Kefaya z Iráku musela po válce začít od nuly. Díky našemu školení získala šanci na lepší budoucnost
16. prosince 2021 Aktuality

Pomoc lidem v nouzi může mít různé podoby. Lidé v Iráku se po válečném konfliktu potýkají se zničenou infrastrukturou své země a nedostatkem pracovních příležitostí. Iráčanům proto pomáháme například tím, že jim ukazujeme různé způsoby, jak si mohou vydělat a podporujeme je, aby se dokázali postavit na vlastní nohy. Mladou maminku Kefayu jsme naučili digitálnímu marketingu, aby mohla začít podnikat z domova a podpořit svou rodinu.

Kvůli válce musela utéct, po návratu nemohla najít práci

Kefaya Elias je 28letá máma tří dětí, která žije v regionu Bashiqa v iráckém guvernorátu Ninive. Vystudovala vysokou školu, ale po jejím ukončení nemohla najít práci. Navíc během válečného konfliktu musela Kefaya společně s rodinou utéct po útocích tzv. Islámského státu a uchýlit se do bezpečí do jiného regionu v zemi. Bez práce a bez peněz na nájem zůstali v uprchlickém táboře.

Když se Kefaya konečně vrátila do Bashiqy, musela po válce začít od nuly. Domy, obchody a místní farmy byly během konfliktu zničeny a s nimi v podstatě veškerá místní infrastruktura. Vracející se Iráčané byli odkázáni na podporu nevládních organizací, které pomáhají s obnovou Iráku po válce.

Kefaya začala hned po návratu hledat práci, dlouho ale nemohla žádnou najít. Jakmile se dozvěděla, že Charita Česká republika v Iráku pořádá kurzy a školení obchodních dovedností pro mladé Iráčany, bez váhání se přihlásila.

Kurz, kterého se Kefaya zúčastnila, byl zaměřený na digitální marketing. „Samozřejmě používám sociální sítě, ale stejně jako další účastníci kurzu jsem nevěděla, jak vytvářet obsah nebo propagovat naše produkty, abychom oslovili zákazníky a podpořili svou živnost,“ říká ke školení Kefaya.

Kefaya je Charitě vděčná za pomoc v začátcích

Teorie i praxe

Aby si mladí Iráčani mohli své znalosti vyzkoušet v praxi, našli jsme pro ně příležitosti ke stáži v několika lokálních podnicích. Kefaya si tak na několik týdnů vyzkoušela, jaké je to pracovat pro malou místní drogerii.

„Chtěla bych moc poděkovat Charitě, že nám pomohla v začátcích a naučila nás novým dovednostem,“ říká Kefaya vděčně. „Zároveň bych chtěla podpořit všechny místní ženy a matky, které nemohou mít práci na plný úvazek nebo nemohou nechat své děti samotné, aby si založily vlastní živnost z domova a naučily se ji propagovat na sociálních sítích. Díky tomu mohou zajistit důležitý příjem pro své rodiny,“ věří Iráčanka.

Školení pro mladé absolventy v Iráku jsou součástí projektu, na kterém pracuje Charita Česká republika společně s Rozvojovým programem OSN a Smithson Institute za finanční podpory japonské vlády.