Papež František opět vyzval k ukončení sporů na Blízkém východě
7. října 2016 Sýrie

Papež František opět vyzval k ukončení sporů na Blízkém východě

Papež František se 29. září 2016 ve Vatikánu setkal s církevními pracovníky věnujícími se krizi v Sýrii a Iráku. Zúčastnilo se na 40 zástupců církví a katolických organizací poskytujících v regionu humanitární pomoc – včetně zástupců světových Charit. Mezi přítomnými nechyběl ani Stefan de Mistura, delegát Spojených národů vyslaný do Sýrie.

I takto vypadají v Sýrii ulice (foto: Eddy van Wessel/Cordaid).„Zbraně a útlak, skryté zájmy a násilí nadále umožňují neustávající pustošení blízkovýchodních zemí,“ upozornil papež František. „Zdá se, že jsme uvízli ve spirále povýšenosti a lhostejnosti, ze které není úniku.“

Opětovně proto vyzval mezinárodní společenství ke zvýšení úsilí o dosažení míru. Odsoudil rovněž nedávný útok na humanitární konvoj OSN v Allepu: „Zlo přítomné v lidstvu a v historii potřebuje být spaseno,“ pronesl.

Jednalo se o páté vatikánské setkání na téma humanitární krize v Sýrii a Iráku pořádané Papežskou radou Cor Unum. V průběhu roku 2015 a 2016 pomohly v Sýrii a Iráku církevní organizace 9 milionům lidí, což vyžadovalo 207 mil. dolarů v roce 2015 a 196 mil. dolarů do června roku 2016.

V obou oblastech konfliktu i v sousedících zemích operuje přibližně 12 000 církevních pracovníků. Papež jim poděkoval coby „znamením naděje“ a vyjádřil myšlenku, že i zlo má své meze a nepronese poslední slovo.

Kromě nezbytné humanitární pomoci potřebují obyvatelé Sýrie a Iráku také mír. „Každý z nás se může a musí stát usmiřovatelem, protože každé násilí a nespravedlnosti znamená ránu pro tělo celé lidské rodiny,“ uzavřel setkání papež František.

Článek byl převzat z blogu caritas.org.