6 nejčastějších otázek k zemětřesení v Turecku a Sýrii
6. března 2023 Aktuality

6 nejčastějších otázek k zemětřesení v Turecku a Sýrii

Už uplynul více než měsíc od ničivého zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii. Otřesy připravily o život desítky tisíc lidí, další miliony zůstaly bez střechy nad hlavou. Charita Česká republika pomáhá na místě od prvního dne. Pomoc je nadále velmi potřebná. Co je momentálně na zasažených místech nejvíce potřeba? Proč je složité dostat pomoc do Sýrie? A jak pomáhá Charita díky českým dárcům?

DARUJTE NA CHARITA PRO TURECKO A SÝRII

1. Jaká je na místě aktuální situace?

Ničivé zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály zasáhlo oblast o rozloze 110 tisíc kilometrů čtverečních, tedy území téměř o třetinu větší než je celá Česká republika. Zničeno bylo více než 200 tisíc budov. K neštěstí došlo v brzkých ranních hodinách, kdy lidé spali, což mělo tragické důsledky. Spousta budov v jižním Turecku a Sýrii navíc nesplňovala seismické normy a mnoho zejména starších budov nedokázalo odolat silným otřesům. Podle Světové zdravotnické organizace může být katastrofou zasaženo až 26 milionů lidí v Turecku i Sýrii.

Na místě neštěstí se nadále poskytuje humanitární pomoc lidem, kteří zemětřesení přežili, ale přišli o střechu nad hlavou, o své blízké a často i o živobytí.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii

2. Co je momentálně nejvíce potřeba?

Stále je a bude potřeba zajištění humanitární pomoci. V zasažené oblasti zůstávají stovky tisíc lidí, kteří nemají kam jít. Spí ve stanech, autech nebo venku při ohni. Mrazivé teploty zhoršují už tak zoufalou situaci ve zničených regionech. Lidé potřebují jak potravinovou pomoc, tak zajištění odpovídajícího přístřeší a teplého oblečení. Ačkoli se na většinu míst tato pomoc dostává, je důležité, aby se s jejím dodáváním nepřestalo.

Velmi akutní je zajistit zejména odpovídající hygienické podmínky, aby se zabránilo šíření onemocnění a epidemií. Na spoustě míst stále chybí hygienické zázemí, toalety, sprchy i obyčejná mýdla. V Sýrii navíc v posledních měsících vypukla epidemie cholery, což je jedna z mála nemocí, která se může přenášet z těl mrtvých lidí. Zajištění řádných hygienických podmínek je proto naprosto zásadní.

3. Jak na místě pomáhá Charita Česká republika díky penězům ze sbírky Charita pro Turecko a Sýrii?

Přímo na zasažených místech v Turecku a Sýrii působí naši kolegové z partnerských organizací už od prvního dne. Lidem zasaženým zemětřesením společně zajišťujeme základní životní potřeby:

• Distribuujeme potravinové balíčky, které vystačí na zajištění stravy pro pěti až šestičlennou rodinu na jeden měsíc. Rozdáváme také pitnou vodu.
  • Zajišťujeme dočasná přístřeší - stavíme stany, distribuujeme matrace, deky a topení, díky kterému se mohou stany vyhřívat.
  • Na místě instalují naši kolegové také obytné kontejnery, které zasaženým lidem zajistí čisté a pohodlné zázemí. Uvnitř kontejnerů se nachází přenosné toalety i sprchy pro zajištění základních hygienických podmínek.
  • Poskytujeme hygienické balíčky, které obsahují základní potřeby, jako jsou kartáčky na zuby, zubní pasty, vlhčené ubrousky, mýdla, dámské vložky či dezinfekce.
  • Stavíme nouzové latríny se zásobárnami vody.
  • Rozdáváme teplé oblečení.
  • Naši kolegové zajišťují na místě také psychologickou pomoc lidem zasaženým zemětřesením.

Humanitární pomoc poskytujeme v turecké provincii Hatay a v syrských regionech Aleppo a Idlíb.

Pomáháme přímo na místě

4. Jak se nám daří dostávat pomoc do oblastí kontrolovaných povstaleckými skupinami v Sýrii?

Severozápadní část Sýrie, která patří mezi oblasti nejvíce zasažené zemětřesením, spadá pod kontrolu několika opozičních ozbrojených skupin. Do této oblasti bylo proto od začátku velmi složité zaslat humanitární pomoc, která se na místo dostala poprvé až čtvrtý den po zemětřesení. Je to z několika důvodů - do severozápadní provincie Idlíb vede pouze jediný oficiální přechod z Turecka - Bab al-Hawa. Podle OSN byly navíc cesty vedoucí k přechodu Bab al-Hawa značně poškozené, což znemožnilo rychlé zajištění humanitární pomoci do Sýrie. V této oblasti přitom žijí na 4 miliony lidí, kteří už před zemětřesením záviseli na humanitární pomoci.

„Lidé v severozápadní Sýrii se při pomoci po zemětřesení museli spoléhat na to, co měli k dispozici, což nebylo mnoho. Obě naše partnerské organizace ale začaly na místě prakticky okamžitě poskytovat pomoc zasaženým lidem,“ popisuje Anna Volfová, koordinátorka pomoci Charity Česká republika v Turecku a Sýrii.

Právě dlouhodobé partnerství se zavedenými organizacemi v Sýrii nám umožnilo začít bezprostředně pomáhat a efektivně využít dary ze sbírky Charita pro Turecko a Sýrii.

Po týdnu od zemětřesení přišlo oznámení o otevření dalších dvou hraničních přechodů Bab al-Salam a al-Rai. V prvních 72 hodinách, které jsou kritické pro záchranu životů při katastrofách, se ale do severozápadní Sýrie dostala pouze pomoc lokálně působících organizací, jako jsou naši partneři.

Distribuujeme humanitární pomoc

5. Jak bude naše pomoc pokračovat?

Nepolevujeme v poskytování humanitární pomoci lidem zasaženým zemětřesením. I nadále budeme na místě distribuovat potravinové a hygienické balíčky, poskytovat přístřeší a teplé oblečení a také zajišťovat důležitou psychologickou pomoc.

Lidé zasažení zemětřesením budou také co nejdříve potřebovat dlouhodobou pomoc. Je důležité jim zajistit co nejrychleji trvalejší důstojné přístřeší. Naši kolegové na místě identifikují místa, kde by tato přístřeší mohla vzniknout. Zasažení lidé budou potřebovat také podporu v podobě takzvané cash assistance, tedy distribuce voucherů na nákup potravin a materiální pomoci.

6. Jak můžete pomoci lidem zasaženým zemětřesením v Turecku a Sýrii?

V tuto chvíli je nejefektivnějším způsobem pomoci zaslání finančního příspěvku. Za vaše dary dokážeme přímo na místě pořídit nejakutnější potřeby, které rozdáme lidem zasaženým zemětřesením. Pomoc je stále velmi potřebná. Katastrofální zemětřesení zasáhlo na 26 milionů lidí, kteří budou potřebovat naši pomoc v následujících měsících i letech. Pomáhejte s námi a přispějte do sbírky Charita pro Turecko a Sýrii zasažené zemětřesením. Děkujeme každému, kdo se rozhodne pomoci.

Darujte převodem na účet

VS 118