Partnerství s Gruzií je efektivní a smysluplné, říká senátorka Horská
8. listopadu 2021 Aktuality

Partnerství s Gruzií je efektivní a smysluplné, říká senátorka Horská

Česká senátorka Miluše Horská na svojí pracovní cestě po Gruzii navštívila i řadu míst, kde v Gruzii díky finanční podpoře českého státu pomáhá i Charita Česká republika. Podívala se, jak se žije lidem s postižením ve velkých ústavech v zemi a jak probíhá přechod od ústavní péče směrem ke komunitnímu bydlení rodinného stylu. Ve venkovských regionech se seznámila s podporou zaměstnanosti a tvorbou pracovních příležitostí. S Miluší Horskou jsme si povídali o tom, jak hodnotí spolupráci České republiky a Gruzie a práci Charity Česká republika v zemi.

Gruzie patří mezi prioritní země rozvojové spolupráce České republiky. Za posledních několik dní jste navštívila různé projekty, na kterých v rámci této spolupráce v Gruzii pracuje Charita Česká republika. Jak probíhající rozvojovou pomoc vnímáte?

Jsem upřímně nadšená. Jako dlouholetá senátorka se vyskytuji v politickém prostředí, kde často dochází k hádkám a sporům. Naopak tady v Gruzii vidím fungující a smysluplné partnerství, a to je skvělé.

Čím si vysvětlujete, že partnerství s Gruzií funguje tak efektivně?

Česká republika si vybrala zemi, která je nám blízká a máme společnou historii. Oba státy bývaly svým způsobem ruským satelitem, čehož důsledky pociťujeme dodnes. Gruzie pochopitelně kvůli okupovaným územím ještě mnohem víc. U nás zase máme potíže s proruským prezidentem. To jsou věci, které nás spojují. Osobně to vnímám i v rámci naší spolupráce. Jsme pro Gruzínce samozřejmě dárci, ale zároveň také partneři. I my se od nich můžeme ledacos přiučit a cítím, že jsou si vědomi, že jsme je nepřišli jen poučovat a kázat.

Návštěva senátorky Horské v Gruzii

Osobně jste mohla vidět i způsob práce Charity a konkrétní poskytnutou pomoc. Jak je vnímáte?

Když vidím způsob, kterým Charita Česká republika i ostatní neziskovky pracují, jen mě to utvrzuje v tom, že je to velmi účelné a smysluplné. Je škoda, že se o zahraniční pomoci naší republiky tak málo ví. Mrzí mě, že se u nás neziskové organizace často hází do jednoho – špatného – pytle, a to i v politických kruzích.

Dá se s tím podle vás něco dělat?

Především si myslím, že by se naši běžní občané měli více dozvídat o české pomoci, které se lidem díky neziskovkám dostává. A nejde jen o přímou pomoc lidem v zemích, ve kterých české neziskové organizace působí, ale také o reputaci České republiky a její schopnosti pomáhat. Je nádherné vidět, že se skrze české neziskovky často rozhodnou pomáhat i rozvojové agentury jiných zemí a nebojí se jim svěřit svoje finanční prostředky. Umět zajistit efektivní a účelnou zahraniční pomoc je naše know-how a myslím si, že bychom o tom měli víc informovat a dávat to jako dobrý příklad. Dneska mnohdy marně hledáme příklady dobré praxe a tady se nám dějí přímo před našima očima.

Návštěva senátorky Horské v Gruzii

Proč myslíte, že je se české rozvojové pomoci nedostává takové publicity? Alespoň ne mezi běžnými občany? Nejde spíš o nedostatek prestiže?

Doma si málo vážíme toho, co máme. Jsme bohatý národ a chybí nám zkušenost vyjet do zahraničí a vidět, v jakých podmínkách lidé žijí. Myslím, že je potřeba více pracovat na tom, jak zahraniční zkušenost například neziskových organizací lépe zprostředkovat těm, kterým chybí.

Tady v Gruzii je vidět velice funkční spolupráce České republiky a místních samospráv. Mám radost, když se projekty rozvojové pomoci daří uskutečňovat, a když se díky tomu mění životy jednotlivců i celé společnosti k lepšímu. Charita Česká republika a další neziskové organizace dělají reklamu celé České republice v době, kdy jsme na západ od nás vnímání s velkými otazníky.

Na své návštěvě jste měla příležitost vidět pozitivní změny, které se díky finanční podpoře České republiky v Gruzii odehrávají. Dá se do budoucna očekávat pokračování nastavené spolupráce?

S prací našich neziskových organizací v zahraničí mám zkušenosti, a tak jsem očekávala, že změny pozitivním směrem uvidím i v Gruzii. A upřímně, jsem nadšená. Zároveň vidím, že se Gruzínci na vše nevykašlou, když naše pomoc skončí. Opravdu chtějí změnit svoji společnost, a to mi přijde hodně zásadní. Jedna z věcí, ke které směřujeme, je i to, aby se Gruzie stala součástí Evropské unie. Díky důvěře, která je mezi námi nastavená, se můžeme stát jakýmisi průvodci, aby pro ně byla cesta co nejsnazší.

Návštěva senátorky Horské v Gruzii

Jaké změny jsou podle vás nejzásadnější?

Je skvělé vidět trvalou udržitelnost projektů, které navíc podpořily státní proměny. Gruzie stojí před výzvou, jak se postarat o své nezaměstnané, vytvořit nové pracovní příležitosti a dostat je do práce. To je oblast, kde vidím opravdu velký potenciál propojení s našimi zkušenostmi. Těší mě i to, že společnost je na změny připravená a nikde nevnímám, že by se někdo změnám vzpouzet nebo je nechtěl.

Co se týká transformačních změn ve zdravotnictví, na kterých se podílí i Charita Česká republika, chápu, že je to pro řadu především starších lékařů náročné. Mnozí by šli nejspíš raději do důchodu, než se učili s počítači a moderními systémy. Ale není tomu tak a všichni se systémem statečně prokousávají. Těší mě, že v rámci naší pomoci jde o spolupráci a že jsou pro změny na gruzínské straně dveře otevřené. Je to výborná odezva pro nás, českou stranu, i pro vás, co tady projekty přímo uskutečňujete.

Co se vám v Gruzii nejvíc líbilo a s jakými pocity odjíždíte?

Víte, vždycky se dívám lidem do očí a tady se usmívají i děti s autismem, takže to je pro mě signál, že jsou tady dobří lidé, kteří mají vztah k sobě vzájemně a na prvním místě je lidskost. Gruzie je krásná země, rostou tady plodiny, které u nás ne, a je výjimečná i svojí historii, protože tady najdeme stavby z kultur mnoha národů a náboženství. Češi ji milují pro její přírodní krasy, jezdí sem do hor, za jídlem, takže rozhodne má co nabídnout a dá se na tom stavět průmysl i byznys.

Rozvojová spolupráce by měla být vlajkovou lodí české zahraniční politiky a je potřeba posilovat most mezi českými neziskovkami a rozvojovými zeměmi. Jsem nadšená z práce našich neziskovek a myslím, že v tomto oboru jsou české neziskovky opravdu jedinečné.