Damašek zasáhl nedostatek vody
16. ledna 2017 Sýrie

Damašek zasáhl nedostatek vody

„Dostali jsme se zpátky do doby kamenné,“ řekl by kterýkoliv Syřan v Damašku po dotazu na místní situaci. Syrské hlavní město trpí dlouhými výpadky elektřiny a omezeným množstvím benzínu či nafty. Lidé v současných chladných dnech žijí zcela bez topení. Největší problém ale spočívá v nedostatku vody.

Přes pět milionů lidí v metropoli strávilo Nový rok bez vody. Již 22. prosince došlo k přerušení dodávek z Ain al-Fijah, zdroje poskytujícího 70 % vody pro Damašek a jeho okolí, ležícího asi 20km na severozápad v údolí řeky Barada.

Vláda tvrdí, že rebelové, kteří řeku v roce 2012 obsadili, otrávili zdroj motorovou naftou. Dodávku také v minulosti několikrát odřízli kvůli nátlaku na armádu, která se nyní snaží kontrolu nad zdrojem vydobýt. Nezastavilo ji ani dohodnuté příměří s Ruskem a Tureckem, které násilí ve zbytku země znatelně omezilo.

Miliony obyvatel Damašku přitom nyní více než válka sužují obavy, kde získat pitnou vodu, vodu nádobí, praní nebo sprchování. U cisteren stojí dlouhé fronty lidí a další zoufale hledají kdekoliv v okolí, byť marně.

„Včera jsem čekal tři hodiny ve frontě na vodu v parku poblíž mého domu. Když jsem se dostal až ke kohoutku, přestala téct. Musím teď použít část poukázky na koupi pitné vody – bude-li vůbec v obchodě dostupná. Většinou bývá vyprodaná,“ vylíčil svoji situaci pětapadesátiletý otec čtyř dětí, Mostapha.

Syrská vláda vyjednávala o vodu ze zdrojů kolem města, ale k převážné většině potřebných se nedostala. Někteří si kupují vodu z privátních cisteren, jiní berou cokoliv, a to i když lahve oproti cisterně vyjdou na trojnásobek a silně prosperuje černý obchod.

„Včera jsem koupila vodu od obchodníka, který šel kolem. Vyšla draho a stejně jsem nevěděla, odkud je, zda balená nebo někde načepovaná. Pořídit jsem ji ale musela. Již pět dní se mi nepovedlo naplnit kanystr a potřebovala jsem osprchovat děti a vyprat prádlo. Neměli jsme žádné čisté oblečení,“ svěřila se sociální pracovnice Sarah, matka dvou dětí.

Šíří se i riziko nemocí, obzvláště u dětí. To potvrdila i Roula, matka tří dětí: „Voda, kterou jsem koupila u obchodníka, u dětí vyvolala po osprchování vyrážku. Tu noc jsme nespali. Vzala jsem je k doktorovi, který mi řekl, že za poslední týden viděl mnoho stejných případů, a to kvůli koupené znečištěné vodě.“

Podle UNICEF mohou prameny kolem Damašku pokrýt jen asi třetinu potřeby.

Moufina, matka 6 dětí popsala: „ Voda netekla přes 13 dní. Nemůžu si přitom dovolit ji kupovat. Posílám syny každé ráno do mešity, kde čekají i celé hodiny, aby naplnili džbány a kýble ze studny. Vodu použitou při praní nebo mytí nádobí odchytáváme pro splachování záchodu.“

Začátek roku 2017 přinesl obyvatelům Damašku mnoho utrpení. Válka Syřany dobře naučila najít alternativní řešení problémů, kterým čelí každý den, např. nedostatku elektřiny nebo nafty. Nikdo však nemůže najít alternativu pro vodu.

Článek byl převzat z blogu caritas.org.