Z bývalé sovětské lékárny v moldavském Grigoriopolu je dnes centrum domácí péče
5. září 2022 Aktuality

Z bývalé sovětské lékárny v moldavském Grigoriopolu je dnes centrum domácí péče

Od roku 1991 opustilo Moldavsko 1,5 milionu ze zhruba 4 milionů obyvatel. Většinou jde o mladé lidi, kteří odchází do zahraničí za prací. V Moldavsku tak zůstávají hlavně senioři, kteří jsou závislí na péči druhých. Často je trápí chudoba, samota a nedostatečná zdravotní a sociální péče. Charita Česká republika dlouhodobě pomáhá osamělým seniorům zajistit přístup k potřebným službám.

Příjemná atmosféra a psychická podpora

V Moldavsku jsme otevřeli jsme už 11 center domácí péče. Jedním z nich je Zabota v Grigoriopolu. Jakmile vstoupíte do jeho prostor, okamžitě nasajete příjemnou atmosféru. „Dříve tady bývala lékárna. Když ji začali rekonstruovat, pokaždé jsem při cestě kolem přemýšlela, co se s budovou stane,“ popisuje Claudia, jedna z pacientek, jež využívá služby centra domácí péče.

„Ve chvíli, kdy jsem poprvé stanula vevnitř, tak jsem byla příjemně překvapena - vůbec to tady nepřipomínalo prostředí lékárny ze sovětské éry, naopak šlo o velmi útulné prostory,“ pokračuje Claudia a dodává, že nedávno prodělala operaci, a musela tak vyhledat rehabilitační služby. Lékař jí doporučil navštívit centrum domácí péče Zabota. Už dva týdny tady podstupuje rehabilitační procedury a je s nimi velmi spokojená. „Zdejší personál je skvělý a chápe, že potřebujeme nejen léčbu a péči, ale také psychickou podporu. Jsem moc vděčná, že se tady mohu léčit,“ říká Claudia.

Pomoc v domácím prostředí

Centrum Zabota jsme vybavili veškerým technickým a zdravotnickým zařízením potřebným k poskytování zdravotní a sociální péče jak v budově, tak v domácím prostředí, kde ho využívá například Galina.

Galina je v důchodu a žije sama, pokud nepočítáme její dvě štěňata a dvě koťata, která jí dělají společnost. Galinu pravidelně navštěvují zdravotní sestry z centra domácí péče Zabota. Pokaždé, když „děvčata ze Zaboty“, jak jim Galina přezdívá, dorazí, má seniorka v očích slzy radosti. „V těchto chvílích cítím, že nejsem na světě sama,“ říká vděčně

Galina se zdravotnickým personále

Péče zdravotních sester brzo začala přinášet ovoce a Galina už dnes může chodit bez berlí, které dříve k pohybu potřebovala. „Jste skvělí. Vůbec nevím, co bych si bez vás počala,“ děkuje Galina. „Pečovatelky mi perou, uklízejí a vaří. Pomáhají mi se vším, co potřebuji. Jsou jako moje rodina.“

Centrum domácí péče Zabota v Grigoriopolu jsme otevřeli v listopadu 2021. Doposud jeho zaměstnanci poskytli zdravotní, sociální a psychologickou pomoc více než 220 lidem. Centrum jsme otevřeli díky finanční podpoře poskytnuté Německou agenturou pro mezinárodní spolupráci (German International Cooperation Agency) v rámci projektu Zlepšení služeb zdravotně-sociální péče pro osoby vyžadující dlouhodobou péči na obou stranách řeky Dněstr. Projekt financuje Evropská unie a spolufinancuje Spolkové ministerstvo pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Německa v rámci programu EU Confidence Building Measures V (CBM V) - modernizace sektoru zdravotnictví. Realizaci projektu zajišťuje konsorcium Německé agentury pro mezinárodní spolupráci (GIZ) a České rozvojové agentury.