V Acehu již brzy zavoní kvalitnější pačulový olej
15. února 2012 Aktuality

V Acehu již brzy zavoní kvalitnější pačulový olej

Charita ČR pomáhá v indonéském Acehu vzkřísit místní tradici pěstování pačuli a výroby pačulového oleje. Nová destilační centra spolu se školeními týkajícími se kvality pačulového oleje by měla pomoci pěstitelům vyrábět kvalitnější olej za férovější cenu.

Pačuli je aromatická bylina a pro acežské klima velmi vhodná tržní plodina. Místní pěstitelé s ní mají dlouholetou zkušenost a destilací z ní lze vyrobit velmi cenný esenciální olej. Před několika desetiletími pocházelo až 70 % celkového množství pačulového oleje vyrobeného v Indonésii právě z Acehu. V posledních letech však množství oleje vyrobeného v Acehu pokleslo a s tím i zisky pěstitelů pačuli.

Jedním z problémů, se kterými se v Acehu potýkají, je nízká kvalita oleje. Většina pěstitelů zde používá tradiční způsob destilace v železných kotlích, kde se pačulový olej získává za pomoci spalování dřeva. V těchto tradičních destilačních jednotkách však vzniká pouze olej nižší kvality. A takový olej nelze prodávat za dostatečnou cenu.

Charita ČR se rozhodla s tímto problémem pomoci, pěstitelům dodala nerezové destilační jednotky a uspořádala několik školení týkajících se jejich obsluhy. Nejprve proběhlo školení v řízení kvality pro členy výboru družstev a operátory destilačních center. Členové družstev se seznámili s laboratorním vybavením a naučili se, jak testovat olej dle kvalitativních směrnic platných v Indonésii, tzv. “Indonesia National Standard” (SNI).

Během školení došlo na řadu důležitých témat, především měření hladiny pačulového alkoholu, tzv. pačulolu (PA) v oleji. Pro kvalitu oleje je určující především podíl tohoto alkoholu, který je jeho hlavní chemickou složkou. Po teoretickém výkladu o pačulolu pracovníci Charity ČR spolu s pěstiteli provedli několik cvičných měření jeho hladiny v oleji.

Školení o testování olejeSami pěstitelé tvrdí, že pro ně bylo toto školení velmi užitečné. Naučili se kvalitu oleje nejen měřit, ale také ji náležitě využít při propagaci svého výrobku. Hendrayana, ředitel družstva pěstitelů pačuli v regionu Aceh Jaya, doplňuje: “Netušil jsem, že existuje něco jako národní norma pro kvalitu oleje. Dříve jsme se snažili kvalitu měřit pomocí tradičních metod, ale to překupníky nikdy nezajímalo. Doufám, že toto školení nám pomůže zlepšit naši pozici, až budeme s kupci jednat o ceně.”