19. prosince 2010 Gruzie

ČR bilancuje: v Gruzii zachráněno přes sto životů

Čtrnáct diagnóz rakoviny prsu, sedm děložního čípku a více než osmdesát předrakovinových symptomů, které je potřeba včas léčit, bylo odhaleno během devítiměsíčního projektu na podporu prevence a včasné diagnostiky rakoviny u žen. Za podpory České republiky se tak podařilo zachránit nemalý počet gruzínských žen.

Prezentace dosavadních výsledků projektu se za Českou stranu zúčastnil velvyslanec České republiky v Gruzii, pan Ivan Jestřáb.

Onkologická onemocnění stojí na druhém místě nejčastějších příčin úmrtí v zemi. Po rozpadu centralizovaného modelu zdravotnictví, jehož následkem je zpoplatnění většiny lékařských prohlídek, zejí mnohé ordinace prázdnotou. Velké procento venkovských žen navštíví gynekologa pouze dvakrát za život – před porodem a při interrupci, které jsou v zemi časté i mezi vdanými ženami.

Hlavní příčinou, proč jsou ženy zdrženlivé lékaře navštívit, je ekonomická situace. Není však jediná: Nedostatek informovanosti o nutnosti pravidelných návštěv, velký strach a společenské tabu, kterým je rakovina na Kavkaze opředena, je mnohdy opravdovým důvodem, proč ženy k lékaři raději nechodí.

Léčba je nákladná záležitost a zdravotní pojištění je spíše výjimečné, navíc mnohdy pokryje jen velmi malou část celého procesu. Zhruba 75 % onemocnění rakovinou je tak odhaleno v takovém stádiu, kdy už ji léčit prakticky nelze.

Projekt podpory prevence a včasného odhalení rakoviny byl zahájen v dubnu 2010. Hlavním cílem bylo jednak seznámit cílovou skupinu s touto nemocí a dobrými možnostmi léčby v případě, že je nemoc odhalena včas. Dále byly ve vybraných vesnicích organizovány měsíční gynekologické, mamologické a ultrazvukové vyšetření.

A výsledek? Téměř 1700 prohlédnutých pacientek ve vesnických ambulancích, z nichž 260 se zúčastnilo hloubkových prohlídek a doplnitelných analýz.

Zdravotnictví, představuje jednu z prioritních oblastí, na které se Česká republika v Gruzii zaměřuje. Kromě onkologie v zemi podporuje například rozvoj domácí péče či leukemické pacienty.

Projekt financovaný Českou Rozvojovou Agenturou, speciálním oddělením Ministerstva Zahraničí, se v Gruzii těší velké popularitě nejen ze strany cílové skupiny – venkovských žen z nárazníkových pásem se separatistickými oblastmi Abcházie a Jižní Osetie, ale i ze strany odborné veřejnosti: „Nepamatuji si, že by některá další země tak výrazně pomohla v  boji s touto nemocí, jako Česká republika,“ zhodnotil přínos ředitel gruzínského Národního Onkologického Centra, profesor Rezo Gagua.

Česká republika, ve spolupráci s gruzínským Ministerstvem zdravotnictví, připravuje tříletý plán, jak v boji s rakovinou na Jižním Kavkaze dále pokračovat. Pozornost by měla být věnována zejména rozvoji primární prevence – ambulantních lékařů a zvýšení jejich profesních kompetencí při včasném odhalování rakoviny.

Kateřina Zezulková, projektová manažerka, Gruzie

Slavnostní prezentace výsledků v hotelu Vere palace v Tbilisi

Slavnostní prezentace výsledků se uskutečnila 16. prosince 2010 v hotelu Vere palace v Tbilisi za účasti organizací: Charita ČR, Cancer Prevention Centre, Tanadgoma a Národní Onkologické centrum. Akce se uskutečnila za podpory Ambasády ČR v čele s velvyslancem Ivanem Jestřábem a za účasti rozvojové atašé Kateřiny Šilhánkové.