V Gagauzii se mládež zapojuje do rozhodovacích procesů
27. října 2015 Moldavsko

V Gagauzii se mládež zapojuje do rozhodovacích procesů

Studenti z pěti měst jižního Moldavska na vlastní kůži zažili, co znamená být „aktivním občanem“ přinášejícím společnosti pozitivní změny. Jednalo se o členy místních akčních skupin, které v Gagauzii během roku vznikly v rámci působení Charity ČR.

Průběh školení členů akční skupiny v obci Caedir-Lunga (foto: AO Success).Díky svému členství mohli mladí účastníci projevit nadání i propagovat vlastní nápady. Každá ze skupin přitom nesla mimořádný význam díky účasti na řešení problémů jednotlivých obcí jednáním s lokálními úřady. Rovněž se podílela na diskuzích kolem kulatého stolu, které vzbudily zájem u veřejnosti, i na tvorbě akčního plánu místního rozvoje pro rok 2016.

Zmíněné aktivity zvyšují schopnosti mládeže prosadit ve svých obcích kýžené změny a zvelebují prostředí kolem škol. Například ve Vulcanesti studenti ve spolupráci s rodiči a vedením školy zřídili informační tabuli, na které se mají objevovat informace o dění na střední škole. Studenti v Cairaclia, Ceadîr-Lunga a Gajdara oslovili místní úřady, které následně pořídily lavičky a odpadkové koše. Studenti sami je ale museli instalovat, tedy najít pro ně místo, vymyslet vhodné uspořádání, vykopat jámy na sloupky a lavičky i koše zabetonovat. V Cazaclia zase studenti společně se zastupiteli a rodiči zpestřili Dům kultury novou omítkou.

Přestože v počátcích působení Charity ČR v regionu necítili účastníci žádnou podporu místních úřadů a vyjádřili obavy o zbytečnosti svých snah, přáli si zůstat zapojeni až do konce. Takové přesvědčení se jim vyplatilo, neboť se místní zastupitelé nakonec do činnosti zapojili. Jeden ze studentů, Alexandr z Lycea „Guboglo“, se nechal slyšet: „Díky těmto aktivitám jsem se dozvěděl, jak mohu ovlivnit postoj lidí. Má motivace již od samého začátku pocházela z myšlenky, že nelze čekat na cizí pomoc, ale je lepší začít konat sám a podílet se tak na veřejném životě.“

1. setkání jedné z 5 akčních skupin mládeže "Community Action Group" v Cairaclia (foto: AO Succes).Ukázalo se tak, že mladí touží po aktivním zapojení do politického života jejich regionu, do nějž mohou přinést změnu přístupu veřejnosti. Předpoklad stvrzuje jedna z účastnic aktivit Charity ČR, studentka Aliona z gymnázia v Cairaclia: „Nové zkušenosti by mohly napomoci rozvoji a udržování mého vztahu ke společnosti. Díky programu jsem se stala komunikativnější, společenštější a otevřená obecnímu životu. Získané dovednosti použiji ve svých dalších školních aktivitách, na vysoké škole i v běžném životě.“

Zapojení mládeže do rozhodovacích procesů v rurálních oblastech Gagauzie podporuje Program transformační spolupráce (TRANS) od Ministerstva zahraničních věcí.