Islámský stát mu třikrát vypálil farmu. Dnes Sami z Iráku znovu farmaří
25. srpna 2023 Aktuality

Islámský stát mu třikrát vypálil farmu. Dnes Sami z Iráku znovu farmaří

Rodina farmáře Samiho Nouha Daboula patří mezi prastarou asyrskou komunitu v Iráku. Během války se samozvaným Islámským státem se asyrští křesťané stali terčem útoků islamistických extremistů, před kterými prchali do bezpečí. Stejně jako Samiho rodina. Po porážce ISIS se Sami toužil vrátit do rodného regionu a začít znovu farmařit. Díky Charitě se mu to podařilo.

Podporujeme Iráčany, aby se po válce postavili na vlastní nohy

Když ISIS v roce 2014 zaútočil na Hamdanii, jeden z nejstarších křesťanských okresů v Iráku, Sami se rozhodl utéct se svou rodinou do bezpečí, aby se vyhnuli pronásledování. Samozvaný Islámský stát ničil kostely a náboženské symboly, zabíjel nebo násilně konvertoval menšiny žijící v oblasti. V nejtemnějších dobách vlády ISIS v Hamdanii od roku 2014 do konce roku 2016 se oblast stala centrem přítomnosti extremistů. ISIS plánoval z Hamdanie své útoky a snažil se zničit soužití místních náboženských komunit. Více než 125 tisíc lidí uteklo z regionu do bezpečí, mezi nimi i Samiho rodina, která se uchýlila do Erbílu v iráckém Kurdistánu. Sami nevěřil, že se někdy do rodné oblasti vrátí. Po porážce Islámského státu se rodina přece jen mohla vydat na cestu zpátky domů.

V Erbílu, kam jsme utekli do bezpečí, jsme sdíleli dům s dalšími 28 lidmi. Chtěl jsem se vrátit do Hamdanie, ale když jsem sem po odchodu ISIS přišel, viděl jsem, že moje farma je úplně zničená,“ popisuje Sami dobu, kdy byla jeho rodina vysídlena, a šok, který zažil po návratu do svého domova. Během nadvlády ISIS byla Samiho farma třikrát vypálená a naděje na její obnovu byla mizivá. Sami byl však odhodlán začít znovu farmařit.

Samiho farma

„Moje rodina se věnuje zemědělství již po několik generací. Před ISIS jsem pěstoval hlavně čočku, zeleninu a ječmen,“ říká Sami. Díky Charitě získal Sami desetidenní školení zaměřené na moderní zemědělské metody a dostatek peněz na nákup zemědělského vybavení podle svých potřeb. Kromě toho Sami získal také skleník, který mu umožní zvýšit úrodu.

Dnes Sami opět hospodaří na své vlastní obnovené farmě, kde pěstuje papriky, lilky, okurky, zeleninu, olivy, fazole, kukuřici, cibuli, česnek, mrkev a mnoho další chutné zeleniny. „Jsem rád, že nyní mohu pěstovat mnohem širší sortiment a že díky skleníku mohu sklízet úrodu i v zimě. Svou zeleninu dnes také prodávám na nedalekém trhu,“ říká Sami a dodává, že zemědělství mu umožňuje uživit dalších 16 členů rodiny.

Sami a jeho žena

Jak pomáhá Charita Česká republika v Iráku

Irák se stále potýká s problémy způsobené nadvládou samozvaného Islámského státu. Miliony lidí musely opustit své domovy a dodnes spousta z nich nemá důstojné přístřeší, přístup k základním službám a udržitelný zdroj obživy. Charita Česká republika působí v Iráku od roku 2015 a své aktivity postupně přesouvá od akutní humanitární pomoci k dlouhodobějším programům. Pomáháme lidem obnovit jejich původní zdroje obživy a vytvářet nová pracovní místa. Těm, kteří přišli o domov, pomáháme zajistit trvalé přístřeší, a zlepšit tak jejich životní podmínky.

Farmářům v Iráku pomáháme znovu obnovit jejich hospodářství a poskytujeme jim moderní vybavení a potřebná školení, aby se dokázali adaptovat na změny klimatu, jež na Irák těžce dopadají.

Zranitelným komunitám v Iráku pomáháme díky podpoře České biskupské konference.

Pomáhat lidem v Iráku můžeme i díky našim dárcům. Děkujeme, že pomáháte s námi.

DARUJTE A POMÁHEJTE S NÁMI