Čeští zdravotní odborníci v Zambii podruhé
3. února 2015 Zambie

Čeští zdravotní odborníci v Zambii podruhé

V listopadu 2014 vyslala Charita ČR už podruhé české odborníky v oblasti péče o matku a dítě do Mongu v zambijské Západní provincii. Tříčlenný tým zdravotníků dorazil do hlavního města Lusaky za plápolání vlaječek, dělobuchů a všeobecného veselí. Veškerá veřejná prostranství byla oděna do zelené, červené, černé a oranžové – tedy čtyřkolóry zambijské vlajky. Ano, právě se konaly oslavy padesátého výročí nezávislosti Zambie.

Odborníci a jejich průvodkyně, pracovnice Charity ČR, nechali oslavy za sebou a místním dálkovým autobusem se vydali na západ, do Mongu – do města slunce, písku, mangovníků. Cílem cesty byla všeobecná nemocnice Lewanika, kde čeští lékaři a dětská sestra pracovali tři týdny s místními kolegy na zlepšení péče o matku, novorozence a malé děti.

Česká tříčlenná posádka dorazila v téměř stejném složení jako v roce předchozím. Konkrétně se jednalo o MUDr. Petra Švába, vedoucího týmu českých lékařů, primáře oddělení gynekologie a porodnictví Karlovarské Krajské Nemocnice s třináctiletou působností v Botswaně, dále o MUDr. Jiřího Halbrštáta, dětského a novorozeneckého lékaře z Ústavu péče o matku a dítě v Praze-Podolí a Martinu Šimůnkovou, dětskou sestru s praxí na novorozenecké jednotce intenzivní péče v Podolí.

Zkušený tým, již znalý místních poměrů, se pustil do práce hned druhý den po příjezdu do Mongu. K denní rutině patřila účast na ranních hlášeních a pak rozchod na oddělení. Neonatolog Jiří Halbrštát se sestrou Martinou Šimůnkovou pracovali zejména na oddělení šestinedělí. Vedoucí lékař českého týmu Petr Šváb se soustředil na dění na porodním oddělení a porodním sále. Lékaři i sestra věnovali pozornost i gynekologickému, dětskému a ambulantnímu oddělení.  Dvakrát navíc vyrazili do terénu navštívit odlehlé vesnice, jejichž obyvatelé jsou většinou zcela odříznuti od jakékoliv lékařské pomoci.

Čeští zdravotníci a jejich zambijští kolegové diskutují po vizitě v nemocnici LewanikaVýznamnou částí pracovní náplně českých zdravotníků byla odborná výuka porodních asistentek a některých lékařů nemocnice. Tým se přitom soutředil zejména na akutní stavy v těhotenství, bezprostřední péči o novorozence, novorozeneckou resuscitaci, hypoglykemii novorozenců, CTG monitoring,  stabilizaci na porodním sále, následnou péči a výuku praktik spojených s kojením.

Nejzávažnější porodnické komplikace, se kterými se podle názoru doktora Halbrštáta český tým v nemocnici během svého pobytu setkal, byly epizody spojené s krvácením. Patřily k nim předporodní a poporodní krvácení,  ale také eklampsie a hypertenze. Z dvanácti případů, které čeští experti pomáhali řešit, byla s krvácením spojena zhruba polovina.

K nejčastějším novorozeneckým komplikacím podle doktora Halbrštáta patřily zvláště ty spojené s novorozeneckou asfyxií (dušení).  Tyto děti vyžadovaly resuscitaci na sále. Z hlediska ukazatele nemocnosti bylo statisticky zajímavé narození dvou dětí s omfalokélou (vrozenou vývojovou vadou, při které se nedostatečně uzavře břišní stěna v oblasti pupku), na které lékař v evropské praxi příliš často nenarazí. Další stavy, které se v dnešní době v Evropě vidí jen málokdy, ale český tým se s nimi v Mongu setkal, byly hrozící natržení dělohy ve velmi pokročilém stádiu.

Charita ČR podporuje rozvojové aktivity v zambijské oblasti Mongu  dlouhodobě. Doktora Halbrštát míní, že právě i díky charitním projektům je možné vidět v Nemocnici Lewanika a obecních klinikách ve městě určité pokroky. Lékař také upozornil na fakt, že je někdy těžké přimět zambijské kolegy, aby nabyté dovednosti opravdu aplikovali v praxi. Uvedl zároveň, že během loňského přeškolování bylo patrné, že místní zdravotníci si nové dovednosti osvojují stále rychleji. Ukázalo se tak podle něj i v několika konkrétních případech. Dobrou práci odvedli zambijští zdravotníci například během stabilizace pacientů na porodním sále.

Jako nejsmysluplnější zásah vyhodnotili čeští zdravotníci strukturovanou výuku resuscitace a neodkladné péče, strukturovaný přístup k pacientům a školení pomocí scénářů. V tomto ohledu doktor Halbrštát vyzdvihl přístup zambijských posluchačů. V českém kulturním prostředí metoda takzvaných scenário training (tedy školení podle určitého scénáře) někdy vyvolává mezi studenty rozpaky. Zambijští zdravotníci však přistupují k výuce bez předsudků, přirozeně a rádi se do ní aktivně zapojují.

Jeho dojem potvrdila i staniční sestra porodního oddělení Nemocnice Lewanika, řádová sestra Lufunda. Podle ní je patrné, že díky působení českého týmu se standard práce na oddělení významně zlepšil.

V lednu 2015 pokračuje Charita ČR v dalších aktivitách v Nemocnici Lewanika. Jedná se například o předávání zkušeností mezi českými pedagogy a zambijskými učiteli školy pro porodní asistentky. Nově Charita ČR spolupracuje na projektu s Fakultou humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně . Návštěvy českých odborníků i letošní aktivity financuje Charita ČR z prostředků poskytnutých Českou rozvojovou agenturou.