Papež František podpoří při návštěvě Iráku komunity, kterým pomáhá Charita Česká republika
4. března 2021 Tiskové zprávy

Papež František navštíví 5. – 8. března 2021 jako první nejvyšší představitel katolické církve v historii Irák. Chce podpořit mírovou obnovu země, která se ještě nedávno zmítala v krvavém konfliktu. Nábožensky založené útoky vyhnaly ze země mimo jiné stovky tisíc křesťanů, především z oblasti Ninivské nížiny. Její obnovu přijede papež osobně podpořit. Charita Česká republika v Ninive dlouhodobě pomáhá navrátivším se uprchlíkům zajistit si trvalou obživu.

„Na Irák musím neustále myslet a přál bych si, aby jeho budoucnost stála na základech míru a aby se celá společnost dokázala spojit a jít za tím, co je pro všechny dobré,“ prohlásil směrem ke své plánované cestě do Iráku papež František již v červnu 2019. „Platí to i o různých náboženstvích. Věřím, že se to podaří a Irák znovu nepodlehne nenávisti a konfliktům vyvolaným odlišnými regionálními silami,“ dodal.

Papež František se nejprve setká v Bagdádu s iráckým prezidentem Barhamem Salihem, poté navštíví region kolem Uru a několik křesťanských oblastí v Ninivské nížině na severu země. Kromě Irbílu a Mosulu dorazí i do Karakoše, kde pracuje i Charita Česká republika. V Karakoši pomáháme navrátivším se uprchlíkům s obnovou jejich živností a zajištěním stálé obživy. Papež František podpoří přímo v místě obnovu této oblasti.

Před takzvaným Islámským státem museli obyvatelé Ninivské nížiny, stejně jako křesťané z dalších oblastí Iráku, uprchnout. Vracet se začali až po jejím osvobození na podzim 2016. Z 1,5 milionu iráckých křesťanů, kteří v zemi žili ještě za vlády Saddáma Husajna na začátku tisíciletí, jich v Iráku zbylo jen 400 000.

Navrátilci se potýkají s existenčními problémy, protože řada podniků a zemědělské infrastruktury byla během války zničena,“ říká Kateřina Velíšková, blízkovýchodní manažerka Charity Česká republika. „Okolí Karakoše je jednou z nejúrodnějších oblastí celého Iráku, proto zde mezi hlavní zdroje obživy patří zemědělství. Spolupracujeme s farmáři a pomáháme jim obnovit jejich hospodářství,“ dodává Velíšková.

Na cestu Iráku se chystali i předchůdci papeže Františka. Ani Jan Pavel II., ani Benedikt XVI. se však do země z bezpečnostních důvodů nedostali. Irácký prezident Barham Salih označil návštěvu papeže Františka v zemi za historickou událost. „Papežova návštěva je jasnou zprávou pro všechny Iráčany, aby si uvědomili důležitost jednoty a lidskosti, pokud chtějí dosáhnout míru, tolerance a bojovat s extremismem,“ napsal na Twitteru Salih.

Charita Česká republika pracuje v Iráku již několik let, kromě podpory zemědělství a drobného podnikání se podílí na distribuci obědů pro školáky z chudých rodin a na obnově válkou poškozených obydlí.

Mgr. Evžen Diviš

regionální manažer pro Střední Asii (vč. Mongolska), Gruzii a Balkán