Jsme daleko od bombardování, ale také daleko od domova, říká Valentina, uprchlice z Ukrajiny v Moldavsku
29. ledna 2024 Aktuality

Válka na Ukrajině obrátila naruby životy milionům lidí. Třicetiletá Valentina byla ve třetím trimestru těhotenství, když vypukla válka. Po dnech a nocích plných bombardování se Valentina rozhodla, že je čas odejít a najít pro svou rodinu bezpečnější místo. To našli v Moldavsku, kde je podpořila Charita Česká republika.

Uprchlíkem v pouhém jednom měsíci života

Před válkou žila Valentina v Serhiivce, městě v Oděské oblasti na Ukrajině. Pracovala jako účetní v lázeňském centru a žila klidným životem se svým manželem a osmiletou dcerou Miroslavou. Měli se stát podruhé rodiči, když do jejich života vstoupila válka. Daniil se narodil v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu. Valentina byla zpočátku optimistická. Věřila, že konflikt bude trvat krátce, a dál pracovala z domova, na dálku, protože chtěla pro svou rodinu zachovat normální život. Když ale jejich město zasáhlo silné bombardování, rozhodla se s Valentina odejít z Ukrajiny a najít pro své děti a mámu bezpečné útočiště v sousedním Moldavsku.

Valentina si Moldavsko vybrala kvůli jeho blízkosti k Ukrajině. Společně se svými dětmi a maminkou Svetlanou překročily hraniční přechod Palanca, nejbližší a nejbezpečnější cestu, která byla v té době k dispozici. Nebyla to snadná cesta. S měsíčním dítětem v náručí a s Miroslavou, která se neustále vyptávala, kam jdou a kdo tam na ně čeká, se Valentině a její matce podařilo překročit hranice a bezpečně se dostat do Moldavska.

Valentina s dětmi

Rodina našla útočiště v centru pro uprchlíky v Calarasi, kde dostala ubytování a vše potřebné pro klidný život. Miroslava se rychle adaptovala na nový život v Moldavsku. Pokračuje ve studiu online a miluje matematiku. V uprchlickém centru je herna, kde se děti zapojují do různých aktivit, jako je malování a tanec, a kde Miroslava ráda tráví volný čas. Navázala přátelství jak s ostatními dětmi uprchlíků, tak s místními dětmi, které si chodí do centra hrát.

Také Valentina si zvyká na nový život v Moldavsku. Práci zvládá na dálku, protože má podporu své maminky, která se stará o malého Daniila, který se stal uprchlíkem, když mu byl teprve jeden měsíc.

Svetlana se chce vrátit domů, i když je tam stále válka

Přestože v Moldavsku panuje klid a mír, pro Svetlanu, maminku Valentiny, je přizpůsobení se těžší. Svetlana celý život pracovala jako zdravotní sestra v lázeňském centru v Serhiivce. Má jediné přání - vrátit se domů. Chci se vrátit domů na Ukrajinu, i když je tam stále válka. Je to můj domov a celý můj život,“ říká nám Svetlana se slzami v očích. Stesk po domově je silný, ale Svetlana si je vědoma, že ji její dcera potřebuje, a tak v Moldavsku ještě nějakou dobu zůstane, dokud Daniil nebude samostatnější.

I Valentině se stýská po domově: „Nic nám nechybí. Jen se nám stýská po domově. Nedávno jsme potřebovali pro děti zdravotní péči a dostali jsme ji zdarma. Moc dobře se o nás postarali, ale stejně nám chybí domov, chybí nám naše velká rodina. Jsme daleko od bombardování, ale také daleko od našeho domova,“ říká Valentina.

Charita Česká republika poskytla rodině Valentiny potravinové poukázky a hygienické balíčky, aby měli v nové zemi zajištěné základní potřeby.

Charita podporuje uprchlíky v Moldavsku

Jak Charita pomáhá uprchlíkům v Moldavsku

Do Moldavska zamířilo od začátku války na Ukrajině více než 700 tisíc lidí. Pro většinu z nich se jednalo o tranzitní zemi, ale více než 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny v zemi dál zůstává. Pro chudé Moldavsko to znamená velkou zátěž. Charita Česká republika v Moldavsku vybavila 12 ubytovacích středisek pro uprchlíky, aby měli zajištěné důstojné bydlení.

Válkou stiženým lidem pomohla Charita díky podpoře od Generálního ředitelství pro evropskou civilní ochranu a operace humanitární pomoci (DG ECHO). Uprchlíkům, zejména pak zranitelným skupinám, jako jsou matky samoživitelky a starší lidé, jsme poskytli okamžitou peněžní podporu. Zároveň jsme pro uprchlíky zlepšili dostupnost zdravotní péče, včetně psychologické pomoci, abychom jim pomohli vyrovnat se s válečným traumatem. Celkem jsme takto podpořili 15 tisíc lidí.

Válkou zasaženým lidem pomáháme i díky podpoře dárců, kteří přispěli do sbírky Charita pro Ukrajinu. Děkujeme, že pomáháte s námi.

DARUJTE