Zpěvačka Missy Higgins vzdala svou písní hold uprchlíkům ze Sýrie
19. února 2016 Sýrie

Zpěvačka Missy Higgins vzdala svou písní hold uprchlíkům ze Sýrie

Australská zpěvačka Missy Higgins zveřejnila svoji nejnovější píseň „Oh, Canada“ vykreslující osud tříletého syrského chlapce Alana Kurdiho a jeho rodiny. Videoklip doprovází kresby, které malovaly děti v Charitě v syrském hlavním městě Damašku.

Jedna z ilustrací k písni.Zpěvačka hudbu i text složila poté, co zhlédla známou fotografii mrtvého chlapečka Alana ležícího na turecké pláži. Zemřel, když se jeho rodina jako miliony dalších snažila uprchnout před krvavým konfliktem v Sýrii.

K poslechnutí  ZDE.

„Jako mnoho lidmi, i mnou ta fotografie hluboce otřásla. Často čteme o tragických osudech uprchlíků, ale myslím, že ten obrázek nás vystavil realitě tak syrovým způsobem, že se pravda stala nevyhnutelnou. Jedna z ilustrací k písni.Hleděla jsem na něj z pohodlí obývacího pokoje během kojení svého novorozeného syna. Došlo mi, že ten malý hoch mohl být můj vlastní. Zachvátila mě touha ochraňovat jak jej, tak lidi s podobným osudem.

Alan zemřel spolu se svým malým bratrem, matkou a spoustou dalších Syřanů cestujících lodí. Jediným přeživším zůstal Alanův otec Abdullah. Plakala jsem pro něj – ta ztráta, kterou utrpěl, musela být nepředstavitelná.

Psaní písní pro mě vždy představovalo způsob, jak se vypořádat se silnými pocity. Takže zpočátku jsem na písni pracovala jen proto, abych se pokusila dát smysl něčemu tak naprosto nesmyslnému,“ popsala svoji motivaci Missy Higgins.

Ilustrace znázorňující Alana a jeho rodinu před cestou přes moře.Video k písni vytvořila režisérka Natasha Pincus. Animace zpracoval Nicholas Kallincos, přičemž použil kresby dětí vzniklé během jednoho z programů syrské Charity v Damašku, díky nimž pomáhají místní pracovníci dětem a mladým lidem překonat válečná traumata. Vedle her a řemeslné tvorby nechávají děti i malovat. Během jedné takové hodiny dostaly děti za úkol výtvarně ztvárnit svůj strach a svoje obavy – všechny se týkaly války.

O obrázcích jedna z místních zaměstnankyní řekla: „Je na nich vidět všechno, co lze říct o dětech v této zemi. Jsou těmi nejslabšími v celé válce. Fungují jako houba, která nasaje všechnu válečnou špínu a uloží si ji hluboko do sebe. Zabíjení, ničení, devastace, strach a ztráta milovaných těžce zasáhla nevinná dětská srdce.“

Ilustrace znázorňující potopení lodi s uprchlíky.V odpověď na stále trvající krizi poskytuje Charita Austrálie společně s mezinárodní sítí Caritas Internationalis krizovou pomoc v zemích Blízkého východu včetně Jordánska, Libanonu, Sýrie, Iráku, Turecka, Egypta a Gazy. Jedná se o potraviny, zdravotní i psychologickou péči, přístřeší i vzdělávací a sociální služby. Na Blízkém východě působí rovněž Charita ČR.

Článek je převzat z webu caritas.eu.