Gruzie je domovem vína. Dokazují to archeologické nálezy staré 7 000 let, jimiž byla doložena zdejší vinařská historie a vinařský duch Gruzínců. V této malé zemi Zakavkazska se pěstuje více jak 500 druhů vinné révy, včetně Aleksandrouli a Mujuretuli. Právě z těchto odrůd vyrábí 24letý Akaki Siradze vyrábí jedno z nejznámějších gruzínských vín – Khvanchkara. Udržitelné podnikání mladého vinaře podpořila i Charita a ve spolupráci se SlovakAid doručila tři nerezové nádrže na víno do Akakiho specifických vinných sklípků.
Jak se z Akakiho stal vinař
Akakiho podnikání začalo u tradiční gruzínské rodiny. Jeho předci se vždy snažili rozšířit vinice, aby mohli pěstovat a prodávat více hroznového vína. Již od dětství se chtěl Akaki vydat ve šlépějích svého otce a upnul se ke snu, že si jednou otevře své vinařství. Po ukončení studia na fakultě mezinárodních vztahů proto změnil obor a vybral si magisterský program na fakultě vinařství a výroby vína.
Akaki se poprvé angažoval na trhu s vínem v roce 2019. To měl k dispozici asi 200 láhví vína, které se mu podařilo prodat na gruzínském trhu během dvou měsíců. V roce 2020 začal s výstavbou nového sklípku. Současně Akaki nabízí dvě značky vína – Ambra a Qve Sheni Chirime. Tato vína jsou k dostání v prestižních místních vinných barech a prodejnách, dále jsou pak exportována na evropský a asijský trh.
„V roce 2020 jsme vyrobili 3500–4000 láhví vína a prodali jsme je jak na gruzínském, tak na evropském trhu. Naše víno skladujeme v Nizozemsku, odkud je distribuováno podle poptávky do dalších evropských zemí, včetně Německa, Itálie a samotného Nizozemska,“ říká Akaki Siradze, vinař pocházející z gruzínské vesnice Bugeuli v regionu Rača.
„Akaki je mladý podnikatel, který má velký zájem i podíl na tom, aby se k výrobě vína začaly používat druhy vinné révy, které jsou tradiční pro oblast Rača a kterým současně hrozí, že se jinak přestanou pěstovat úplně. Také se snaží přejít na úplné organické pěstování. Přesně tohle, společně s jeho cennými zkušenostmi v podnikání, nás přesvědčilo, abychom podpořili jeho vinný sklípek, což se nám podařilo i díky finanční pomoci SlovakAid,” říká Ekaterine Meskhrikadze, projektová manažerka v pobočce Charity Česká republika v Gruzii.
Díky zmíněnému financování mohla Charita Česká republika vybavit Akakiho sklípek třemi nádržemi na víno z nerezové oceli, které mu pomohly překonat těžké období během pandemie, kdy se jeho víno moc neprodávalo. Díky této podpoře se dokonce zvýšila Akakiho produkce vína. Navíc se Akakimu během krátkého období podařilo otevřít místo pro ochutnávku vín a jeho sklípek se stal jedním z nejdůležitějších míst pro turisty v regionu Rača.
Popularita Akakiho vína roste na gruzínském, evropském i asijském trhu
Akaki Siradze vyrábí přírodní produkt – ošetřuje své vinice pomocí bio přípravků a vyrobené víno je čistě organické. I díky tomu si významní gruzínští vinaři brzo všimli chuti a kvality Akakiho vína. Jeho vína značky Ambra a Qve Sheni Chirime se tak dostala do nabídky oblíbených vinných barů, prodejen i restaurací v hlavním městě Gruzie.
Irakli Chkhaidze, jeden ze zakladatelů populárního gruzínského vinného baru s názvem 8 000 Vintages, ochutnal Akakiho víno na výstavě vín, a byl tímto nápojem mladého vinaře unešen. Irakli dal ochutnat víno svým someliérům, kteří pak Akakiho víno umístili do nabídky baru 8 000 Vintages.
„Je to úchvatné a úctyhodné, jak mladý muž dokáže reprezentovat region Rača. Akaki kombinuje vzácné druhy révy. Jeho vína mají lehké tělo, sametovou strukturu a představují region Rača z naprosto jiné perspektivy. Chtěl bych věnovat více pozornosti endemickým druhům vinné révy. Pokud ochutnáte Akakiho víno Khvanchkara, pak můžete na jazyku cítit místo, odkud réva pochází, i půdu, ve které vyrostla,“ vysvětluje Kosta Chanturia, someliér baru 8 000 Vintages.
O úspěchu tohoto vína na gruzínském trhu se doslechli i japonští milovníci vín a podnikatelé, kteří se dokonce rozhodli navštívit Akakiho vesnici a zjistit více o tom, jak mladý muž své víno vyrábí. Z jeho práce byli unešeni, a víno značky Qve Sheni Chirime se tak dostalo na japonský trh.
Jedním z nejúspěšnějších produktů z Akakiho vinného sklípku je Mzia, která je vyráběná pod speciální značkou, s velkou láskou a respektem. Mzia je značka, která je už nyní velmi známá v Japonsku.
„Mzia bylo jméno mé matky, která zemřela před pár lety. Mzia zasela vinici, ze které nyní bereme hrozny. Toužil jsem udělat něco, co bych mohl věnovat památce mé matky a zároveň to dokazuje, že i ona má zásluhy na úspěchu celého tohoto podnikání.“
Akaki se chystá otevřít ve své vesnici restauraci na nově vybudované terase vinného sklípku. Do budoucna se chystá postavit několik chatek na území vinice, takže návštěvníci, kteří sem dorazí za ochutnávkou vín Ambra a Qve Sheni Chirime, budou moci zůstat na místě a strávit zde delší dobu.
„Chci tento rok navýšit produkci vína na 10 000 láhví, příští rok pak na 20 000 láhví, jelikož poptávka spotřebitelů narůstá den ode dne.“
Role Charity v boji proti pandemii
Od propuknutí pandemie v roce 2020 přizpůsobila Charita Česká republika většinu své činnosti tak, aby dokázala pomoci s ekonomickými a sociálními problémy, způsobenými šířením covidu-19. S finanční pomocí SlovakAid a v blízké spolupráci se slovenskou neziskovou organizací Sosna realizovala Charita Česká republika projekt Zmírňování negativního ekonomického dopadu covidu-19 na obyvatele regionu Rača.
V rámci tohoto projektu podpořila Charita Česká republika 26 malých a středních podniků za účelem udržení, obnovení, nebo diverzifikování jejich ekonomických aktivit. Tímto se podařilo zachovat 40 pracovních míst, odborně proškolit 40 zástupců malých a středních podniků v online marketingu, distribuovat 3 040 kusů drůbeže s krmivem i potřebnou veterinární kontrolou a péči do 152 rodin.