7 zajímavostí o Iráku, které jste možná netušili
3. srpna 2022 Aktuality

7 zajímavostí o Iráku, které jste možná netušili

Co si představíte, když se řekne Irák? Poušť, horko a prach? Věřte nebo ne, Irák toho v sobě skrývá mnohem víc. Vydejte se s námi prozkoumat taje této blízkovýchodní země.

1. Irák je domovem nejstarší civilizace světa

Určitě si to pamatujete z hodin dějepisu. Mezopotámie, kolébka civilizace, se nacházela z velké části právě na území dnešního Iráku a rozkládala se mezi řekami Eufrat a Tigris. V Mezopotámii žili první zemědělci, byla totiž součástí takzvaného úrodného půlměsíce.

2. Irák znamená úrodný

Není náhoda, že s úrodným půlměsícem je spojený i název dnešního Iráku. V arabštině Irák znamená „hluboce zakořeněný, dobře zavlažovaný, úrodný“. Dnes se ale bohužel Irák kvůli klimatické změně potýká s extrémním suchem a nedostatkem vody.

Irák sužuje sucho

3. Sucho odkrylo 3400 let staré město

Iráčané se ze sucha neradují, nedávno ale udělalo radost archeologům. Na začátku června odkrylo extrémní sucho na břehu řeky Tigris dávné město z doby bronzové. Město z časů záhadného království Mittani je staré až 3400 let. V osmdesátých letech ho zatopila Mosulská (původně Saddámova) přehrada.

4. V Iráku údajně vznikla pověra o černých kočkách

Moc se o jejím původu neví, několik zdrojů ale tvrdí, že pověra o černých kočkách poprvé vznikla právě v Iráku. Jinde se ale dočtete, že s ní přišli germánské kmeny či staří Řekové. Ať už je to jakkoli, černé kočky se v minulosti moc velké oblibě netěšily.

5. Nejstarší písmo na světě má svůj původ v Iráku

Klínové písmo přišlo na svět na jihu Mezopotámie, na území dnešního Iráku, 3400 let před naším letopočtem. Původně bylo vyvinuté na zaznamenání jazyka Sumerů a objevilo se ještě dříve než egyptské hieroglyfy.

6. Neodjedete odsud s prázdným žaludkem

Masgouf, Quzi, Tashreeb, Makhlama, Margat Bamia, Shorbat Rumman, Maqluba. Tyto exoticky znějící slova popisují irácké speciality, které si hned zamilujete. Jestli jste někdy ochutnali blízkovýchodní kuchyni, nejspíš víte, že je velmi bohatá, vydatná a jednoduše vynikající. Ať už ochutnáte pomalu pečenou a plněnou jehněčí pečeni, tradiční grilovanou rybu, guláš z granátového jablka či zelné listy plněné kořeněnou rýží, určitě nebudete litovat.

jehněčí patří mezi stálice irácké kuchyně

7. S obnovou Iráku po válce pomáhá Charita Česká Republika

Irák se stále vzpamatovává z konfliktu se samozvaným Islámským státem, který poničil značnou část tamní infrastruktury. Místní, zejména mladí Iráčané, se navíc potýkají s nedostatkem pracovních příležitostí. Charita pomáhá v Iráku obnovit zničenou infrastrukturu a do práce zapojuje místní obyvatele. Mladé Iráčany podporuje, aby začali s podnikáním a dokázali vytvořit pracovní místa pro sebe i své blízké.

V naší letní cestovatelské sérii už jsme vás vzali do Gruzie či Mongolska. Zanedlouho vám představíme další netradiční destinaci, a to Moldavsko.

Zaujal vás tento článek? Čtěte více: