Díky podpoře Charity dnes můžeme studovat v Itálii a rozvíjet svou kariéru, říkají rwandští uprchlíci Philibert a Magda
14. prosince 2023 Aktuality

Pro mnoho uprchlíků je univerzitní vzdělání nedosažitelným snem. V Zambii se za studium na vysoké škole platí školné, které si děti ze znevýhodněných rodin mohou jen stěží dovolit. Díky společné iniciativě Charity Česká republika v Zambii, Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a dalších partnerů vznikl stipendijní program University Corridors for Refugees (UNICORE). Lidé, jako je Magda a Philibert, tak mohou studovat magisterské obory na nejlepších univerzitách v Itálii.

Chci pomoci své komunitě, říká Philibert

Philibert, uprchlík původem z Rwandy, bude v Itálii studovat magisterský obor kognitivní vědy. Jako všichni další žadatelé, i on musel projít náročným výběrovým procesem. Mladý student ale říká, že to stálo za to. „Těším se, že jedu studovat do Itálie. Moc jsem se na tento den těšil. Nemyslel jsem si, že se mi někdy něco takového podaří,říká Philibert, který doufá, že jeho úspěch motivuje další generace uprchlíků v jeho komunitě.

Philibert bude v Itálii studovat kognitivní vědy

„Vždycky jsem si byl vědom, jak moc jsou lidé v mém okolí traumatizovaní. Často totiž utíkají z míst, kde probíhá násilný konflikt. Toto trauma mě motivovalo, abych studoval kognitivní vědu, která propojuje znalosti z psychologie a dalších oborů. Až se vrátím do Zambie, chci pomáhat ostatním,říká Philibert, který se už těší, až začne nový semestr.

Magda se vždy zajímala o medicínu a biotechnologie

„V Miláně budu studovat obor farmaceutické biotechnologie, říká nadšeně Magda, rwandská uprchlice žijící v Zambii. Magdu fascinovala medicína už odmala. „Budu se věnovat postupům, které pomáhají v léčbě rakoviny. Tato tematika mě zajímá už od bakalářského studia, říká mladá studentka.

Magda doufá, že se jednoho dne bude moci věnovat analýze DNA

Magda doufá, že se v budoucnu bude moci věnovat analýze DNA. „Věřím, že magisterské studium posune moji kariéru v mnoha ohledech. Je to velmi vzrušující. Nemůžu se dočkat, říká Magda nadšeně.

UNICORE dává mladým uprchlíkům šanci nastartovat kariéru

Stipendijní program UNICORE poskytuje uprchlíkům žijícím v Kamerunu, Nigeru, Nigérii, Malawi, Mozambiku, JAR, Zimbabwe a Zambii možnost studovat magisterský obor v Itálii. Celkem bylo vybráno 69 studentů s výbornými studijními výsledky. Kromě Philiberta a Magdy byli ze Zambie vybráni ještě dva další studenti.

Charita Česká republika v Zambii podporuje uprchlíky ve studiu

S podporou Vysokého komisaře OSN a dalších partnerů dlouhodobě zajišťujeme mladým uprchlíkům vysokoškolské vzdělání. Už třetím rokem zajišťujeme stipendijní program Německé akademické iniciativy Alberta Einsteina DAFI, který uprchlíkům umožňuje dosáhnout na sny o univerzitním vzdělání a hradí nejen poplatky za školné, ale také další náklady spojené se studiem na vysoké škole.

Pomáhat uprchlíkům k cestě za vzděláním můžeme i díky našim dárcům. Podpořte nadějné studenty, jako je Gloria, pořízením Smysluplného daru a věnujte jim dar vzdělání.

DARUJTE VZDĚLÁNÍ