Charita zlepší dostupnost zdravotní péče pro 3000 lidí v Libanonu
15. září 2022 Aktuality

Charita zlepší dostupnost zdravotní péče pro 3000 lidí v Libanonu

Libanon zažívá ekonomickou krizi, která má výrazný sociální dopad. Zdražování se promítá do všech odvětví společnosti, včetně zdravotnictví. Místní si nemohou dovolit drahé lékařské ošetření, jejich zdravotní stav se proto výrazně zhoršuje. Charita Česká republika zahájila projekt, který zlepší dostupnost zdravotní péče. Celkem pomůžeme 3000 lidí, u nichž je situace nejkritičtější.

Lidé v Libanonu si nemohou dovolit velké poplatky za lékařské služby

Libanon si v současné době prochází hospodářskou krizí, která je mnohdy označovaná za vůbec nejvážnější krizi 21. století. Libanonská libra ztratila až 90 procent své hodnoty. Znehodnocení místní měny se projevilo v obrovské míře inflace a zvýšení cen. Zdražování ve všech sektorech má dopad na zdejší obyvatele, téměř 80 procent z nich žije v chudobě.

Krize se dotkla také zdravotnictví. Situace v tomto odvětví je kvůli pandemii koronaviru a příchodu syrských uprchlíků o to kritičtější. Zároveň je velká část místních nemocnic soukromá. Uprchlíci ani zdejší obyvatelé si nemohou dovolit drahé lékařské služby, často se proto obrací na neziskové organizace, jejichž kapacity jsou v současné době velmi omezené. Lidé tak často odkládají nutné kontroly a operace, což vede k zhoršení jejich zdravotního stavu. Charita Česká republika proto ve spolupráci s místním partnerem Caritas Libanon zahájila projekt, který zajistí větší dostupnost lékařského ošetření.

Charita zajistí dostupnost zdravotní péče pro rizikové skupiny obyvatel, jako jsou děti nebo staří lidé

Charita zajistí dostupnost zdravotní péče pro lidi z rizikových skupin

Nově zahájený projekt financovaný Českou biskupskou konferencí poběží následující čtyři měsíce a zaměří se na pomoc pro rizikové skupiny obyvatel, jako jsou lidé žijící v extrémní chudobě, děti, senioři, osoby s postižením a lidé žijící v odlehlých regionech. Zajistíme přístup k lékům pro 3000 lidí napříč Libanonem.

Aby mohly místní nemocnice zajistit ošetření pro větší množství lidí, Charita je podpoří nákupem ultrazvuků, které jim umožní přijmout více pacientů. Zároveň jim poskytneme přístroj na počítání léků, který výrazně urychlí jejich práci a zabrání kontaminaci pilulek. Díky těmto moderním přístrojům se pomoc dostane včas k většímu počtu lidí.