Mám radost, když vykouzlím lidem úsměv na tváři, říká zdravotní asistentka z Moldavska
27. října 2021 Aktuality

V Moldavsku využíváme naši dlouholetou zkušenost z České republiky a zaměřujeme se na sociální a zdravotní služby pro starší a nemohoucí občany. Jak vypadá naše práce v zemi a čeho si lidé, kterým pomáháme, nejvíce váží? To nám v rozhovoru prozradí zdravotní asistentka Cuimju Parascovia z centra domácí péče, které jsme jako jedno z deseti dalších v Moldavsku otevřeli.

Moldavsko je nejchudší zemí Evropy a špatná ekonomická ekonomická situace a vysoká nezaměstnanost vede spoustu místních kZdravotní asistentka Cuiumju Parascovia odchodu za prací do jiných evropských států. V Moldavsku tak zůstávají hlavně senioři, kteří často žijí sami a nemají nikoho, kdo by se o ně postaral. Právě těmto lidem v zemi pomáháme a otevřeli jsme pro ně už 10 center domácí péče, ve kterých poskytujeme jak zdravotní, tak i sociální služby.

Cuiumju Parascovia pracuje jako zdravotní asistentka v centru Svatá Ana ve městě Vulcanesti. Těší ji, že může každý den pomáhat potřebným lidem. Třeba i jen tím, že si s nimi popovídá, aby se necítili tolik osamělí.

Jak dlouho už pracujete v centru domácí péče Svatá Ana?

Nastoupila jsem, když se centrum otevíralo, dnes jsou to více jak dva roky.

Baví vás tato práce?

Já svoji práci doslova miluji. Každý den se věnujeme novým případům různých pacientů. Nejprve si vyslechneme jejich životní příběh, zeptáme se, jaké je trápí zdravotní problémy a pak se krok po kroku snažíme pomoci a přinést do jejich života radost a štěstí. Naši klienti si velmi užívají procedury, které jim nabízíme. Nedávno mi pár z nich říkalo, že po poslední proceduře prospali celou noc jako miminka. To mě moc potěšilo, když jsem to slyšela. Jsem moc ráda, že naše centrum pomáhá místním seniorům. Užívám si, když jim dokážu vyčarovat úsměv na tvářích.

Jak vypadá váš pracovní den?

Začínáme obvykle kolem osmé hodiny, protože v devět se naše centrum otevírá. Nejprve vydezinfikujeme všechny pokoje a povrchy a nabijeme naše přístroje a vybavení. Poté už čekáme na první klienty, kteří přichází pár minut po deváté hodině. Bohužel ne všichni se mohou nasnídat ve svých domovech, proto jim připravíme horký čaj a malou svačinu. Potom klientům změříme teplotu a krevní tlak a jestliže jsou jejich hodnoty v normě, začínáme s procedurami. Po polední pauze vyrážíme navštívit klienty, kteří nemohou osobně dojít do našeho centra. Často také tyto lidi přivádíme do našeho centra, abychom jim pomohli se vykoupat, udělat manikúru anebo aby si mohli popovídat a setkat se s dalšími lidmi.

Lidé, kteří centrum domácí péče navštěvují, mají nejrůznější potřeby. Jak jim pomáháte je naplnit?

V centru nabízíme sociální i zdravotní péči. Z pohledu sociální péče naše klienty koupeme, stříháme, pereme jim oblečení a děláme jim manikúru či pedikúru. Tedy jde zejména o činnosti, které už starší lidé nejsou schopni sami zvládnout a nemají nikoho, kdo by se o ně postaral. Pokud nemohou sami přinést prádlo na vyprání, vyzvedneme ho u nich doma a zase jim ho vyprané a vyžehlené dovezeme zpátky.

V Moldavsku pomáháme zejména osamělým seniorům

A z lékařského pohledu?

Lidé sem chodí hlavně na obvazy, fyzioterapie a různé druhy masáží. Pokud mají klienti velmi vysoký krevní tlak, který neklesá, mohu jim podat injekci na jeho snížení. Také jsme vždy v kontaktu s praktickým lékařem našich pacientů, abychom věděli, jak jim co nejlépe pomoci. Radíme jim, jak užívat své léky a diabetikům doporučujeme, jakou by měli dodržovat dietu.

V centru domácí péče pomáháte celé řadě místních obyvatel. Jaké by měli mít tito lidé předpoklady, abyste je přijali do péče centra u Svaté Any?

Každý, kdo by chtěl využít našich služeb, by měl mít doporučující dopis od svého lékaře, že tyto služby potřebuje.

Centra domácí péče, která v Moldavsku otevřela Charita Česká republika, poskytují sociální a zdravotní služby pro své klienty zdarma. Co na to místní říkají?

Jsou nadšeni! Říkají „Panebože, opravdu? Jak je to možné? Jste si jistí, že nemusím platit?“ (Směje se). Všichni jsou v šoku a na konci návštěvy tomu stále nevěří.

Naše klienty přivádíme do centra domácí péče, abychom jim pomohli se vykoupat, udělat manikúru anebo aby si mohli popovídat a setkat se s dalšími lidmi

Kolik lidí přibližně navštěvuje centrum u Svaté Any?

Během týdne k nám přichází deset až dvanáct klientů. Za měsíc pomůžeme třiceti až čtyřiceti lidem.

Odkud tito lidé nejčastěji přichází?

Většina našich klientů je z města Vulcanesti, kde se nachází naše centrum. Čas od času za námi přijedou i lidé z okolních regionů. Pokud mají možnost se za námi dopravit, jsme jedině rádi, že jim můžeme pomoci.

Co říkají vaši klienti na služby, které centrum nabízí?

Jsou velmi spokojení s našimi službami a jsou rádi, že takové centrum otevřelo zrovna v jejich regionu. Často nám říkají, že jsou rádi, že někdo myslí na lidi v jejich věku.

Centra domácí péče jsme v Moldavsku otevřeli díky finanční podpoře České rozvojové agentury.