashromáždila se částka 28 057 Kč, která pokryje nezbytné léčebné výlohy. Nejvíce prostředků se podařilo nashromáždit studentu práv Danielu Buzu, který si místo narozeninových dárků přál finanční příspěvek pro Serjožku a podařilo se mu tak vybrat peníze od dalších 49 lidí.

Otec chlapce plánuje dar využít na chirurgický zákrok k uvolnění stažených svalů (750 eur, cca 20 270 korun) a na předoperační vyšetření (100 až 150 eur, cca 2 700 až 4 055 korun). Ze zbylých peněz uhradí další výdaje spojené s operací (například dopravu do nemocnice a pobyt v ní). Zákrok Serjožkovi pomůže zlepšit motoriku, uleví od bolesti a tím přispěje i k jeho psychické pohodě. Chlapec stejné operace podstoupil již v minulosti a díky tomu se jeho stav o poznání zlepšil. Proceduru je ovšem podle lékařů nutné provádět alespoň jednou za 2 až 3 roky.

Finanční prostředky předané díky Charitě ČR nabízí mému synovi možnost udržet a pevně věřím i zlepšit jeho fyzický stav. Před několika lety, rovněž s podporou Charity ČR, podstoupil operace u zkušených ruských lékařů. Díky nim syn dovedl překonat bolest ve svalech a také mu umožnily jezdit bez pomoci na kole, což pro mě představuje největší zázrak za celých 18 let, kdy se mu snažím pomoci, aby mohl žít jako ostatní děti,“ píše jeho otec Ion Andronic v děkovném dopise (celý text dopisu v angličtině ZDE).

I přes štědrý dar Charita ČR doufá, že vybere ještě nějaké prostředky na zajištění potřebné pooperační rehabilitace důležité pro udržení výsledků zákroku. Sbírku můžete podpořit i vy, a to příspěvkem na konto č. 55660022/0800 s variabilním symbolem 125. Všem dárcům děkujeme!