Díky Charitě má Fadhel a jeho rodina důstojnější podmínky k životu
12. dubna 2022 Aktuality

Díky Charitě má Fadhel a jeho rodina důstojnější podmínky k životu

Fadhel Hassan Hussain je 31letý elektrikář a stavební dělník ze severu Iráku. Když samozvaný Islámský stát v roce 2014 obsadil tuto část země, musel Fadhel se svou rodinou uprchnout do oblasti Dahúk. Tady se snaží znovu začít žít. Díky pomoci Charity mohla Fadhelova rodina a mnohé další zmodernizovat své sociální zařízení.

Problémy se zády Fadhelovi znemožnily pokračovat v profesi

Fadhel vyrůstal v nedostavěném domě s několika sourozenci. Nedokončil školu, protože už od mládí pracoval, aby mohl své početné rodině pomoci s rozpočtem. Když se později oženil a narodila se mu dcera a syn, postavil vlastníma rukama přístřešek s kuchyní a sprchou vedle domu jeho rodičů.

Fadhel pracoval několik let v Sindžáru na severu země jako elektrikář a dělník, aby uživil svou rodinu. Kvůli předešlé těžké manuální práci na stavbě teď ale trpí bolestmi zad. Ty mu bohužel nedovolují pracovat tak, jak byl zvyklý. Před dvěma lety podstoupil operaci krku, bohužel ani ta nepomohla, a Fadhel se musel vzdát fyzické práce. Dnes má malý stánek, ve kterém prodává fazole. Tato práce je ale bohužel pouze sezonní záležitostí. Zbytek roku tak není jeho rodina finančně zajištěná. Fadhel vydělá sotva čtvrtinu svého původního příjmu.

Fadhel s manželkou a dětmi

Často jsme na latríně našli hady. Teď se konečně cítíme bezpečněji

Konflikt v zemi vysídlil Fadhelovu rodinu do oblasti Dahúk, kde nakonec objevili starou opuštěnou budovu v jedné ze zdejších vesnic. Tady konečně našli přístřeší, ale do důstojného domova to mělo daleko. Chyběla zde zabezpečená latrína.

„Měl jsem obrovskou radost, když jsem zjistil, že nám Charita Česká republika opraví latríny. Měli jsme ji zakrytou pouze pár látkami, neměli jsme zámek ani žádnou jinou pojistku. Často jsme v latríně nacházeli hady. Nebylo to bezpečné. Charita nás zachránila, říká Fadhel a doufá, že jeho rodina bude moci opravit i další části obydlí, jako je obývací pokoj a kuchyň.

Charita Česká republika v nejbližší době poskytne rodinám, jako je ta Fadhelova, těsnící soupravy, které jim pomohou lépe utěsnit jejich přístřeší.

Na projektu, který pomáhá lidem v Iráku opravit jejich přístřeší, pracuje Charita Česká republika za finanční podpory Charity Francie.

Zaujal vás Fadhelův příběh? Přečtěte si více: