Život na misi během pandemie koronaviru: Jak to vypadá v Zambii?
13. dubna 2021 Aktuality

Život na misi během pandemie koronaviru: Jak to vypadá v Zambii?

V Zambii se pandemie koronaviru rozbíhala pomaleji než například v Evropě, zároveň se ale hlavně ze začátku testovalo jen velmi málo, a počty případů tak nebyly vypovídající. Nicméně Zambie už v březnu loňského roku zavedla přísná opatření, aby zabránila šíření viru. V současnosti se země připravuje na spuštění očkování.

Zambii už před začátkem pandemie trápila slabá ekonomika, kvůli které nakonec vláda loni v létě uvolnila některá opatření jakoStefania Lagonigro, vedoucí mise Charity Česká republika v Zambii omezení shromažďování a pohybu. K jejich obnovení musela ale znovu přistoupit v lednu letošního roku, kdy se země začala potýkat s druhou vlnou pandemie koronaviru. Za dobu trvání pandemie onemocnělo covidem-19 v osmnácti milionové Zambii podle oficiálních čísel kolem 90 tisíc lidí a nemoci jich podlehlo 1226. Tato čísla jsou ale kvůli nedostatečnému testování naprosto nevypovídající, což potvrzují studie a platí to i pro další rozvojové země.

Na konci března vláda ohlásila plán spustit očkování. To by mělo zmírnit nástup třetí vlny, očekávané v letních měsících. Více nám o situaci v Zambii prozradí Stefania Lagonigro, vedoucí tamní mise Charity Česká republika.

V předchozích rozhovorech o situaci na misích během pandemie koronaviru se vedoucí misí Charity z Mongolska a Gruzie svěřili, že pandemie jim překazila zejména setkávání s partnery a dárci. Bylo to v Zambii podobné?

Ano, jako vedoucí mise je velkou součástí mojí práce potkávat se se současnými a potenciálními partnery. Opatření zavedená loni v březnu a obecně preventivní opatření, která téměř všechny organizace dodržují, tyto schůzky znesnadnila. Všechny vztahy s partnery a dárci tak udržujeme online. Bohužel nám to často komplikuje špatné internetové připojení a někdy i nedostatek znalostí o tom, jak používat některé nástroje. Přesto je skvělé vidět, jak se neustále přizpůsobujeme současným technologiím a vůbec současné situaci.

Kvůli pandemii jsme museli změnit také způsob, jakým provádíme naše projekty. Moje pozornost se zaměřila na bezpečnost zaměstnanců, lidí, které podporujeme, a samozřejmě na bezpečnost mé vlastní rodiny. Pandemie ovlivňuje každou oblast našeho života.

Charita Česká Republika pomáhá v Zambii například farmářům nebo uprchlíkům, za kterými ale musí cestovat. Tato práce se nedá dělat online.

Pohyb po Zambii je pro nás stále velkou výzvou. Loni v březnu jsme připravili pohotovostní plán, abychom naši práci přizpůsobili pandemii a společným úsilím pomohli omezit šíření covidu-19. Pohyb se snažíme omezit, pokud to jde, ne vždy je to ale možné. Musíme se dostat za lidmi, které podporujeme, a nejlevnější způsob, jak to udělat, je veřejnou dopravou. Ta je ale zároveň v souvislosti s pandemií nejnebezpečnější formou dopravy. Vzhledem k tomu, že naše práce nejde dělat výhradně online, tak jsou členové našeho týmu často testovaní pozitivně na covid-19.

Zároveň v mnoha našich projektech poskytujeme také poradenství a podporu, která se neobejde bez domácích návštěv. Ty byly ale mezi prvními aktivitami, které se kvůli pandemii musely pozastavit. Tuto práci proto momentálně provádíme prostřednictvím telefonních hovorů. Absence osobní interakce s lidmi, které podporujeme, je pro nás velkou ztrátou.

V Zambii jsme například školili zdravotníky, jak na léčbu nemoci covid-19

Dokázala si Zambie poradit s propuknutím pandemie?

Díky časovému náskoku, který měla Zambie oproti Evropě, se opatření začala dělat relativně brzo. Ve chvíli, kdy se v zemi objevily první dva případy covidu-19, což bylo v březnu loňského roku, vláda přijala přísná opatření. Omezila se shromáždění, zavřely se školy, omezil se pohyb. Uzavřela se letiště s výjimkou mezinárodního letiště v Lusace. Restaurace fungovaly pouze na výdej. Zavedla se povinnost nosit roušky a udržovat rozestupy, spousta firem přešla na práci z domova.

Tato opatření pomohla omezit šíření viru cca do přelomu července a srpna, kdy pravděpodobně kvůli změně počasí došlo k nárůstu počtu případů. Zároveň se začalo testovat mnohem více než na jaře, kdy se testovalo opravdu málo. Tím pádem v létě výrazně narostl počet pozitivních případů onemocnění covid-19.

Zambie nicméně získala obrovskou podporu z různých stran - od nevládních organizací, OSN, katolické církve, ze soukromého sektoru, aby byla připravena čelit pandemii.

Součástí projektu v Zambii byla školení o správné hygieně a chudé rodiny dostaly sady na mytí rukou.

Zapojila se do boje proti v pandemi v Zambii i Charita Česká republika?

Charita je členem Mezinárodního fóra nevládních organizací a s naším pohotovostním plánem jsme se připojili k úsilí nevládních organizací omezit šíření koronaviru.

Kromě toho se nám díky financování z České rozvojové agentury podařilo v loňském roce spustit projekt zaměřený na zmírnění dopadů pandemie na sektory zdraví a obživy. Na projektu jsme spolupracovali s Člověkem v tísni a brněnskou Mendelovou univerzitou. Vybavily jsme například nemocnice rouškami a školili jsme zaměstnance v léčbě covidu-19. Stejně tak jsme učili dobrovolníky, jak chránit místní komunity před virem. Součástí projektu byla školení o správné hygieně a chudé rodiny dostaly sady na mytí rukou.

Letos projekt pokračuje díky financování českého Ministerstva zahraničí, a můžeme tak nadále mírnit dopady pandemie v Západní provincii Zambie a v Lusace.

Jak dnes vypadá život v Zambii?

Na první pohled se život v Zambii tolik nezměnil. Na všech veřejných místech je nicméně povinnost nosit roušky, snížil se dopravní provoz, restaurace už nejsou tak plné, jak bývaly, a změnily se otevírací hodiny bank a vládních institucích. To ale způsobilo obrovské fronty lidí, kteří čekají, až na ně dojde řada.

Mimo centrum města, v předměstských oblastech a na místech daleko od Lusaky to každopádně vypadá, že je život stále stejný. Zambie totiž už před pandemií procházela několika výzvami - ekonomika je na cestě ke kolapsu, zdravotní systém je slabý, školy jsou přeplněné, záplavy způsobují další nemoci a výzvy v každodenním životě, míra nezaměstnanosti je dramatická. Pandemie je další kapkou v oceánu zambijských potíží.

Pandemie je jen další kapkou v oceánu zambijských potíží.

Začalo už se v Zambii očkovat proti covidu-19?

Na konci března Zambie konečně schválila očkovací proces a oznámila, že plánuje naočkovat všechny občany starší 18 let, což je zhruba 46 procent ze zambijské 18,3 milionové populace. Vakcíny pro více než 3,6 milionu lidí získá z takzvaného COVAX mechanismu, jehož cílem je zajistit spravedlivý přístup k očkovacím látkám proti covidu-19. Další očkování pro zhruba 4,7 milionu lidí zajistí vláda společně s pomocí vlád jiných států a dárců.

Očkování by mělo zmírnit třetí vlnu pandemie, která se v Zambii očekává na přelomu června a července.

Co vás na pandemii v Zambii nejvíce překvapilo?

Udělala na mě dojem okamžitá reakce ministerstva zdravotnictví ve chvíli, kdy byly zaznamenány první případy v březnu loňského roku. Od samého počátku vynaložila Zambie obrovské úsilí na boj proti pandemii koronaviru a zaváděná opatření všichni akceptovali a přivítali.

Zajímá vás, jak vypadá život na misích Charity Česká republika během pandemie koronaviru? V minulých rozhovorech jsme se věnovali situaci v Mongolsku a v Gruzii. Brzo vám přiblížíme, jak se s pandemií vyrovnal Irák.