V severozápadní Sýrii jsme zahájili projekt na podporu občanské společnosti
15. března 2022 Aktuality

V severozápadní Sýrii jsme zahájili projekt na podporu občanské společnosti

Občanská válka v Sýrii je krutou realitou tamních obyvatel už od roku 2011. Mnoho lidí se vydalo na riskantní cestu do Evropy, mnoho dalších opustilo domovy, ale zůstávají v Sýrii jako vnitřně vysídlené osoby. O humanitární pomoc i rozvoj dalších oblastí se starají také místní organizace občanské společnosti. Právě jejich snažení se Charita Česká republika rozhodla podpořit novým projektem financovaným Evropskou komisí.

Podpora pro 30 organizací občanské společnosti

Počet organizací občanské společnosti v severozápadní Sýrii se za poslední roky zvýšil, často jim ale chybí technické i manažerské znalosti, aby mohly úspěšně vést své týmy a přispět k rozvoji regionu. Charita proto společně s místní organizací Violet zahájila projekt na jejich podporu. Hlavní cílem nového projektu, je podpořit práci 30 neziskových organizací z oblastí Idlíb a Azaz nA severozápadě Sýrie.

Místním organizacím představíme moderní práci v neziskovém sektoru, ke které samozřejmě patří například sdílení zkušeností, pohyb v rámci systému mezinárodního práva nebo nastavení efektivních procesů fungování.

Součástí tohoto dvouletého projektu je také vypsání 15 grantů v celkové hodnotě 150 tisíc EUR (tedy více než 3,5 milionů korun). Získají je organizace, jež přijdou s nejlepšími návrhy na konkrétní podporu místních komunit.

Začlenění mladých lidí i znevýhodněných skupin

Mladí lidé představují významnou část celkové syrské populace a také se velkou měrou podílejí na činnosti organizací občanské společnosti. V rámci projektu se tak soustředíme také na podporu mladých dobrovolníků, žen a dalších znevýhodněných skupin obyvatelstva. Celkově podpoří Charita Česká republika 500 konkrétních dobrovolníků, z toho minimálně 200 žen.

V Sýrii podporujeme mladé lidi, jako je Fares

Podpora mladých lidí patří mezi dlouhodobé cíle Charity Česká republika ve světě. Potýkají se často s nedostatkem pracovních zkušeností a míst, kde by své schopnosti mohli adekvátně rozvíjet. Chybí jim zázemí i možnost samostatně budovat společnost podle vlastních zásad.

Situace v Sýrii se stále nezlepšuje

V roce 2022 už občanská válka v Sýrii trvá 11 let. Situace stále není příliš stabilní, zemi opustilo už více než 6 milionů lidí. Dalších téměř 7 milionů zůstává vysídlených v různých částech země. Lidem, kteří v Sýrii zůstávají, pomáháme i prostřednictvím podpory občanské společnosti zlepšit jejich životní podmínky a získat naději na lepší budoucnost. Věříme, že nevládní neziskové organizace jsou silou ve společnosti, která má možnost změnit její směřování. Podpora  občanské společnosti vede k lepší práci s místní komunitou, a tím ke zlepšení celkového stavu společnosti.

Na projektu „Podpora občanské společnosti na severozápadě Sýrie“ spolupracuje Charita Česká republika s místní neziskovou organizací Violet za finanční podpory Evropské komise.