Syrští humanitární pracovníci navštívili rodinu Farida El-Hashema
8. ledna 2016 Sýrie

Syrští humanitární pracovníci navštívili rodinu Farida El-Hashema

Charita ČR společně s místní, z bezpečnostních důvodů nejmenovanou, organizací poskytuje v syrské metropoli Damašku potraviny a jednorázové poukázky na oblečení i vybavení domácnosti rodinám, které musely kvůli přetrvávajícímu konfliktu opustit své domovy. Všechny příjemce pomoci zaregistrované v humanitárním centru přitom pravidelně navštěvují místní pracovníci v jejich dočasných příbytcích, díky čemuž vyslechli i příběh pana Farida El-Hashema.

Rodina pana El-Hashema jako mnoho dalších čelila situaci, kdy musela bez jakéhokoliv majetku opustit svůj pozemek i domov a nezbývá jí než doufat, že se jednoho dne do kraje vrátí. Dva El-Hashemovi synové ovšem odmítli z rodného domova na začátku války odejít a teprve když na vesnici v provincii Dará střet s plnou silou udeřil, pokusili se utéci. Šanci uniknout z obklíčení přitom neměli.

Otec, matka a jejich třetí syn nyní žijí v malém pokoji v Damašku, vlhkém a nechránícím před deštěm. Nemohou si přitom dovolit platit lepší bydlení, přestože syn den co den do půlnoci vydělává na stávající nájemné. Ani tak se rodina neocitá v bezpečí. V minulosti poblíž nich dopadl granát, zranil otce a připravil jej o sluch. Od té doby podstoupil mnoho operací, ovšem bez úspěchu.

Rodina se svěřila s tím, že dříve byli zvyklí na vzájemné návštěvy, na život pohromadě, na společné zdobení vánočního stromu na návsi, na rozsvěcování světel v ulicích… Z toho všeho v tragických dnech války zůstaly jen vzpomínky.

Pracovníci z centra v Damašku přinesli rodině Farida El-Hashema v rámci poskytování humanitární pomoci koše potravin, za které muž srdečně poděkoval a popřál jim mnoho zdraví a štěstí coby lidem, kteří pomáhají potřebným.

Z důvodu ochrany samotné rodiny i partnera Charity ČR bylo záměrně zaměněno jméno muže. Situace v Sýrii je totiž velmi nebezpečná - i pouhá distribuce pomoci či její přijímání může být některými skupinami vnímáno jako zrada a může vést až k projevům násilí.